maandag 11 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel

Aftrap. Eerste aflevering van een vertaling van Rudolf Steiners Exkurse in das Gebiet des Markus-Evangeliums (GA 124). Iedere zondag één tekstdeel. Lengte van tekstdelen en verschijningsdata (tempo, tussenliggende tijdsduur) kan in de loop van de tijd anders gaan uitvallen. Op internet vallen Duitse en Engelse versies van deze voordrachtencyclus te vinden op de volgende drie websites:

 1. Voor Duitse tekst op een website van de Deen Ole Blente, zie: Exkurse in das Gebiet des Markus-Evangeliums (GA 124)
 2. Voor Duitse tekst op een webpagina van een website van de Mormoonse Brigham Young University te Utah, Amerika, zie: Exkurse in das Gebiet des Markus-Evangeliums (GA 124). Voor meer over die Mormoonse achtergrond van die website zie Michel Gastkempers commentaar in de reactieruimte onder het blogbericht Documentatie, Antroposofie in de pers, 11-10-2010. Zie voorts de webpagina: Religionsverständnis und Mysterienwesen – Rudolf Steiner Online Archive
 3. Voor Engelse tekst op de Amerikaanse website Rudolf Steiner Archive, zie: Excursus on the Gospel According to St. Mark (GA 124)

Eerste voordracht, Berlijn, 17-10-1910 - Eerste tekstdeel

Rudolf Steiner in Berlijn
Omdat we de activiteiten van onze Berlijnse afdeling weer voortzetten, is het vandaag gepast een weinig terug te blikken op dat wat ons passeerde vanaf het moment dat wij vorig jaar op soortgelijke wijze het werk van de Berlijnse afdeling hadden opgestart.

Ongetwijfeld herinnert U zich dat ongeveer een jaar geleden, naar aanleiding van de toenmalige jaarvergadering van onze Duitse sectie, voor de Berlijnse afdeling door mij een voordracht (eerste voordracht uit de cyclus Der Christus-Impuls und die Entwickelung des Ich-Bewusstseins, Berlijn, 25-10-1909; GA 116) gehouden is over de kring van de Bodhisattva's. Met die voordracht over de wereldmissie van de Bodhisattvas moest een beschouwing van het Christus vraagstuk, wezenlijk aanknopend bij het Mattheus Evangelie, worden ingeleid; vervolgens hielden we ons daarmee bezig bij onze afdelingsvergaderingen van de afgelopen winter.

Bodhisattva
In aansluiting op andere evangeliën hebben we zulke beschouwingen over het Christus vraagtuk op uiteenlopende wijze behandeld: het Johannes-evangelie en het Lucas-evangelie. En we wezen er op dat we dit Christus vraagstuk vervolgens zouden benaderen met een beschouwing die hoofdzakelijk aanknoopt bij het Marcus-evangelie.

Deze beschouwingen over het Christus-vraagstuk werden niet zo gebracht dat ze enkel de evangeliën probeerden te verklaren. Vaak werd hier op radicale wijze, mag ik bijna zeggen, uitgesproken: wat geesteswetenschap over de gebeurtenissen in Palestina te zeggen heeft, moest ook gezegd kunnen worden wanneer er geen uiterlijke historische oorkonden over deze gebeurtenissen in Palestina bestonden. Want voor de schildering van de Christus-voorvallen is voor ons niet dat ten diepste maatgevend, wat in één of ander boek, in de één of andere oorkonde staat, maar wat in de eeuwige, innerlijke, geestelijke oorkonden staat, in de door het helderziende bewustzijn te ontcijferen Akasha-kroniek.

Wat wij ons hieronder hebben voor te stellen, is hier vaker vermeld. En dan stellen wij ons de evangeliën zo voor, dat wij dat wat wij ten eerste hebben verkondigd uit geestelijk onderzoek, vergelijken met dat wat ons – zeggen we dus met betrekking tot gebeurtenissen in Palestina – is gegeven in de evangeliën of andere oorkonden uit het Nieuwe Testament.

Onze ondervinding is zeer zeker, dat wij deze (Bijbelse) oorkonden pas daardoor leren lezen, dat wij zonder haar in die geheimen binnendringen welke in relatie staan tot gebeurtenissen te Palestina; en dat juist daardoor dat wij niet bevooroordeeld door deze oorkonden, maar eerst onbevangen deze corresponderende gebeurtenissen onderzoeken, onze hoge waardering, onze aanbidding kunnen we zeggen, tegenover deze oorkonden in zeer bijzondere mate groeit.

Maar wanneer we bij het samenzijn ons niet enkel op onze bekrompen onmiddellijk aandienende en tijdelijke interesses richten, doch integendeel in ogenschouw nemen dat onze gehele tijdsontwikkeling, onze tegenwoordige cultuur, in zekere zin naar een nieuw begrip van de oorkonden van het christendom verlangt, dan moet ons duidelijk zijn dat wij er door geesteswetenschap niet alleen maar toe geroepen zijn tegenover de gebeurtenissen van Palestina onze eigen kennisbehoeften te bevredigen, maar dat het aan ons is voor de ontwikkeling van de gehele mensheid dat wat te zeggen valt over de betekenis van de Christus-gebeurtenissen vanuit de geesteswetenschap te vertalen naar de behoeften en noden van de huidige cultuur.

۞

18 opmerkingen:

 1. Beste John,
  Je hebt inwijdingen en uitweidingen; houdt ze wel uit elkaar!
  Hartelijke groet,
  Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Michel,

  Oei. Ei, ij. Terstond gecorrigeerd. Schrijffout valt echter helaas niet meer uit internetadres te verwijderen. Bedankt!

  Hartelijke groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed begin, lijkt mij. Weet jij toevallig wie daar op de omslag van dat boek Rudolf Steiner in Berlin staan? Ik herken Marie von Sivers en Ludwig Jacobovsky. Die tweede van onder is vermoed ik Christian Morgenstern.
  Als jij het niet weet, dan weet Michel Gastkemper het wel, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Ridzerd

  Wie de anderen zijn weet ik ook niet. Dat boek van Manfred Kannenberg lijkt me wel interessant. Ik zie aan je blogbericht van vandaag dat je een begin hebt gemaakt met bestudering van GA 108. Goede zaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, dat boel van Kannenberg lijkt mij ook interessant. Maar ik koop het niet, ik koop zo weinig mogelijk boeken wegens penibele pecunia. Wat een groot geluk dat wij het hele werk van Steiner op internet kunnen lezen. Het Duits begint mij al beter af te gaan en bovendien schrijft Steiner eenvoudig Duits. Hij was niet zoals Verbrugh van mening dat men zo veel mogelijk woorden moet gebruiken die niet eens in het woordenboek staan.
  Overigens ga ik GA 108 niet helemaal lezen. Ik heb alleen enkele voordrachten gelezen, die mij voreerst het meest interessant leken. Ik ga nu beginnen met GA 88 - Über die astrale Welt
  und das Devachan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Ridzerd

  Dat je de voordrachten afgedrukt in GA 108 selecteert kan ik begrijpen. Per slot van rekening zijn die voordrachten van Steiner in deze cyclus ook maar thematisch bij elkaar geplaatst door het Rudolf Steiner Verlag. Heel goed dat je het oppakt.

  GA 88 is ongetwijfeld zeer interessant en leerzaam. Zie ook (beknopte) informatie hierover op AnthroWiki: GA 88 – Über die Astrale Welt und das Devachan. Het boek van Kannenberg zal ik ook niet aanschaffen, hoewel de inhoud me zeker wel interessant lijkt.

  Mooi dat je het Duits je steeds beter gaat beheersen. Mijn uitdrukkingsvaardigheid in het Engels ligt hoger dan die in het Duits. Zo leverde ik gisteren in reactieruimten in het Engels commentaar op twee interessante blogberichten op het Schotse weblog The Twenty-First Floor (staat op mijn blogrol): 1. Quantum, The Twenty-First Floor, Keir Liddle, 10-4-2011 en 2. Fake ID: Common Sense or Utter Nonsense, The Twenty-First Floor, Paul Braterman, 8-4-2011. Dan voel ik weinig schroom.

  Tezamen met een weer interessante column van de door mij gewaardeerde wetenschapsjournalist Paul Horgan (Cross-check, staat ook op mijn blogrol), Prize in the sky: The Templeton Foundation rewards "spiritual progress," but what the heck is that?, John Horgan, Cross-check, 8-4-2011.

  Zou over die onderwerpen wel een aardig blogbericht of een serie daaromtrent kunnen schrijven denk ik, vergelijkngen met de Nederlandse situatie, positie van spiritual science (geesteswetenschap) enzovoort, maar goed dat laat ik voorlopig achterwege; een mens kan niet alles tegelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geachte heren,
  Ja, dat kan ik wel vertellen wie daar op de voorkant van dat boek van Manfred Kannenberg staan. Naast Steiner zijn dat van boven naar beneden: Johanna Mücke, Ludwig Jacobowski, John Henry Mackay, Marie von Sivers en Christian Morgenstern. Het portret van de laatste, een vrouw, komt in het boek verder niet voor, dus dat was even zoeken wie dat is. Maar enig speuren wijst uit dat het Rosa Luxemburg is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Michel,

  Dank je voor deze informatie. Fijn om te weten. Interessant blogbericht op Antroposofie in de pers vandaag: Blogpost. Zal die door jou vermelde en besproken website 'The Present Age' eens nader bekijken. Inderdaad opmerkelijk dat daar Nederlanders achter zitten.

  Voor mijn blogrol zocht ik afgelopen zaterdag op antroposofie gerichte Engelstalige weblogs, waarop regelmatig blogberichten verschijnen, minimaal één keer per week of per twee weken. De oogst viel tegen. Beetje vreemd, mega miljoen mensen en dan ...zoeken naar naalden in een hooiberg. Zal later van de week nog een keer op zoek gaan. Alsof het dan ineens anders is, ...maar toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hele interessante tekst, maakt me nieuwsgierig naar de rest. Heel goed dat je het zo beschikbaar stelt in het nederlands, daar mag ik je best wel dankbaar voor zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ Jurjen

  Graag gedaan. Fijn dat je het waardeert en dat laat weten. Voor mij belangrijke feed-back.

  Overigens zie ik het informatieblok 'Laatste reacties' niet meer actief in de rechterkolom. Weet niet of dat alleen op het scherm van mijn computer het geval is vanwege computerinstellingen of zo, of ook bij andere mensen. Misschien moet ik die gadget verwijderen en dan weer aanbrengen. in de hoop dat het dan weer goed werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Michel Gastkemper

  Bedankt, dus die bovenste is Johanna Mücke, ik meen mij te herinneren dat in het brievenboek van Steiner verscheidene brieven aan haar staan. Dat Rosa Luxemburg erop staat, had ik niet gedacht. Ik meen dat Rosa Mayreder heel belangrijk was in het leven van Steiner.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @John

  Ja, GA 88 ben ik gisteren in begonnen. Buitengewoon interessant.
  Dat is inderdaad vervelend dat je de laatste reacties in de rechterkolom nu opeens kwijt bent.
  Mijn ervaring met computers is ook dat je soms onverwacht voor nare verrassingen komt te staan. Zo had ik bijvoorbeeld een tijd geleden teksten en foto's die ik wou bewaren opgeslagen op een USB memory stick. Opeens werkte die stick niet meer op mijn computer en de printer ook niet. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Ik heb ook nog gezocht hoe ik bij de links een kort begin van de laatste berichten kan krijgen, net als bij jouw blog, maar het is me niet gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @ Ridzerd

  Zie jij dat 'Recente reacties' blok nog wel gewoon intact en goed werkend op je scherm? Na verwijderen en weer toevoegen blijft het helaas ontbreken op mijn beeldscherm.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh nu is het weer in orde. Misschien ging ik wat al te rigoreus te werk met CCleaner gisteren. Of het was een tijdelijke storing bij blogspot.com. Zoiets.

  @ Ridzerd

  Ja soms is het meer dan tobben met computers. Wat GA 88 betreft: zal er van de week doorheen scrollen om een nadere indruk op te doen; heb die nog niet gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @John

  Ja, de recente reacties op jouw blog zijn nu bij mij ook weer terug. Vanmorgen en gisteren waren ze weg.
  Ik ben je overigens zeer dankbaar dat je mij indertijd heb gewezen op de mogelijkheid om de Gesamtausgabe in PDF te lezen. Ik had geen idee dat dat kon. Het vreemde is echter dat als ik dit bij Internetexplorer inlog, dan heb ik de mogelijkheid om de grootte van de tekst te vergroten of te verkleinen. En ook kan ik in een venster het gezochte bladzijdenummer intypen. Bij google chrome kan dit echter niet. Men krijgt de tekst, maar een bladzijdezoekfunctie en vergroot- of verkleinfunctie zit er niet bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik moet mijn vorige reactie corrigeren. Bij google chrome zit de vergroot- of verkleinfunctie er wel bij,alleen het gaat anders dan bij internet explorer. De bladzijdezoeker zit echter niet bij Google chrome.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @ Ridzerd

  Aha. Goed om te weten. Lag dus niet aan mijn computer. Was dus waarschijnlijk een (gedeeltelijke en tijdelijke) storing bij blogspot.com. Soms duurt het wel even voordat een recentste reactie daadwerkelijk op die lijst verschijnt. Maar goed, dat was ik al gewend. Dat zit er überhaupt aan vast, denk ik.

  Als je een op het web geopend pdf-document, ongeacht met welke browser, opslaat op harde schijf of memory-stick, kun je door dat document off-line te openen door op het opgeslagen bestands-incoontje te dubbelklikken of dat opgeslagen document te openen met behulp van je reader, gebruik maken van de volle functionaliteit van het programma, inclusief tekstvergrotingen, zoekfuncties enzovoort. 1. Acrobat Reader X; 2. Foxit Reader. Vallen ook naast elkaar te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @John

  Verdomd, het werkt. Ik heb even voor proef GA 108 op een SD memorycart gezet en daarna op het icoontje geklikt en toen had ik meteen alle functies. Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Ge-waar-worden – 24 november 2019

Antroposofisch vertaalwerk – 17 november 2019

Stralend licht – 12 november 2019

Kort telegram – 29 oktober 2019

Ontknoping? – 19 oktober 2019

Menselijke en kunstmatige intelligentie – 6 oktober 2019

Transities - 16 september 2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate