zondag 17 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren


Het staat wel vast dat ik op Cahier, in dit digitale notitieboek, dit jaar regelmatig, bij leven en welzijn althans, aandacht zal (blijven) besteden aan economische en maatschappelijke onderwerpen. Die problemen en onderwerpen raken en betreffen een ieder over de gehele aardbol. Global economy and global village. Natuurlijk moet ook ik zeggen en bekennen dat deze materie wel erg complex is. Maar dat ontslaat me niet van een zekere plicht die ik voel, a sense of urgency, om het meermalen te agenderen.

Onlangs las ik het boekwerk De biografie van Keynes van Peter Clark (2009/10). Zeer interessant. Zoals bekend roeren keynesianen zich weer duchtig. zoals ik impliciet al aangaf in mijn blogbericht van begin deze maand: De eigenlijke Europese munt; Eureka’s (Cahier, 3-6-2012).  Lees momenteel ook met veel belangstelling Michal LewisBoomerang – Wake up call voor de westerse wereld (2011). Voorts bestudeer en vergelijk ik met belangstelling twee werken van twee antipoden: De utopie van de vrije markt van Hans Achterhuis (2010) en Bemind, maar onbekend – De politieke filosofie van het liberalisme (2011) van Edwin van de Haar. Daaraan voeg ik ter vergelijking en verdieping op mijn leeslijstje toe de volgende in mijn ogen nog altijd relevante essay van Rudolf Steiner: Papsttum und Liberalismus (essay uit 1888, welke tevens afgedrukt staat in de bundel Gesammelte Aufsätze zurKultur und Zeitgeschichte 1887 – 1901; GA 31; bladzijde 134 tot en met 139).

Op het blog Institut für soziale Dreigliederung werd deze maand ook even aandacht besteed aan de econoom John Maynard Keynes, daarbij wordt verwezen naar een bericht van Andrey Albrecht een medewerker  in Zwitserland van het Instituut voor Sociale Driegeleding: Zum Vortrag von Christopher Houghton Budd über das Verhältnis von Rudolf Steiners und John Maynard Keynes.

Christopher Houghton Budd
Christopher Budd is een historicus economie en monetarisme. Op 27 mei van dit jaar hield hij dus een voordracht in het Goetheanum en op internet valt een interessante videopresentatie van hem te bekijken: Financiën en geldwezen op de drempel van… - Tien monologen over financiën (24 minuten; 2010; financiële crisis).

Zie voorts Budd's boekwerken An Economic Testament - In Relation to the Work of Rudolf Steiner (1996) en Finance at the Threshold - Rethinking the Real and Financial Economies (2011), alsook de interessante website Associative Economics - Beyond the Market - Beyond Banking en de inhoud van een aldaar aangemaakte webpagina: Steiner & Keynes - Brothers in World Economy. Associate! - June 2012.

Wat mij overigens zeer verbaast is het kennelijk feit dat het Institut für Soziale Driegliederung zo weinig ingaat op en uitweidt over de EU/EMU crisis. Waarom of waardoor? Maar goed, ik zal hun jaargangen daar eens nader op naslaan om te zien of dat wellicht toch meevalt.

Enno Nuy
Op mijn blogroll heb ik blogsites geplaatst van twee mensen die regelmatig op interessante wijze aandacht besteden aan het huidige EU/EMU probleem: het blog Toegepaste sociale wetenschap van Henk de Vos en het blog Aan het roer dien avond stond het hart van Enno Nuy. Op Henk de Vos' blogbericht We’ve been brainwashed - Joseph Stiglitz (Toegepaste sociale wetenschap, 17-6-2012) schreef ik vandaag een korte reactie in de reactieruimte aldaar.

Vandaag weer parlementsverkiezingen in Griekenland. Spannend natuurlijk. Vandaag werd ook een relevante TV uitzending van Buitenhof dienaangaande uitgezonden: De euro & De zorg (17-6-2012).

Over Portugal – Nederland vandaag, om maar af te sluiten met een wat luchtiger onderwerp, zeg ik op dit moment nog maar niets. Aftrap pas om 20:30 uur, te zien op Nederland 1. Houd mijn hart vast dat wel; nou ja, geen  halszaak. Dat de beste of meest energieke, ijverige enzovoort moge winnen, zo simpel zie ik dat. (Dat dit voor minimaal één keer het Nederlands elftal zou mogen zijn. Dat hoop ik dan weer wel. Kuch.)


Nabericht
Vertrekkend president van de Wereldbank Robert Zoellick geeft vandaag weliswaar niet onverwachte maar toch verontrustende signalen af; hoort wel bij zijn positie en een daaraan verbonden rol(lenspel) natuurlijk: 'Europa doet te weinig te laat' (NOS Nieuws, 17-6-2012). Dit juist juist aan de vooravond van de G20-top in Mexico (Elsevier, 15-6-2012), die grotendeels in het teken staat van de schuldencrisis in Europa. Het mag overduidelijk zijn: de echt belangrijke strijd vindt dit weekend en de verdere week en de week daarop niet in het bijzonder op Europese voetbalvelden plaats.

Muziek
Blur
Song 2

10 opmerkingen:

 1. Je zou ook eens moeten kijken naar twee studies van Herbert Witzenmann die ik in mijn Willehalm Instituut heb uitgegeven, te weten "De rechtvaardige prijs - Wereldeconomie als sociale organica" een inleiding op de cursus Wereldeconomie van Rudolf Steiner die naar eigen zeggen een nieuwe denkwijze en taal van de driegeleding inluidt en die volgens mij nog steeds actueel is, en "Geldordening als bewustzijnskwestie - Een nieuw financieel systeem vereist een nieuw beschavingsprincipe" (verkrijgbaar bij BoekenRoute.nl).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je voor deze twee boekverwijzingen Robert:
  1. De rechtvaardige prijs - Wereldeconomie als sociale organica
  2. Geldordening als bewustzijnskwestie - Een nieuw financieel stelsel vereist een nieuw beschavingsprincipe

  Voor de hand liggende vragen in jouw richting: (1) hoe stond Herbert Witzenmann (1905 -1988), auteur van de bovengenoemde werken, tegenover het project en de heildroom van de Europese Unie en (2) voorzag of bespeurde hij in zijn tijd al iets van een komst van een Euro en EMU? Zo ja, hoe stond hij daar tegenover?

  A propos, CV van de heer Robert Zoelick, vertrekkend president van de Wereldbank, zie nabericht in bovenstaand blogartikel, vermeldt dat hij voordat hij voorzitter was geworden van die Wereldbank, werkte bij de inmiddels beruchte zakenbank Goldman Sachs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken geen opvattingen van Herbert Witzenmann m.b.t. die twee kwesties. Maar afgaande op zijn sociaalorganische studies zou ik zeggen dat alle dergelijke projecten weliswaar een stap in de goed richting zijn, maar zolang die gebaseerd zijn op een materialistische denkwijze die niet in staat is de wereldeconomie als een de gehele aarde omvattend sociaal organisme te vatten, uiteindelijk gedoemd zijn te falen. Omdat het huidige financiële stelsel een afspiegeling is van het heersende onmenselijke beschavingsprincipe, dat als het zo doorgaat tot de oorlog van allen tegen allen leidt, sloeg hij als alternatief voor om "oases der menselijkheid" te stichten, waar een mens- en aarde-vriendelijk beschavingsprincipe kon worden uitgedragen en op die manier terug zou werken op het geldstelsel. Ik mijn lezingen voor Occupy heb ik voorgesteld om in die zin een "wereldeconomische bevrijdingsfront" als voorhoede van een nieuwe samenleving op te richten, iets dat eigenlijk de taak van de Antroposofische Vereniging is. Voor het verdere hoe en wat verwijs ik naar de twee verhandelingen van Witzenmann.

   Verwijderen
  2. Dank je voor je antwoord Robert. Overweeg om beide boekwerken op enig moment aan te schaffen om ze te bestuderen en er vervolgens zelf een nader oordeel over te kunnen gaan vellen.

   Verwijderen
  3. De eerste studie van Witzenmann is ook op internet te lezen (http://www.willehalm.nl/derechtvaardigeprijs.htm) Wat nog te zeggen zou zijn op jouw vraag over de EU is dat Witzenmann in navolging van RS voorstelt om economische associaties in het leven te roepen met een drievoudige taak: het organiseren en reguleren van het geld- en krediet systeem, de handel en de overdracht van productiemiddelen. Ik hoop binnenkort met de nodige steun een derde en laatste verhandeling van hem over dat thema te vertalen en uit te geven onder de titel "Sociale organica - Ideeën voor de hervorming van de economie" waarvan een aankondiging en deel ook op internet te lezen is (http://willehalminstituut.blogspot.nl/2012/05/aankondiging-boekproject-sociale.html

   Verwijderen
 3. Correctie op content bovenstaande reactie van me: het is Zoellick met dubbel l en hier een correct werkende snelkoppeling naar een webpagina over de Wereldbank.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Natuurlijk volkomen met je eens dat deze problemen een ieder over de gehele aardbol raken en betreffen. Maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen zich daar ook in moet verdiepen. Het is zeker mooi dat jij het wel doet, maar ik zou het niet kunnen, want er zijn zo veel dingen die van belang zijn en die men als een plicht zou kunnen voelen, maar men kan maar een zeer beperkt deel van alles wat men zou kunnen of moeten doen ook inderdaad doen. Ja, Steiner pakte alles aan en had zowat overal verstand van, maar een gewone boerenlul kan dat niet. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Alles begint met boerenverstand, gezond verstand Ridzerd,zoals ook de (oude) Grieken met verwondering en gewekte interesse van wal staken. Tegenwoordige Grieken lijken het culturele fenomeen verwondering in belangrijke mate te hebben verruild voor daden uit en gevoelens van verbijstering en afkeer; niet alleen de Grieken trouwens.

  Mijn vader was er één van de gestampte pot en ook ik ben een volksman. Ik wil begrijpen wat er gaande is, doorzien en stukje bij beetje lukt dat. Echt stukje bij beetje. Langzaam. Geduld is ook hierbij een schone zaak. Overigens zal ik in Cahier in 2012 niet alleen economische en maatschappelijke onderwerpen noteren, aan de orde stellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De volgende workshop met Christopher Houghton Budd, vandaag in Brussel gehouden, had ik graag bijgewoond: “The Converse of the Lost Ypres Generation” - Reflections with John Maynard Keynes and Rudolf Steiner. Misschien valt er te zijner tijd ergens een verslag over te lezen.

  Muziek
  Brussel was toen nog een bruisende stad! - Liesbeth List

  BeantwoordenVerwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate