maandag 17 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap'

Peter Selg
Prima blogbericht gisteren weer van Michel Gastkemper op zijn Antroposofie in de pers. Werken van Peter Selg worden tamelijk veel gelezen in en rond antroposofische kringen naar mijn indruk. Zelf ben ik daar nog niet aan toegekomen. Lijkt me in ieder geval zeer interessant. Kan over de inhoud van zijn boeken niet zelf oordelen tot aan het moment dat ik ze zelf lees. Wel kan ik ondertussen met belangstelling kennis nemen van een aantal recensies en boekbesprekingen geschreven door derden. Dat is vooral een tijdskwestie, een mens kan niet alles tegelijk.

Bestudeer meestal rechtstreeks werken van Steiner (GA reeks), waarbij ik in het bijzonder gebrand ben op actualisering van het door hem ter berde gebrachte en daartoe in positieve zin ook veel aanleiding zie bij ondermeer veel takken van wetenschap; met name bezien over de periode 1926 – 2011 en de jaren die nog zullen volgen.

Zeer opmerkelijk hoe weinig Steiner begrepen werd en wordt, toen, nu en later, door niet in de laatste plaats een aantal antroposofen. Wat actualisering en bijhouden van literatuur aangaat: zo ben ik bijvoorbeeld nu halverwege (bladzijde 380) van Peter Watsons leerzame (wetenschapsjournalistieke) boekwerk Grondleggers van de moderne eeuw – Een geschiedenis van de twintigste eeuw (2010) geraakt. To be continued. Een dikke pul welke in totaal 859 pagina’s telt, klein lettertype bovendien.

Elisabeth Vreedes boek Astronomie und  Anthroposophie, boekuitgave van een serie artikelen van haar hand stammend uit de jaren 1927 – 1930, bevalt me goed. Biedt uitstekende studiestof.

Michel Gastkempers verwijzing gisteren naar een eerder blogbericht van hem: Herhalingsoefening, Antroposofie in de pers, 14-2-2010, mag relevant en zinvol worden genoemd. Onder andere het volgende daaruit vormt voor mij een opmerkelijke tekstpassage; kort citaat uit een verslag van Lili Chavannes: Symposium karma en reïncarnatie. Een aansporing tot onderzoek, 2001:

'Hugo Verbrugh verklaarde ertegen te zijn dat Steiners karmavoordrachten in het Nederlands zijn gepubliceerd (ter ere waarvan deze bijeenkomst nu juist was georganiseerd!): “Het gevaar blijft dat er los uit wordt geciteerd in de trant van die was die-en-die.”'

Dit komt me (in deze) voor als een bijzonder bevoogdende en vooringenomen houding van de kant van Hugo Verbrugh. Eén van de laatste dingen waarop een antroposofische beweging mijns inziens zit te wachten en wat voor een echte verdere ontwikkeling van geesteswetenschap zeker niet welkom is, is een index van verboden vertalingen (en teksten) voor een zogenaamde goedgelovige en onwetenschappelijk ingestelde antroposofische goegemeente, over hen uitgeroepen en uitgevaardigd door 'moderne' 'wetenschaps'pausjes. Voor meer over die pauselijke index (opgeheven in 1966; katholicisme) zie bijvoorbeeld dit wikipedia artikel: Index Liborum Prohibitorum.


Update (25-1-2011): leessuggesties:
2. De antroposofische beweging 2 - Toekomstimpulsen
3. De 11e voordacht uit GA 219, onderdeel van de voordrachtencyclus Die Geistigen Kommunion der Menschheit.


Muziek
Factory Girl - Sinead O'Connor 

10 opmerkingen:

 1. Gisteren besteedde Ridzerd van Dijk op zijn verdienstelijke en waardevolle weblog Aquarius (Steiner citaten, literatuur en bespiegelingen) aandacht aan een relatie tussen domheid en (gebrek aan) inzicht, welke onder andere samenhangt met de ondeugd nijd. Zie: Herman Brusselmans/Rudolf Steiner. Vanochtend ging ook ik daar aldaar nader op in.

  Hij lijkt ondeugden en zonden deze periode trouwens aanhoudend in het vizier te nemen, getuigend zijn blogbericht van vandaag: Nederlanders jaloers?. (Ondeugd: jaloezie.)

  Neem daar eens een kijkje and bookmark it zou ik zeggen. Op reacties gaat hij bijna altijd in en zijn commentaar is doorgaans en voor zover mogelijk onbekommerd en fris van de lever.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @John Wervenbos

  Ten eerste natuurlijk bedankt voor de gratis reclame voor mijn weblog.
  Het is zeer raar met Hugo Verbrugh. Van de ene kant stelt hij alles in het werk om mensen te 'overtuigen' van K&R en aan de andere kant is hij ertegen dat de karmavoordrachten vertaald werden.
  Hij houdt er blijkbaar geen rekening mee dat er mensen zijn die deze voordrachten dolgraag zouden lezen, maar niet zo goed Duits kunnen.
  Ik heb ze in de tachtiger jaren maar in het Duits gekocht, omdat ze er in het Nederlands niet waren (behalve deel 1), maar ik zou ze veel liever in het Nederlands hebben gehad en nog steeds. Het wordt me echter te duur om ze nu alsnog in het Nederlands te kopen.
  Overigens moet ik de blogs van Michel Gastkemper van de laatste dagen nog lezen, ik ben er nog niet aan toe gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @John Wervenbos @R. van Dijk

  Hugo verbrugh zou hebben gezegd:
  'Het gevaar blijft dat er los uit wordt geciteerd in de trant van die was die-en-die.”'

  Dit door hem veronderstelde 'gevaar' is niet afhankelijk van de oorspronkelijke taal of van de Nederlandse vertaling. Het hoeft daarnaast echter op zich niet verkeerd te zijn om erop te wijzen dat er niet te hooi en te gras maar uit moet worden geciteerd.

  Dat bedoelt hij, denk ik, in essentie te zeggen. maar dan moet hij niet vertalingen tegen willen houden, maar wijzen op een verantwoord ermee omgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ R. van Dijk

  Belang van verantwoord citeren kan ieder weldenkend mens wel bedenken. Daar is zeker niet Verbrugh of consorten voor nodig. Alleen het idee al. Stel je voor, bij wijze van spreken: een ballotagecommissie inzake vertalingen van werken van Steiner... Nee. Laten we het gezond houden. Verbrugh wil niet aan de inhoud van zekere mededelingen en, zo je wilt stellingnamen, van Steiner. (Dit los van mogelijke onnauwkeurigheden en fouten in stenoverslagen, dat is een andere kwestie.) Dat kan. Is zijn zaak. Mag hij weten.

  Goed dat die vertalingen er zijn gekomen, dat er nog vele mogen volgen. Ook in deze heeft Rudolf Steiner Vertalingen, gelieerd aan uitgeverij Christofoor, ruimheid en scherpheid van geest getoond en gelukkig haar oren niet laten hangen naar zegslieden die tendentieuze en generaliserende insinuaties richting lezerspubliek ventileren. Dat dit zo mag blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Frans Wuijts en Ridzerd van Dijk

  Per abuis richtte ik mijn bovenstaande reactie naar Ridzerd in plaats van Frans. Dacht dat het een tweede reactie van Ridzerd was. Hij is dus gericht tot Frans.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Taalcorrectie: het is natuurlijk richten aan (of tot).

  @ Frans Wuijts

  Zie voorts mijn e-mailbericht(en) in deze, zojuist ook naar jou verstuurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @John Wervenbos en Frans Wuijts

  Ik ben het geheel met jullie eens. Het gevaar volgens Hugo Verbrugh dat er los uit wordt geciteerd in de trant van die was die-en-die, hangt helemaal niet van de taal af. Bovendien wijst Steiner er vaak genoeg op dat speculeren over wie iemand in vorige incarnaties was uit den boze is en dat men er in de regel met speculaties helemaal naast zit. Als dan mensen toch gaan kletsen over die was die-en-die, dan komt dat waarschijnlijk omdat ze weinig of niets van Steiner gelezen hebben, want door Steiner zelf wordt dit grondig uit de weg geruimd. Weliswaar beschrijft hij wel reincarnaties van bekende personen, maar door de manier waarover hij erover spreekt, wordt het wel duidelijk dat men sensatiezucht moet vermijden en dat dit geen dingen zijn om aan de grote klok te hangen en er met Jan-en-alleman lukraak over te praten.

  John, ook bedankt voor je mail aan Michel Gastkemper over mijn weblog Aquarius.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Ridzerd van Dijk

  Graag gedaan. Fijn dat Michel vandaag je weblog Aquarius op de webrol onderaan Antroposofie in de pers heeft geplaatst.

  Inmiddels is Hugo Verbrugh via een e-mail door mij op dit blogbericht en de inhoud van deze reactieruimte gewezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nabericht:
  Hugo Verbrugh leverde hier vandaag kort commentaar over de kwestie aan de hand van kort e-mailverkeer tussen hem en mij (hierboven aangegeven).

  Leessuggesties:
  1. De antroposofische beweging 1 – Ontstaansgeschiedenis Voordrachten van Rudolf Steiner. (Met name de eerste en tweede voordracht over antroposofische gemeenschapsvorming.)

  2. De antroposofische beweging 2 – Toekomstimpulsen Voordrachten van Rudolf Steiner. (Met name de voordracht van 24-12-1923 over de positie en betekenis van voordrachtencycli; een onderwerp dat verder ook aan bod komt in diverse andere voordrachten afgedrukt in zowel deel 1 als 2, de genoemde boekwerken.)

  3. De 11e voordacht uit Die Geistigen Kommunion der Menschheit, in 1927 verschenen als afzonderlijke cyclus, tegenwoordig onderdeel van GA 219, voordrachtencyclus van Rudolf Steiner.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Taalcorrectie, eerste alinea van mijn bovenstaande reactie/bericht: het is natuurlijk commentaar leveren op of bij niet 'over'.

  BeantwoordenVerwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate