woensdag 2 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance

Judith von Halle
In mijn blogbericht van eergisteren besprak ik een op 20-2-2011 te Rotterdam gehouden lezing van Mieke Mosmuller. Judith von Halle kwam in die lezing niet ter sprake. Had eventueel gekund. Niet lang geleden immers schreef Mosmuller een spraakmakend boek over Von Halle. Maar met recht stond 20 februari Rudolf Steiner centraal. Hij vormde het hoofdonderwerp in het kader van Steiner: 150 jaar.

Niet om te stigmatiseren, maar vandaag snijd ik met een korte inleiding het onderwerp Judith von Halle (1972 in Berlijn geboren) aan. Vanaf 2004 zou ze geen (vaste) voeding meer tot zich nemen, uitsluitend nog water drinken… Pakweg zeven jaar dus inmiddels. Ja, dan moet ik letterlijk en figuurlijk slikken om zoiets eventueel serieus te kunnen/mogen nemen; en nee, …dat kan ik niet. Dat gaat er bij mij niet in! Astronautenvoeding eventueel wel.

Ben uiterst verbaast, nou ja stijlfiguur, wel en niet verbaast, dat een aantal mensen, niet in de laatste plaats een x-aantal antroposofen, deze story wel slikken. Stigmata bij deze en gene sluit ik niet uit, maar dat voedselverhaal…, nee!
Sorry Judith and followers, but I don’t buy it.

Morgen ga ik nader op deze kwestie in.

Muziek
Take a look around - Limp Bizkit

20 opmerkingen:

 1. Zowat zeven jaar leven op water? Tja, erg geloofwaardig lijkt het mij ook niet, maar ik vraag me wel af wat haar beweegredenen dan zijn om de mensen dit wijs te maken? Ijdelheid, aandachttrekkerij?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Ridzerd

  Goede vraag. Tja een merkwaardig verschijnsel. Zoals reeds gezegd: morgen ga ik er met een nieuw bericht dieper op in.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het ook een vreemde zaak, maar het schijnt dat ook een aantal beroemde mensen in de geschiedenis de stigmata vertoonden. Persoonlijk lijkt het me erg hinderlijk en niet iets om jaloers op te zijn. Maar het levert je wel een hoop aandacht op.

  In een artikel in De Brug 68 (tijdschrift De Brug) geeft François de Wit een verslag van de voordrachten van Christian Lazarides op 27 en 28 maart 2010 in Namen. In dit verslag komt ook Judith von Halle ter sprake. Als introductie schrijft François de Wit:

  "Deze (volgens zijn [Jurjen: verwijzing naar Christian Lazarides] zeggen joodse) vrouw werd geboren in 1972 in Berlijn. Ze leerde de antroposofie kennen in 1997, huwde in 2002 en werkte tot 2005 als architect en als medewerkster in het Rudolf Steiner Haus in Berlijn, waar ze ook voordrachten hield (o.m. over het esoterisch jodendom). Sinds 2004 zou ze gestigmatiseerd zijn. "

  En dan even verder iets heel opmerkelijks:

  "In 2005 werd ze uit de Duitse Vereniging gezet en in 2006 richtte zij samen met Peter Tradowsky en Edda von Lechner de Vrije Vereniging voor Antroposofie “Morgenstern” op. Eind 2009 verhuisde deze vereniging naar Dornach, waar ze niet ver van het Goetheanum een gebouw betrekken dat eveneens ‘Schreinerei’ genoemd wordt (het schijnt een voormalige schrijnwerkerij te zijn geweest)."

  Zoiets klopt niet, denk ik dan, daar heb ik een slecht gevoel bij... Maar dan komt dat wat ik eigenlijk naar voren wilde brengen:

  "Maar, zegt Lazarides, ook een arbeider aan het Goetheanum, een zekere Pollak, was gestigmatiseerd. Rudolf Steiner gaf hem bepaalde aanwijzingen en de stigmata verdwenen. Het is dus een abnormaliteit, iets wat niet uit het heldere bewustzijn komt en kan genezen worden door geestelijke oefeningen."

  bron: http://users.telenet.be/antroposofie/vanaf40/b68/brug68htm.htm#001

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Jurjen

  Met merkwaardige zaak doel ik op de suggestie fysisch gesproken (zeven jaar lang) louter op water te hebben geleefd. Historische achtergronden van stigmata als verschijnsel zijn me bekend; ook enige daarmee in verband staande uitwijdingen van Steiner over zekere christelijke inwijdingswegen die voorafgingen aan rozenkruizersmethoden.

  Dank je voor je commentaar en uitzoekwerk. Waardevol. Zal dat artikel van Francois de Wit (De Brug) straks downloaden en doornemen. Later vandaag zal ik, zoals aangekondigd, een vervolgbericht over dit onderwerp op Cahier plaatsen, alsook reageren op jouw reactie in de reactieruimte onder het blogbericht van afgelopen maandag en op die Michel en Ridzerd van afgelopen dinsdag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goeieavond!
  1)Wat leven zonder voedsel betreft hebben we ook nog meneer Prahlad Jani uit India. Een yogi, die dus al 70 jaar zonder eten en drinken (!) zou leven. Dit was enige tijd geleden overal in het nieuws. Hij is ook wetenschappelijk onderzocht:
  http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/0,1518,691857,00.html

  Dan heb je nog die mensen die van Lichtnahrung (NL: Lichtvoeding?)leven.
  Schijnt meestal geen probleem te zijn :-)
  Ik heb overigens ook geen problemen met phenomenen als stigmata en leven zonder voeding. Maar of het allemaal zo goed is? We hebben toch niet voor niets meneer Bocuse.

  2)Nog even terug naar de berichtjes over Steiner en Wegman in de vorige teksten. De brieven, memos, van RSt aan IW, wat betreft vorige incarnaties etc., zijn al veel langer bekend. Na een beetje zoeken vond ik in onze Terra Canaillo bibliotheek (overigens: Terra Cenaillo is weliswaar duits, deutsj, maar goed te lezen voor alle buitenlanders) het volgende boek: Die Menschheitsaufgabe Rudolf Steiners und Ita Wegman van Margarethe en Erich Kirchner-Bockholt, in 1976 uitgegeven bij de Philosophisch-Anthroposophischer Verlag. Werd slechts onder de toonbank verkocht, alleen aan leden van de AAG. Genummerde exemplaren, met de naam erin van degene die het boek heeft gekocht, en het vermerk dat dit boek slechts door hem/haar gebruikt mag worden (dus laten meebegraven of teruggeven als je dood bent). Het boek is mooi uitgegeven met foto's en facsimili. Hier vind je de komplete story van Eabani, Gilgamesh, etc, etc. tot RSt en IW.
  Groeten, Joseph Canaillo

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Joseph,
  Leuk dat je je hier ook vertoont en meedoet! Die ‘Lichternährung’ is ook nog wat dichter bij huis (lees: het Goetheanum) te vinden. Wat dacht je van dit bericht uit ‘Das Goetheanum’ over Michael Werner uit 2005? Ik weet niet hoe het intussen met hem gesteld is, ik hoor er weinig over. Er zijn in ieder geval mensen die het hem nadoen. Bijvoorbeeld deze Matias Langer in La Palma (zou Barbara Ehlers hem kennen?).
  En dan Steiner en Wegman: het hele verhaal is ook terug te vinden (in heel compacte vorm) in Bernard Lievegoeds ‘Over de redding van de ziel’. Een digitaal exemplaar is te vinden op de website van Ramon De Jonghe (echt waar!).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zie nu dat de link naar Matias Langer niet verder leidt naar zijn eigen lichtvoedingservaringen; die zijn op die manier niet te vinden. Maar wel hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. He getsie,
  Ik zit een beetje te prutsen. Ik heb de link naar ‘Over de redding van de ziel’ niet goed gelegd. Dus opnieuw.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dag heren, ook welkom Terra Canaillo!,

  Tja, zoals jullie wel kunnen aflezen aan mijn blogbericht van vandaag, Von Halle deel 2, gaat een mogelijk leven zonder voeding er bij mij echt niet in. Ben ik nu een materialist? Gelukkig dan maar. Mag ik nu uit jullie reacties opmaken dat naar jullie weten Von Halle echt beweert dat ze het redt met enkel water?

  Dat verhaal van die Yogi kende ik al. That I don’t buy either. De ultieme vegetariër? Zelfs geen bladgroen en mineralen? Als dat echt wetenschappelijk bewezen zou zijn had het tot op de dag van vandaag echt de wereld rondgegaan, lijkt me.

  Mosmuller verraste me niet met de schets van die incarnatielijn. Was me reeds bekend. Van belang was/is natuurlijk haar motivatie, insteek en toelichting.

  Dank je voor de uitvoerige informatie gegeven in de reactieruimte onder het vorige blogbericht, Michel. Stel ik zeker op prijs! Blijft het punt van die brief/brieven van Wegman aan Steiner. Klopt Mosmullers verhaal daarover voorzover jij weet?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh juist. Redding van de ziel. Heb ik ook in boekvorm in mijn boekenkast staan. Fijn dat toch ook die digitale verwijzing, zodat een ieder er kennis van kan nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik bedoel, welkom Joseph Canaillo. Mooie naam.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mathias Langer verkeert inmiddels in hogere, verhevener sferen, begrijp ik. Dacht al dat ik iets voorbij zag zweven. De slotalinea van zijn verslag:

  "Die Beschäftigung mit der Frage der Ernährung hat mich mit der Großen Weißen Bruderschaft und den Aufgestiegenen Meistern in Verbindung gebracht. Ich bin dankbar dafür, dass ich diesen Weg ins Licht gehen darf, nicht nur in Bezug auf meine Ernährung."

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat is de vraag precies, John? Je schrijft: ‘Blijft het punt van die brief/brieven van Wegman aan Steiner. Klopt Mosmullers verhaal daarover voorzover jij weet?’ Welk verhaal is dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Michel Gastkemper

  Bedankt, en indirect ook bedankt,Ramon de Jonghe, voor de link naar dat boek van Doctor Lovegood. Ik ga het zeker lezen. Ik heb het zelf nooit gekocht wegens penibele pecunia en bovendien wil ik niet te veel boeken hebben, want mijn kleine boekenkast is vol. (Alle bezit is ballast, om niet te zeggen overlast.)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Joseph Canaillo

  Sinds kort reageer jij ook op mijn weblog, wat ik zeer op prijs stel. Maar ik vraag mij af, ben jij een Duitser of een Nederlander, want je hebt twee weblogs, in het Duits en in het Engels. Of ben je een Italiaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij zijn Canaillisten.

  Groeten uit Canailloland,

  Joseph Canaillo

  PS: en vergeet Uribistan niet

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Beste John,

  Zal ik, om het extra ingewikkeld te maken, mijn reactie op jouw vraag maar gewoon hier neerzetten?

  Het is een ingewikkelde kwestie om goed te beantwoorden, want ik weet niet op welke manier Mieke Mosmuller het in die bewuste voordracht erover heeft gehad ‘dat in een paar boeken een facsimile van een brief van Steiner aan Wegman staat afgedrukt, waaruit zou kunnen worden opgemaakt dat Steiner de incarnatielijnen in kwestie daadwerkelijk zelf in de wereld heeft geholpen/gebracht. Een brief/brieven met een duidelijk handschrift van Steiner, zo benadrukte Mosmuller ook.’

  Dit schreef je verduidelijkend onder je ‘Vermeende inwijding – Judith von Halle’. Terwijl de vraag voor het eerst opdook onder jouw ‘Wie is met wie – Willen echten echt opstaan’. In dit laatste bericht verwijs je ook naar een van de Flensburger Hefte uit 1996, dat helemaal bestaat uit een interview met Emanuel Zeylmans over zijn driedelige documentatie betreffende Ita Wegman. In dat interview wordt uitvoerig beschreven hoe een en ander in elkaar steekt. Dat is niet zo makkelijk samen te vatten. Het leven is soms erg ingewikkeld!

  Ik heb in een vorige reactie al aangegeven dat al in 1924 mensen wisten van vorige incarnaties van Steiner en Wegman, omdat Steiner daarover in voordrachten sprak zonder concrete namen te noemen. Als je dit echter weet, herken je het op veel plaatsen.

  Het vervelende is alleen dat je deze wetenschap niet alleen ten goede kunt gebruiken, maar ook ten kwade. En dat is wat Wegman is overkomen. De gegevens raakten namelijk ook bekend buiten een kleine en vertrouwde kring, waar men ermee aan de haal is gegaan. Er is geen beter middel om op iemand karaktermoord te plegen, dan diegene te beschuldigen van de halve waarheid dat die denkt een bepaalde geschiedkundige persoon te zijn en dat dat ten onrechte is. Of het waar of niet waar is, je kunt je daartegen niet verdedigen, want het is altijd fout. Dat is spirituele karaktermoord en daar is geen kruid tegen gewassen. Je verliest het altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ten volle werd dit tegen Wegman uitgespeeld in het ‘Denkschrift 1925-1935’, op basis waarvan zij in 1935 uit (het bestuur van) de Antroposofische Vereniging werd gezet, en een heel aantal medestanders met haar.

  Joseph Canaillo heeft al aangegeven dat in 1976 een boek uitkwam met als onderwerp de vorige incarnaties van Steiner en Wegman.

  In 1979 schreef Emanuel Zeylmans een biografie van zijn vader, Willem Zeylmans. Dat beviel hem zo goed, dat hij het idee opvatte ook een biografie van Ita Wegman te schrijven. Zij was zijn peettante geweest. Trouwens, een van de schrijvers van dat boek uit 1976 ook. Maar op die auteurs was hij kwaad, want hij vond het niet kunnen dat je een boek over iemand schrijft waarin niets staat over het huidige leven, maar alleen over vorige levens. Dat vond Emanuel Zeylmans een onmogelijk iets, wat hij graag recht wilde trekken. Maar hij kwam er al snel achter dat het oneindig moeilijk zou worden om een biografie van Ita Wegman te schrijven, omdat zij buitengewoon controversieel was tot op de toenmalige dag (we schrijven 1980).

  Zo werkte hij er met tussenpozen twaalf jaar lang aan en kwam tot de slotsom dat een biografie niet tot de mogelijkheden behoorde. Eerst moesten maar eens alle beschikbare feitelijke gegevens geboekstaafd worden. Dat werden drie delen. Het eerste deel de eerste helft van Wegmans leven, tot aan de dood van Steiner in 1925. De tweede helft van haar leven (nou ja, de resterende achttien jaar) kon hij niet beschrijven zonder eerst uit te zoeken hoe het nu zat met al die beschuldigingen aan haar adres, van machtsstreven met behulp van vorige incarnaties. Dat werd het tweede deel, waarin Emanuel Zeylmans in de inleiding de beroemde woorden schreef dat hij niemand aanraadde dit boek te lezen omdat het werkelijk verschrikkelijk was wat daarin stond. Dat zou je al het plezier in de antroposofie kunnen bederven.

  In het derde deel kon hij vervolgens de laatste achttien jaar van Wegmans leven zo clean mogelijk onderzoeken, zonder al deze ballast. In de twaalf jaar dat hij met dit werk bezig was, deed hij allerlei ontdekkingen en viel hem van alles toe. Uiteindelijk kwam hij ook achter de correspondentie tussen Steiner en Wegman, die gedeeltelijk nog bewaard was gebleven. In het eerste deel uit 1990 is dan ook een brief van 11 juni 1924 van Steiner aan Wegman opgenomen, waaruit kan blijken wat hun gezamenlijke vorig leven moet zijn geweest. Om te bewijzen dat die niet verzonnen was, was er ook een facsimile van bijgevoegd.

  In de biografie die Ed Taylor in 1994 schreef over Ita Wegman is deze brief in het Nederlands opgenomen (echter zonder facsimile). Maar deze staat nu ook in zijn nieuwe biografie van Steiner (blz. 198-200). Dus iedereen kan het in alle rust bekijken.

  Is dit voldoende antwoord?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Beste Michel,

  Ook in deze reactieruimte dank voor je uitvoerige antwoorden, die me pas gisteren in het oog vielen. Zeer interessant. In mijn blogbericht van vandaag verwijs ik hier nog een keer naar, zie: Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht, Cahier, 19-3-2011.

  BeantwoordenVerwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate