- Voor Duitse tekst op een website van de Deen Ole Blente, zie: Exkurse in das Gebiet des Markus-Evangeliums (GA 124)
- Voor Duitse tekst op een webpagina van een website van de Mormoonse Brigham Young University te Utah, Amerika, zie: Exkurse in das Gebiet des Markus-Evangeliums (GA 124). Voor meer over die Mormoonse achtergrond van die website zie Michel Gastkempers commentaar in de reactieruimte onder het blogbericht Documentatie, Antroposofie in de pers, 11-10-2010. Zie voorts de webpagina: Religionsverständnis und Mysterienwesen – Rudolf Steiner Online Archive
- Voor Engelse tekst op de Amerikaanse website Rudolf Steiner Archive, zie: Excursus on the Gospel According to St. Mark (GA 124)
![]() |
Rudolf Steiner in Berlijn |
Ongetwijfeld herinnert U zich dat ongeveer een jaar geleden, naar aanleiding van de toenmalige jaarvergadering van onze Duitse sectie, voor de Berlijnse afdeling door mij een voordracht (eerste voordracht uit de cyclus Der Christus-Impuls und die Entwickelung des Ich-Bewusstseins, Berlijn, 25-10-1909; GA 116) gehouden is over de kring van de Bodhisattva's. Met die voordracht over de wereldmissie van de Bodhisattvas moest een beschouwing van het Christus vraagstuk, wezenlijk aanknopend bij het Mattheus Evangelie, worden ingeleid; vervolgens hielden we ons daarmee bezig bij onze afdelingsvergaderingen van de afgelopen winter.
![]() |
Bodhisattva |
Deze beschouwingen over het Christus-vraagstuk werden niet zo gebracht dat ze enkel de evangeliën probeerden te verklaren. Vaak werd hier op radicale wijze, mag ik bijna zeggen, uitgesproken: wat geesteswetenschap over de gebeurtenissen in Palestina te zeggen heeft, moest ook gezegd kunnen worden wanneer er geen uiterlijke historische oorkonden over deze gebeurtenissen in Palestina bestonden. Want voor de schildering van de Christus-voorvallen is voor ons niet dat ten diepste maatgevend, wat in één of ander boek, in de één of andere oorkonde staat, maar wat in de eeuwige, innerlijke, geestelijke oorkonden staat, in de door het helderziende bewustzijn te ontcijferen Akasha-kroniek.
Wat wij ons hieronder hebben voor te stellen, is hier vaker vermeld. En dan stellen wij ons de evangeliën zo voor, dat wij dat wat wij ten eerste hebben verkondigd uit geestelijk onderzoek, vergelijken met dat wat ons – zeggen we dus met betrekking tot gebeurtenissen in Palestina – is gegeven in de evangeliën of andere oorkonden uit het Nieuwe Testament.
Onze ondervinding is zeer zeker, dat wij deze (Bijbelse) oorkonden pas daardoor leren lezen, dat wij zonder haar in die geheimen binnendringen welke in relatie staan tot gebeurtenissen te Palestina; en dat juist daardoor dat wij niet bevooroordeeld door deze oorkonden, maar eerst onbevangen deze corresponderende gebeurtenissen onderzoeken, onze hoge waardering, onze aanbidding kunnen we zeggen, tegenover deze oorkonden in zeer bijzondere mate groeit.
Maar wanneer we bij het samenzijn ons niet enkel op onze bekrompen onmiddellijk aandienende en tijdelijke interesses richten, doch integendeel in ogenschouw nemen dat onze gehele tijdsontwikkeling, onze tegenwoordige cultuur, in zekere zin naar een nieuw begrip van de oorkonden van het christendom verlangt, dan moet ons duidelijk zijn dat wij er door geesteswetenschap niet alleen maar toe geroepen zijn tegenover de gebeurtenissen van Palestina onze eigen kennisbehoeften te bevredigen, maar dat het aan ons is voor de ontwikkeling van de gehele mensheid dat wat te zeggen valt over de betekenis van de Christus-gebeurtenissen vanuit de geesteswetenschap te vertalen naar de behoeften en noden van de huidige cultuur.
Beste John,
BeantwoordenVerwijderenJe hebt inwijdingen en uitweidingen; houdt ze wel uit elkaar!
Hartelijke groet,
Michel
Beste Michel,
BeantwoordenVerwijderenOei. Ei, ij. Terstond gecorrigeerd. Schrijffout valt echter helaas niet meer uit internetadres te verwijderen. Bedankt!
Hartelijke groet
Goed begin, lijkt mij. Weet jij toevallig wie daar op de omslag van dat boek Rudolf Steiner in Berlin staan? Ik herken Marie von Sivers en Ludwig Jacobovsky. Die tweede van onder is vermoed ik Christian Morgenstern.
BeantwoordenVerwijderenAls jij het niet weet, dan weet Michel Gastkemper het wel, denk ik.
@ Ridzerd
BeantwoordenVerwijderenWie de anderen zijn weet ik ook niet. Dat boek van Manfred Kannenberg lijkt me wel interessant. Ik zie aan je blogbericht van vandaag dat je een begin hebt gemaakt met bestudering van GA 108. Goede zaak.
Ja, dat boel van Kannenberg lijkt mij ook interessant. Maar ik koop het niet, ik koop zo weinig mogelijk boeken wegens penibele pecunia. Wat een groot geluk dat wij het hele werk van Steiner op internet kunnen lezen. Het Duits begint mij al beter af te gaan en bovendien schrijft Steiner eenvoudig Duits. Hij was niet zoals Verbrugh van mening dat men zo veel mogelijk woorden moet gebruiken die niet eens in het woordenboek staan.
BeantwoordenVerwijderenOverigens ga ik GA 108 niet helemaal lezen. Ik heb alleen enkele voordrachten gelezen, die mij voreerst het meest interessant leken. Ik ga nu beginnen met GA 88 - Über die astrale Welt
und das Devachan.
@ Ridzerd
BeantwoordenVerwijderenDat je de voordrachten afgedrukt in GA 108 selecteert kan ik begrijpen. Per slot van rekening zijn die voordrachten van Steiner in deze cyclus ook maar thematisch bij elkaar geplaatst door het Rudolf Steiner Verlag. Heel goed dat je het oppakt.
GA 88 is ongetwijfeld zeer interessant en leerzaam. Zie ook (beknopte) informatie hierover op AnthroWiki: GA 88 – Über die Astrale Welt und das Devachan. Het boek van Kannenberg zal ik ook niet aanschaffen, hoewel de inhoud me zeker wel interessant lijkt.
Mooi dat je het Duits je steeds beter gaat beheersen. Mijn uitdrukkingsvaardigheid in het Engels ligt hoger dan die in het Duits. Zo leverde ik gisteren in reactieruimten in het Engels commentaar op twee interessante blogberichten op het Schotse weblog The Twenty-First Floor (staat op mijn blogrol): 1. Quantum, The Twenty-First Floor, Keir Liddle, 10-4-2011 en 2. Fake ID: Common Sense or Utter Nonsense, The Twenty-First Floor, Paul Braterman, 8-4-2011. Dan voel ik weinig schroom.
Tezamen met een weer interessante column van de door mij gewaardeerde wetenschapsjournalist Paul Horgan (Cross-check, staat ook op mijn blogrol), Prize in the sky: The Templeton Foundation rewards "spiritual progress," but what the heck is that?, John Horgan, Cross-check, 8-4-2011.
Zou over die onderwerpen wel een aardig blogbericht of een serie daaromtrent kunnen schrijven denk ik, vergelijkngen met de Nederlandse situatie, positie van spiritual science (geesteswetenschap) enzovoort, maar goed dat laat ik voorlopig achterwege; een mens kan niet alles tegelijk.
Geachte heren,
BeantwoordenVerwijderenJa, dat kan ik wel vertellen wie daar op de voorkant van dat boek van Manfred Kannenberg staan. Naast Steiner zijn dat van boven naar beneden: Johanna Mücke, Ludwig Jacobowski, John Henry Mackay, Marie von Sivers en Christian Morgenstern. Het portret van de laatste, een vrouw, komt in het boek verder niet voor, dus dat was even zoeken wie dat is. Maar enig speuren wijst uit dat het Rosa Luxemburg is.
Beste Michel,
BeantwoordenVerwijderenDank je voor deze informatie. Fijn om te weten. Interessant blogbericht op Antroposofie in de pers vandaag: Blogpost. Zal die door jou vermelde en besproken website 'The Present Age' eens nader bekijken. Inderdaad opmerkelijk dat daar Nederlanders achter zitten.
Voor mijn blogrol zocht ik afgelopen zaterdag op antroposofie gerichte Engelstalige weblogs, waarop regelmatig blogberichten verschijnen, minimaal één keer per week of per twee weken. De oogst viel tegen. Beetje vreemd, mega miljoen mensen en dan ...zoeken naar naalden in een hooiberg. Zal later van de week nog een keer op zoek gaan. Alsof het dan ineens anders is, ...maar toch.
Hele interessante tekst, maakt me nieuwsgierig naar de rest. Heel goed dat je het zo beschikbaar stelt in het nederlands, daar mag ik je best wel dankbaar voor zijn...
BeantwoordenVerwijderen@ Jurjen
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan. Fijn dat je het waardeert en dat laat weten. Voor mij belangrijke feed-back.
Overigens zie ik het informatieblok 'Laatste reacties' niet meer actief in de rechterkolom. Weet niet of dat alleen op het scherm van mijn computer het geval is vanwege computerinstellingen of zo, of ook bij andere mensen. Misschien moet ik die gadget verwijderen en dan weer aanbrengen. in de hoop dat het dan weer goed werkt.
@Michel Gastkemper
BeantwoordenVerwijderenBedankt, dus die bovenste is Johanna Mücke, ik meen mij te herinneren dat in het brievenboek van Steiner verscheidene brieven aan haar staan. Dat Rosa Luxemburg erop staat, had ik niet gedacht. Ik meen dat Rosa Mayreder heel belangrijk was in het leven van Steiner.
@John
BeantwoordenVerwijderenJa, GA 88 ben ik gisteren in begonnen. Buitengewoon interessant.
Dat is inderdaad vervelend dat je de laatste reacties in de rechterkolom nu opeens kwijt bent.
Mijn ervaring met computers is ook dat je soms onverwacht voor nare verrassingen komt te staan. Zo had ik bijvoorbeeld een tijd geleden teksten en foto's die ik wou bewaren opgeslagen op een USB memory stick. Opeens werkte die stick niet meer op mijn computer en de printer ook niet. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ik heb ook nog gezocht hoe ik bij de links een kort begin van de laatste berichten kan krijgen, net als bij jouw blog, maar het is me niet gelukt.
@ Ridzerd
BeantwoordenVerwijderenZie jij dat 'Recente reacties' blok nog wel gewoon intact en goed werkend op je scherm? Na verwijderen en weer toevoegen blijft het helaas ontbreken op mijn beeldscherm.
Oh nu is het weer in orde. Misschien ging ik wat al te rigoreus te werk met CCleaner gisteren. Of het was een tijdelijke storing bij blogspot.com. Zoiets.
BeantwoordenVerwijderen@ Ridzerd
Ja soms is het meer dan tobben met computers. Wat GA 88 betreft: zal er van de week doorheen scrollen om een nadere indruk op te doen; heb die nog niet gelezen.
@John
BeantwoordenVerwijderenJa, de recente reacties op jouw blog zijn nu bij mij ook weer terug. Vanmorgen en gisteren waren ze weg.
Ik ben je overigens zeer dankbaar dat je mij indertijd heb gewezen op de mogelijkheid om de Gesamtausgabe in PDF te lezen. Ik had geen idee dat dat kon. Het vreemde is echter dat als ik dit bij Internetexplorer inlog, dan heb ik de mogelijkheid om de grootte van de tekst te vergroten of te verkleinen. En ook kan ik in een venster het gezochte bladzijdenummer intypen. Bij google chrome kan dit echter niet. Men krijgt de tekst, maar een bladzijdezoekfunctie en vergroot- of verkleinfunctie zit er niet bij.
Ik moet mijn vorige reactie corrigeren. Bij google chrome zit de vergroot- of verkleinfunctie er wel bij,alleen het gaat anders dan bij internet explorer. De bladzijdezoeker zit echter niet bij Google chrome.
BeantwoordenVerwijderen@ Ridzerd
BeantwoordenVerwijderenAha. Goed om te weten. Lag dus niet aan mijn computer. Was dus waarschijnlijk een (gedeeltelijke en tijdelijke) storing bij blogspot.com. Soms duurt het wel even voordat een recentste reactie daadwerkelijk op die lijst verschijnt. Maar goed, dat was ik al gewend. Dat zit er überhaupt aan vast, denk ik.
Als je een op het web geopend pdf-document, ongeacht met welke browser, opslaat op harde schijf of memory-stick, kun je door dat document off-line te openen door op het opgeslagen bestands-incoontje te dubbelklikken of dat opgeslagen document te openen met behulp van je reader, gebruik maken van de volle functionaliteit van het programma, inclusief tekstvergrotingen, zoekfuncties enzovoort. 1. Acrobat Reader X; 2. Foxit Reader. Vallen ook naast elkaar te gebruiken.
@John
BeantwoordenVerwijderenVerdomd, het werkt. Ik heb even voor proef GA 108 op een SD memorycart gezet en daarna op het icoontje geklikt en toen had ik meteen alle functies. Bedankt.