vrijdag 25 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen

Wat bij het volgen van het nieuws over de ramp(en) in Japan extra in het oog valt zijn de, ja ik zou bijna zeggen spreekwoordelijke mondkapjes op het gezicht van menig burger aldaar. De Japanse samenleving doet in een aantal opzichten al langer dan vandaag wat surrealistisch aan. Er zijn er meer die zich afvragen wat nu precies achter dat opvallende en merkwaardige gedragspatroon steekt, zie bijvoorbeeld deze webpagina van de website GoeieVraag.nl: Waarom dragen zoveel Japanners mondkapjes?

Tokyo. Gisteren een moeder met kind op de arm op TV die net als veel van haar landgenoten naarstig flesjes mineraalwater insloeg. De regering had verklaard dat het stralingsniveau van het kraanwater weer onder de kritische grens was gezakt en dus ook voor kinderen niet direct kwaad meer kon. Natuurlijk stelde ze daar vraagtekens bij. Hoe moet ik mijn kinderen nu toch voeden, was haar vertwijfelde vraag voor het oog van de camera. Met dit katern brengt de Volkskrant de laatste nieuwsontwikkelingen onder de aandacht.

Ondertussen slaat men met name in het Westen met links een argus- en met rechts een lede oog gade hoe de kernenergie-industrie reputatieschade lijdt. Ook een door mij gewaardeerde Amerikaanse wetenschapsjournalist, John Horgan, besteedde er een week geleden aandacht aan met het artikel (lange titel door mij vertaald): Een 'Japans syndroom' afwenden: reactor deskundigen zeggen dat de ellende van Japan een nucleaire renaissance niet zou moeten stopzetten, Cross-check, 15-3-2011.

Zoals ik in mijn vorige blogbericht al aangaf: Fred Fels bouwde een mooie en interessante website over Japan, maar op onderdelen schetst hij een wat al te statisch en traditioneel beeld over het volk en de Japanse samenleving naar mijn idee. Moderniteit (en criminaliteit en zelfkant cultuur) gaat aan deze natie echt niet voorbij. Neem het tuk zijn op gadgets, techniek en technologie, ronddarren van talloze teenybobs enzovoort.

Haruku Murakmi
Neem ook de trendy schrijver Haruki Murakami, die zich op een zeker moment in Amerika vestigde, wiens boeken al jaren als zoete broodjes in Japan en Azië over de toonbank gaan, alsook naam maakte in Amerika en Europa. Zijn verfilmde boek Norwegian wood (2010), het werk waarmee hij internationaal doorbrak, draait momenteel nog in een aantal Europese bioscopen en filmzalen. Zie deze recensie over die film: Norwegian wood, Parool, 5-1-2011.

De VPRO besteedde afgelopen zondag aandacht aan Murakami. Zie Het uur van de Wolf - Dinner with Kuramai. Mooie documentaire. Wordt dinsdag 29 maart, Nederland 2, 13:15 uur weer uitgezonden (herhaling). Daarna valt die uitzending op internet te bekijken.

Ook in het land van de rijzende zon zijn er mensen die menen een Absolute Waarheid te moeten/mogen verkondigen. Goedschiks of kwaadschiks. In de Japanse taal heet absolute waarheid: Aum Shinrikyo en dat is tevens de naam van een Japanse sekte die op 20 maart 1995 het zelfgemaakte zenuwgas sarin verspreidde in de ondergrondse van Tokio. Hierbij vielen twaalf doden en 1000 andere slachtoffers.

Dalai Lama en Shoko Asahara
Sekteleider Shoko Asahara, die zich jaren eerder prinsheerlijk op één foto liet portretteren met Dalai Lama, werd voor die gruwelijke aanslag opgepakt en terechtgesteld (opgehangen), maar die sekte, Absolute Waarheid, bestaat nog altijd. Voor meer daarover zie het artikel (Engelstalige tekst): Cult attraction: Aum Shinrikyo’s power of persuasion (The Japan Times, mei 2014). Goed stuk.


Ushi - Wendy van Dijk
Nederland houdt het als het om Absolute Onwaarheden gaat maar liever op Ushi Hirosaki, die merkwaardige interviewster. Vaak tamelijk onhandig. Flapuit. Tegenwoordig wedijvert een zekere Dushi met haar om de kijkcijfers. Van andere origine: Antiliaans.
Music
The Beatles
Norwegian Wood

8 opmerkingen:

 1. Let wel: hoewel de toonzetting van bovenstaand blogbericht enigermate ironisch/ironiserend is, besef ik heel wel de ernst en zwaarte van situatie aldaar. Natuurlijk vindt daar een diepe tragedie plaats.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind de ironie in deze blog wel meevallen en ik heb geen moment gedacht dat je de ernst van de situatie daar niet zou beseffen. Overigens vind ik dat men zelfs bij de meest ernstige en rampzalige zaken nog wel humor mag gebruiken. Humor is een redmiddel. Ik heb me dan ook vreselijk geërgerd toen Verbrugh en zijn beide fans zo tekeer gingen tegen die film La Vita è bella.
  Ik heb toen ook geschreven dat de vader van de schrijver/regisseur/hoofdrolspeler van die film, Roberto Benigni, zelf in een concentratiekamp heeft gezeten en dat men alleen daarom al niet kan concluderen dat Benigni de ellende in de kampen bagatelliseert. Maar daar hadden zij geen greintje begrip voor, ondanks hun geleerdheid en hun voortdurende moeilijke gedenk.
  Ik heb die link van je over de Yakuza ook even gelezen. Er staat niet bij wat voor soort criminaliteit ze zich mee bezighouden, maar het zal wel drugshandel, prostitutie en afpersing zijn. Wel eigenaardig dat er staat dat de Yakuza in Japan een meer geaccepteerd onderdeel van de maatschappij is dan bijvoorbeeld de maffia in andere landen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ushi en Dushi hebben al weer een andere opvolger, Loesie.

  http://glamour.blog.nl/famous/2010/10/08/ushi-en-loesie-wendy-van-dijk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Ridzerd

  Dank je voor je reacties en feedback. Je weet soms niet hoe (iets) van je over komt, bedoel hier mezelf, maar dan denk ik toch: blijf spontaan, blijf naturel. Daarom deze volgorde, eerst gewoon schrijven zoals je 'gebekt bent' en daarna eventueel een toelichting toevoegen.

  Ja ik vind humor ook belangrijk. Je hoeft niet altijd onder alle omstandigheden de grapjas of lolbroek uit te hangen, jezelf in die zin op te dringen in een trant van 'kijk mij nou weer', maar een zekere geestigheid kan bepaald wel (even) verademing zijn, juist ook in moeilijke situaties en omstandigheden. Reken maar dat Japanners elkaar in die zin onderling ook verstaan. Auch heute.

  Ja ik ken die discussie met Verbrugh en consorten waarop je doelt. Nam daar toen ook even aan deel. Voelde me er niet prettig bij. Zijn fel ingenomen en verdedigde standpunt bij dat onderwerp kwam nogal propagandistisch, bevoogdend en intolerant op me over, gedachtenpolitie-achtig zelfs.

  Loessie... Is dat niet dat nep fan typetje van haar? Ja ze moet natuurlijk steeds iets nieuws verzinnen, want na verloop van tijd wordt een typetje bij voorbaat door teveel mensen herkent natuurlijk. Wendy van Dijk vind ik een leuke/toffe vrouw. Gevoel voor humor en sportief ingesteld en ze ziet er, mooi meegenomen, goed uit.

  Op jouw sterke Steiner citaat van vandaag: Rudolf Steiner – Denk niet te veel, Aquarius, 25-3-2011, reageer ik morgen. Moet zodadelijk naar een vergadering.

  Misdaadorganisatie Yakuza is een onderwerp apart. Dat Wikipedia artikel stipt even iets aan, maar zaken liggen natuurlijk gecompliceerder. Hoe precies, weet ik op dit moment ook niet.

  Op het laatste blogbericht van Junko Althaus van al weer een tijdje geleden, haar blog staat in mijn blogrol, reageerde ik vandaag met een verwijzing naar mijn drieluik over Japan en vierluik over Judith von Halle. Ze heeft de zaak echter zo ingesteld dat ze reacties eerst moet goedkeuren voordat ze (eventueel) geplaatst worden. Zodra het er (wellicht) op staat, zal ik mijn reactie van aldaar ook in deze reactieruimte plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Herstel zinsnede alinea 2 van bovenstaande reactie: moet natuurlijk zijn: '...verademing bieden'.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, klopt, als Loesie speelt Wendy van Dijk een nepfan van verschillende artiesten, die meestal niks in de gaten hebben, zo goed is ze vermomd.
  Ik vind Wendy van Dijk ook leuk, ze heeft volgens mij geen greintje arrogantie; ik bedoel als je haar zou tegenkomen dan zou ze niet de grote artiest uithangen die een beetje neerkijkt op de 'gewone' mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eratum

  Shoko Asahara en zes van zijn volgelingen zijn pas vandaag geëxecuteerd per ophanging: Japan hangt sekteleider en zes aanhangers op voor zenuwgasaanval metro (Volkskrant, 6 juli 2018).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Volkskrant voegde onderaan het nieuwsbericht een snelkoppeling naar een documentaire over de aanslag: BBC Documentary 2015 - Sarin Gas in Tokyo (YouTube).

   Verwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Ge-waar-worden – 24 november 2019

Antroposofisch vertaalwerk – 17 november 2019

Stralend licht – 12 november 2019

Kort telegram – 29 oktober 2019

Ontknoping? – 19 oktober 2019

Menselijke en kunstmatige intelligentie – 6 oktober 2019

Transities - 16 september 2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate