maandag 7 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust

De Michaël studie, in groepsverband bij AViN Rotterdam, verleden week van start gegaan, waarover ik in mijn vorige blogbericht reeds repte, bevalt goed. Een klein groepje van vijf mensen bestudeert toegewijd en krachtig gemotiveerd De missie van Michaël (GA 194). Daarmee gaan we nog vijf avonden (maandagen) verder mee in de weer. Zinvol en stimulerend.

Zal mijn studiegenoten vanavond ondermeer wijzen op de inhoud van Hefte 67/68 van de Beitraege Rudolf Steiner reeks: 1879/1979 – Hundert Jahre Michael-Zeitalter, die in zijn geheel, zoals de titel al leert, aan Michaël en daaraan verbonden tijdsopgaven is gewijd. Vormt in mijn ogen een uitmuntende aanvulling op GA 194. Eén en ander bevat naar mijn stellige overtuiging een hoge actualiteitswaarde.

Johann Wolfgang Goethe
Dan iets anders, maar inhoudelijk bezien wel aan het voorgaande gerelateerd. In Den Haag vond vorige maand, 23-1-2011, in de Koninklijke Schouwburg de premiére van Goethes Faust 1 & 2 plaats; uitgevoerd door Het Nationale Toneel. Van februari tot en met april zal het nog worden opgevoerd in Den Haag en Amsterdam. Voor (veel) meer informatie, zie de webpagina: Faust 1 & 2 – Het Nationale Toneel. Er is door uitvoerende en voor- en toebereiders veel werk van gemaakt, lijkt me bijzonder interessant. Een aantal voorstellingen, niet alle, zijn al uitverkocht.

Voor mij persoonlijk vormt op dit moment het prijskaartje een beletsel. Zal het een keer worden uitgezonden op TV en/of zal camera- en geluidsregistratie van een voorstelling tezijnertijd op DVD op de markt worden gebracht? Dat zou mogelijk mooi kunnen zijn voor mensen die het om welke reden ook niet rechtstreeks kunnen bijwonen. Voor mij zou dit gezelschap met deze voorstelling ook een paar keer in Rotterdam voorbij mogen komen, maar ja een mens kan niet alles hebben. Een mysteriedrama van Rudolf Steiner wordt binnenkort toch maar mooi weer in Rotterdam opgevoerd. Voor meer daarover zie mijn vorige blogbericht.

Hier een tekstuele prelude (van de website Het Nationale Toneel):

FAUST I en II – JOHANN WOLFGANG VON GOETHE

“De mens dwaalt zolang hij nog ambities heeft.”

‘De vooraanstaande geleerde Faust (Jaap Spijkers) staat op een keerpunt in zijn leven. In de wetenschap vindt hij geen voldoening meer. Terwijl hij studeerde is het leven aan hem voorbij gegaan. De kennis die hij in al die jaren heeft opgedaan, biedt ook geen troost. Integendeel, het is boekenwijsheid die hem nooit heeft geleerd hoe je leven te leven. Verlossing dient zich aan in de figuur van de duivelse Mefisto (Stefan de Walle). Deze ontmoeting zorgt ervoor dat Faust een tweede kans krijgt. Mefisto sleept hem mee de wereld in. Tijdens hun avonturen wordt Faust geconfronteerd met het geheim van de schepping, de ontzagwekkende kracht van de natuur, het mysterie van de liefde en, last but not least, de politieke en economische principes waarop onze westerse samenlevingen al sinds eeuwen draait.’

In het TV programma Opium van vorige week (1-2-2011) werd de Faust voorstelling besproken, die valt hier te bekijken. Voorts zij in dit verband bij deze gewezen op de mooie website Goethe.org.

George Overmeire (webmaster van Goethe.org) zit/zat er helemaal klaar voor om de voorstelling te gaan zien, hoewel hij als een echte liefhebber wel een klein beetje zijn hart vast houdt/hield. Neem bijvoorbeeld deze opmerking die te lezen valt op zijn website:

George Overmeire:

“Faust komt! Na de legendarische marathon-uitvoering van De Appel in 1985, de enige voorstelling waarvoor ik ooit enige uren in de rij heb gestaan - NotaBene om hem voor een tweede keer te mogen zien - gaat nu Het Nationale Toneel zich aan het stuk wagen. Onder regie van Johan Doesburg en in een nieuwe bewerking van Janine Brogt.

Vertalen is interpreteren, maar ik hoop dat Brogt zich een beetje heeft kunnen beheersen. Zo zegt ze in de Volkskrant van 21 januari:”

Janina Brogt:

“En toch, wat leuk is: als bewerker kun je zelf sturen. Goethe was een macho, die vrouwen versierde en verliet, en mannen opzocht om te vertellen hoe ie 'm dat flikte. In Faust vind je dan Gretchen als een symbool van onschuld, en Helena als droombeeld, plus verder alleen maar heksen, kobolden en gedrochten om het vrouwbeeld completeren. Ik heb Gretchen en Helena gewoon nét wat meer onafhankelijkheid mee gegeven.”


Bij Overmeires voorzichtige reserves kan ik me iets voorstellen, goed dat hij toch gaat/ging kijken en eigentijdse opvattingen en uitvoeringen zo onbevangen mogelijk op zich in laat werken. Krantenrecensies zijn wisselend van toon en oordeel. Uitvoering, interpretatie en actuelisering van Faust deel 2 blijkt telkens weer een extra grote opgave. Hoop in de loop van 2011 de draad van mijn weblog Faust – Studie op antroposofische grondslag weer op te pakken.


Muziek

4 opmerkingen:

 1. Dus in zes avonden bestuderen jullie dat hele boek Michaël of alleen gedeelten eruit?

  Dat liedje Ghostbusters heb ik altijd leuk gevonden. Ik heb het ook van Youtube ergens bij een blog staan op de Rudolf Steinercitatensite, maar ik weet zo niet meer welke.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Ridzerd

  Goed opgemerkt. Ja bestudering van een voordrachtencyclus met twaalf voordrachten, welke een hoge moeilijkheidsgraad bevatten, bestudeer je niet in zes avonden. Althans, niet grondig op die manier met zo'n (ultra)krappe tijdspanne. We kijken wel hoever we komen. Thuis lezen we voor en op de verenigingsavond lezen we het gezamenlijk. Zou al heel blij zijn als we de laatste avond tot een afronding van de vierde of vijfde voordracht zouden kunnen komen. Vooraf en tussendoor, bij het gezamenlijk lezen, kunnen we elkaar vragen stellen en opmerkingen plaatsen. Deze week zend ik mijn studiegenoten als aanvulling Hefte 67/68 toe. Zal ze dan ook even attent maken op dit digitale notitieboekje.

  In het najaar worden er weer studiegroepjes geformeerd voor weer zes avonden. Zo men wil kan men dan als groep doorgaan met de keuze uit het voorjaar, indien men dat nog niet had kunnen afronden of voor iets anders kiezen. Voor mij staat in ieder geval vast dat ik alle twaalf voordrachten in ieder geval zelf zal (her)bestuderen dit jaar. Jaren geleden heb ik deze cyclus al eens doorgewerkt, maar het is zeer zinvol om dat anno 2011 en op 52-jarige leeftijd weer te doen. Om dat, op zijn minst gedeeltelijk, in groepsverband te kunnen/mogen doen ervaar ik als een verrijking.

  Ja vind het ook een leuk liedje. Typisch Amerikaans. Een beetje uitbundig en speels (gespeeld) 'kinderachtig'. (In dit geval.) Humor. 'I'm feeling no goast(s)...!' Lachen. In dit verband ook een (Angelsaksische) knipoog naar het Faust epos natuurlijk.

  Zou overigens graag ook een keer studiegroep geformeerd zien die de voordrachten van Steiner over dit epos zou bestuderen en bespreken. Maar goed, dat is voorlopig nog toekomst- en ketelmuziek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh juist, correctie, heb het zangnummer zojuist weer even beluisterd, het luidt: 'I'm afraid of no goasts'. Om met Faust te spreken: Das ist besser. He is afraid of no goasts (either).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Correctie 2, het is: 'I ain't afraid of no ghosts (en voorts dus ghosts en niet goasts).

  Hieronder de complete zangtekst:

  GHOSTBUSTERS

  If there's something strange
  in your neighborhood
  Who ya gonna call?
  GHOSTBUSTERS

  If there's something weird
  and it don't look good
  Who ya gonna call?
  GHOSTBUSTERS

  I ain't afraid of no ghosts
  I ain't afraid of no ghosts

  If you're seeing things
  running through your head
  Who can ya call?
  GHOSTBUSTERS

  An invisible man
  sleeping in your bed
  Who ya gonna call?
  GHOSTBUSTERS

  I ain't afraid of no ghosts
  I ain't afraid of no ghosts

  Who ya gonna call?
  GHOSTBUSTERS

  If ya all alone
  pick up the phone
  and call
  GHOSTBUSTERS

  I ain't afraid of no ghosts
  I here it likes the girls
  I ain't afraid of no ghost
  Yeah Yeah Yeah Yeah

  Who ya gonna call?
  GHOSTBUSTERS

  If you've had a dose of a
  freaky ghost baby
  Ya better call
  GHOSTBUSTERS

  Lemme tell ya something
  Bustin' makes me feel good!

  I ain't afraid of no ghosts
  I ain't afraid of no ghosts

  Don't get caught alone no no

  GHOSTBUSTERS

  When it comes through your door
  Unless you just want some more
  I think you better call
  GHOSTBUSTERS

  Who ya gonna call?
  GHOSTBUSTERS

  Who ya gonna call?
  GHOSTBUSTERS

  I think you better call
  GHOSTBUSTERS

  Who ya gonna call?
  GHOSTBUSTERS

  I can't hear you
  Who ya gonna call?
  GHOSTBUSTERS

  Louder
  GHOSTBUSTERS

  Who ya gonna call?
  GHOSTBUSTERS

  Who can ya call?
  GHOSTBUSTERS

  Who ya gonna call?
  GHOSTBUSTERS

  BeantwoordenVerwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate