zaterdag 25 december 2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam?

Mooie witte kerst dit jaar. Sneeuw alom. Michel Gastkemper, immer actief met zijn Antroposofie in de pers, verwijst in zijn eerste kerstdag editie (2010) naar een artikel dat handelt over de wetenschappelijke status van helderziendheid (helderziende onderzoeksbevindingen) verworven en toegepast langs antroposofische weg, op antroposofische wijze: Helderzien, Antroposofie in de pers, 25-12-2010.

 Martin Basfeld
Hij citeert een deel van een interessant artikel van Martin Basfeld dat in het antroposofische tijdschrift Die Drei afgedrukt staat (november 2010 nummer). Antroposofie als geesteswetenschap. Steiner was daar op diverse plaatsen, uiteenlopende geschriften en voordrachten met heldere, scherpe en steekhoudende argumenten, zeer duidelijk over. Dit wordt volledig door mij onderschreven. Bij mij dan zeker ook geen gedraal dat bij gelegenheid doelgericht met een zekere regelmaat uit te dragen en te benoemen: bezigen en hanteren van de term geesteswetenschap.

Besteedde daar bijvoorbeeld reeds kort en bondig enige zinnen aan in mijn vorige blog van 20-11-2010: Introductie van de bewustzijnsziel – Geschiedkundige impuls. (Zie paragraaf 4 aldaar: Wat is bewustzijn? Lichamelijke, psycho-somatische, zielsmatige en geestelijke aspecten). Voor de volledigheid, in aanvulling op dat artikel van Basfeld, in zijn voordrachtencyclus Anthroposophie, Psychosophie, Pneumatosophie (GA 115; 1910/1911), behandelt Steiner in de hoofdstukken (vier voordrachten) over antroposofie de trits (1) antropologie, (2) antroposofie en (3) theosofie (theosofie hier niet verwarren met theosofie van de Theosofische Vereniging).

Voor rake en relevante kenschetsing van de relatie tussen (1) geestesvorsing (methodisch helderziend onderzoek; door Steiner ook exact clairvoyance genoemd), (2) geesteswetenschap (weergegeven en verwerkte resultaten van dat onderzoek; onderzoeksbevindingen) en dit weer (wetenschappelijk) gerelateerd aan  fysiek-zintuigelijke ervaringen en onderzoeksbevindigen en dus tevens aan daaraan verbonden wetenschappen, zie (en lees en bestudeer) bijvoorbeeld Steiners voordracht Visonäres Schauen und denkendes Erkennen – Über das richtige Verhältnis zu übersinnlichen Erfahrungen uit de cyclus Die tiefere Geheimnisse des Menschheitswerdens im Lichte dem Evangelien (GA 117; 1909) en wederom de eerste voordracht uit Exkurse in das Gebiet des Markus-Evangeliums (GA 124; 1910/1911).

Leessuggesties voor bij de eventuele kerstboom of over een paar dagen bij de spreekwoordelijke oliebollen of appelflappen: Steiners voordracht van pakweg honderd haar geleden: Die Beziehung der Menschlichen Wesenglieder zur Menschheitsentwickelung und zum lebenslauf - Gottessohn und Menschensohn (München, 11-2-1911) uit de cyclus Die Mission der neuen Geistesoffenbarung (GA 127; 1911).

En vergelijk de inhoud van die voordracht met de (naar het Nederlands vertaalde) voordracht Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? (1918) uit de cyclus Der Tot als Lebenswandlung (GA 182; 1918). (Ook alleszins waard om apart te bestuderen, het één werpt licht op het ander.) Door mij vandaag op internet geplaatst op mijn Faust Archief. Houd bij het doornemen en doordenken van de inhoud hiervan ondermeer dat vreselijke kindermisbruik van tegenwoordig in gedachten. Geesteswetenschappelijke duiding van hedendaagse en toekomstige ontsporingen op medisch en technologisch vlak worden in deze laatstgenoemde voordracht ook aan de orde gesteld.

Hoe dan ook en überhaupt: een ieder die dit mogelijk leest een fijne kerst, prettig oud en nieuw en goed nieuwjaar toegewenst.


Update (28-12-2010; aangepast, zie Michel Gastkempers commentaar in de onderstaande reactieruimte)
Michel Gastkemper was gisteren, 27-12-2010, zo vriendelijk om ook een tweede deel van het belangrijke artikel van Martin Basfeld, afgedrukt in het november 2010 nummer van tijdschrift Die Drei, op Antroposofie in de pers weer te geven, zie: Opbouw, Antroposofie in de pers, 27-12-2010. Deze handreiking stel ook ik op prijs!

10 opmerkingen:

 1. Ik zie nu pas deze blog van je. Ik heb inmiddels de reeds vaak door jou genoemde eerste voordracht uit GA 124 gelezen.
  Zeer opmerkelijk vond ik dat Steiner beweert dat wij van de geesteswetenschap na de dood slechts datgene meenemen wat we in 'vernunftige' gedachten en taal hebben 'omgezet'.
  Dit lijkt tegenstrijdig met zijn veelvuldige uitspraak, dat we na de dood gedachten en taal niet kunnen gebruiken. Niet dat er geen gedachten zijn, maar de gedachten zijn daar beelden en niet in taal en woorden. Ik zeg het wat onbeholpen, maar zoiets heb ik eruit opgemaakt. Ik snap er weer niet veel van. Maar goed, dat komt later wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Ridzerd, mooi dat je het gelezen hebt. Het laat zich natuurlijk makkelijker bestuderen en overdenken in het Nederlands. Hoop dat ik binnen afzienbare tijd toch stukje bij beetje wat kan gaan aanbieden wat dat betreft. Morgen zal ik hier in deze reactieruimte inhoudelijk reageren op je opmerkingen. Dan zal ik trouwens per mail ook verder ingaan op je e-mail van vorige week. Vanavond gaat dat niet, morgen wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Ridzerd,

  Ik denk dat Steiner bedoelt dat dat wat we als geesteswetenschap in 'vernunftige' gedachten en taal hebben 'omgezet' of als zodanig van een ander (een geestesvorser) diep in ons hebben opgenomen en verwerkt ons bij onze ervaringen en activiteiten in het leven en bestaan tussen overlijden en nieuwe geboorte (hiernamaals en hiervoormaals) besef en inzicht wordt meegegeven; een krachtig geesteslicht verhelderende schijnsels werpt op het hoe, wat en waarom van zekere gebeurtenissen, verschijnselen, activiteiten en ervaringen aldaar.

  Denk dat de (schijnbare) tegenstellingen, paradoxen waarop je bij dit soort onderwerpen bij Steiner stoot in harmonie kunnen geraken bij verdergaande bestudering van zijn geschriften en voordrachten over (1) leven en bestaan tussen overlijden en nieuwe geboorte en (2) betrekkingen tussen levenden (fysiek nog op aarde) en doden (overledenen). Hoe dan ook is dit zeer zeker een zeer moeilijk en ingewikkeld, maar natuurlijk ook belangrijk onderwerp.

  Heb jij wellicht ook Steiners voordrachtencyclus Tussen dood en nieuwe geboorte in huis? Een uitgave van uitgeverij Vrij Geestesleven, 1979, paarskleurige omslag; vertaler M. Macintosh. Vertaling van Der übersinnliche Mensch anthroposophisch erfasst (GA 231; 1923). Een klein saillant citaat uit die paarse paperback (bladzijde 79):

  Rudolf Steiner:
  "De indrukken, die men krijgt van hen, met wie men lotsverbonden is, zijn natuurlijk heel verschillend. Men ontmoet bijvoorbeeld mensen, die iemand mijlenver hebben weggewenst, maar met wie men toch door het lot is verbonden. Men ziet precies wat ze in hun schild hebben gevoerd en wat ze iemand hebben aangedaan. Al deze indrukken van mensen zijn zeer verschillend en menigvullig."

  Oei.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste John,
  Dank voor je update. Maar zelfs met het tweede deel staat nog niet het hele artikel op internet. Deel drie ontbreekt, en deel een is niet compleet (ik wil het ook niet te gek maken met het schenden van auteursrechten).
  Mooie kerstdagen kan ik je niet meer wensen, die hebben we al gehad, maar wel alvast een goede jaarwisseling (voordat ik weer te laat ben). Bij deze!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Michel,

  Dank je voor deze attentie. Zal die update even gaan aanpassen. Begrijp de beperkingen die je in acht neemt. Heb daar ook begrip voor. Dat 2011 ook jou veel goeds mag brengen!

  Heb trouwens zojuist voor een tweede maal gereageerd (aanvullingen op mijn eerste reactie) in de reactieruimte onder jouw blogbericht Opbouw, Antroposofie in de pers, 27-12-2010.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @John Wervenbos 28 december 2010 11:26:

  Ja, moeilijk is het wel te begrijpen of beter gezegd: het is moeilijk voor te stellen.
  Dat boek Tussen dood en nieuwe geboorte heb ik inderdaad in een uitgave van 1979. Het citaat dat je noemt, komt nu ook wel weer in mijn herinnering terug. Dat heeft wel indruk op me gemaakt, anders zou ik het niet meer herinnerd hebben, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo samen. Ik kwam op dit bloggedeelte terecht door een verwijzing op het blog van Ridzerd op 19-10-2012. Ik was op zoek naar een nederlandse vertaling van -wat doen de engelen in ons astraallichaam-, vond deze ook al in apokalyps nu (herfst 2011), maar nu ook in het faust archief van John.
  Ivm een artikel dat ik aan het schrijven ben, verdiep ik me in de betekenis van _de gebeurtenis- zoals deze meermaals in engelen en astraallichaam voorkomt, ik heb reden om aan te nemen dat met deze -gebeurtenis- door Steiner nu niet bedoeld wordt wat men de wederkomst van Christus in de etherische wereld noemt. Als er gedachten zijn wat deze -gebeurtenis- dan wel precies is, dan hoor ik dat graag, ook als er dmv referenties naar andere voordrachten van Steiner raakpunten zouden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zal me hier nader op richten Kees. De voordracht opnieuw lezen met jouw aandachtspunt en onderzoeksvraag in het achterhoofd. Kan echter wel even duren voordat het zover is om daarover iets naar je terug te koppelen in verband met andere werkzaamheden en huidige planning komende blogberichten op Cahier.

   Verwijderen
 8. Zo een heel druk baasje!;) ik meen ook ergens gelezen te hebben dat je nog wat vertaalprojecten onder handen zou willen nemen,maar die zie ik in het schema niet terug.Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Schrijven doe ik met plezier Kees. Voor beoogde vertaalprojecten hoop ik in de loop van 2013 weer wat lucht te krijgen. Zeer interessant trouwens je blogbericht Nieuws dat de mainstreammedia verzwijgen en ander nieuws (Antroposofie en apocalypse, 19-10-2012). Zal hem morgen in zijn geheel doornemen.

  BeantwoordenVerwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate