vrijdag 21 september 2012

Danige deining

Netwerk Universiteit
Zaken kunnen soms anders lopen dan je denkt. Ook met een weblog. Zo dacht ik vorige maand rond 23 augustus op Cahier een blog te kunnen plaatsen over dichten en dichtwerken, inclusief twee eigen korte gedichten, maar (1) ik vergiste me in de complexiteit van het onderwerp en (2) nog belangrijker, (levens)thema’s hieraan verbonden moest ik nader doorwerken en doorleven, bleken behoorlijk onder mijn huid te zitten; met dichten kun je aardig wat losmaken op onder- en bovenbewust gebied, …niet alleen in taalkundig opzicht. Ik ben daar behoorlijk vatbaar en gevoelig voor merk ik. Nu ben ik wel zover. Komend weekend schrijf en plaats ik het blogbericht.

Speciaal voor dit digitale notitieboekje kocht ik van de week webruimte in bij webhost One.com. Johanna’s Knottenbelts hoofdstuk De dichtkunst als weg tot inwijding (derde hoofdstuk uit het boekwerk Dichtkunst in het licht der antroposofie) heb ik deze week reeds op Website Cahier geplaatst. Ten behoeve van het blogbericht voeg ik daar het komend weekend nog twee andere hoofdstukken aan toe, één van en één over Albert Steffen uit het boekenpakket Albert Steffen Werke.

Moet me weer even oriënteren in blogland. Goede zaak dat Kees Kromme een eigen weblog is begonnen: Antroposofie en Apocalypse, waarmee hij krachtig uitpakt met artikelen uit Apokalyps Nu! Verwelkom ik zeer. Staat nu ook in mijn blogrol. Ridzerd van Dijk, Mirthe Duindam en Michel Gastkemper stomen natuurlijk onverminderd door. Zal mijn vizier er weer op gaan richten. Ook op De Aardespiegel die vandaag weer van start is gegaan, alsook op de door mij gewaardeerde blogberichten van Enno Nuy en die van andere bloggers opgenomen in mijn blogrol.

Het ziet ernaar uit dat er een kabinet PvdA/VVD van de grond komt. Houd mijn hart vast. Is dit echt wat ‘het volk’ wil? De 'volkswil' heeft gesproken? Nou ja, ik in ieder geval niet, praktisch bezien. Tja, wat zijn de alternatieven? Stemde deze keer uit armoede op de Piratenpartij… Kuch. Had net zo goed blanco kunnen stemmen, zoals ik wel vaker deed de afgelopen decennia…

Tom Peetoom
Afgelopen avond deelgenomen aan een bijeenkomst van antroposofen gehouden in Cultureel Centrum Orion. Onderwerpen: problematiek en crises anno 2012/13 antroposofische werkgebieden en antroposofie in het algemeen; verandering van tijdgeest, individualisering enzovoort. Georganiseerd en geëntameerd door Tom Peetoom; een greep uit een aantal instellingen deze avond vertegenwoordigd door mensen die uiteraard op eigen titel spraken en toehoorden: Antroz, De Zonnehuizen (voorheen), Rudolf Steiner College, Stichting Vrienden Huize Thomas, Orion/Edith Maryon College, Schoolbegeleidingsdienst, Vrije School Prinsenland, Bernard Lievegoed Fonds, Antroposofische Vereniging afdeling Rotterdam, Therapeuticum Helianth, Stichting Antroposofisch Huis, Cliëntenraad Orion en Eridanus, Christengemeenschap Rotterdam. Moeilijke en controversiële materie.

Marko van Gerven
Sprak donderdagavond (20-9-2012) gelijk ook even met Marko van Gerven, die mede verbonden is aan het Bernard Lievegoed Fonds. Dit in verband met activiteiten van de Netwerk Universiteit anno 2012/13. Graag zou AViN Rotterdam op een verenigingsavond in 2013 een spreker van de Netwerk Universiteit nader over de intitatieven en projecten horen vertellen. Marko van Gerven gaf aan dat deze week deze universiteit een eigen plekje op het web gekregen heeft, los van de website Bernard Lievegoed Fonds en dat klopt, zie: Netwerk Universiteit. Goede zaak en het is ook hoogste tijd dat ze zich weer nader presenteren en, wat mij betreft, positief bedoeld, ook verantwoording afleggen. Van Gerven gaf ik mijn contactgegevens. We zullen zien of iemand van deze universiteit te zijner tijd en gelegenheid heeft om in 2013 iets te vertellen over dit antroposofische initiatief. Hij zal het aankaarten, ik hoor nader en als het aan mij ligt bespreken we het nader.

Uitstekende zaak dat het kleine boekwerkje De positieve en de negatieve mens nu vertaald in de boekhandel ligt. Kan het een ieder aanraden. Schafte het zelf verleden week aan. Bestudeerde het de afgelopen jaren al een aantal keren vanuit het Duits en had zelf al reeds een vertaling geschreven; een werkvertaling welteverstaan. Het blijft leerzaam. Ook nu ik het opnieuw lees. Bart Muijres van uitgeverij Pentagon is naar mijn idee een uitstekende uitgever en kundig vertaler. Had een goed telefoongesprek met hem, ruim een maand geleden. De boekpresentatie van het nieuw te verschijnen boek De opstanding van het denken, vrijdag 5 oktober 2012 om 20.15 uur in het Ita Wegmanhuis aan Weteringschans 74 te Amsterdam, kan ik echter niet bijwonen. Dat zou ik niet redden qua terugreis. Overdag op een zaterdag of zondag gehouden zou me denk ik wel lukken.

10 opmerkingen:

 1. Dag John,
  Je bent er weer en met een blogtitel die zo een titel van een Suske en Wiske zou kunnen zijn. Ja, soms komen er onverwachte dingen op je bordje waar je wat mee moet. Dat brengt ook weer verder. Het is niet niks om met deze inhouden bezig te zijn. Interessant hoofdstuk De dichtkunst als weg tot inwijding. Niet makkelijk. Het is iets wat mij ook sterk bezighoudt. Hoe kun je ín de teksten leven, zodat een verborgen wereld zich kan openbaren... een hele weg.
  Het boekje De positieve en de negatieve mens heb ik in bestelling, is nog een verlaat verjaardagscadeautje (was toen nog niet uit).
  Fijn weekend!
  Mirthe

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Mirthe,
  Ja sommige zaken kun je beter maar ter hand nemen wanneer ze zich uitdrukkelijk aandienen. Je hebt het mooi en goed verwoord.
  Wat goed dat je het boekje besteld hebt! Een verlaat verjaardagscadeautje nogal liefst. Nou, dat is een mooi en zinvol geschenk. Het kan wel meerwaarde hebben om bij het lezen af en toe ook de Duitse tekst erbij te nemen (vergelijkingsmateriaal), denk ik.
  Jou ook een fijn weekend toegewenst!
  John

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Apokalyps nu....onze vriend Frank Gerritsen is vormgever van het blad en nu zie ik het hier staan, leuk!
  Mijn man Jan Verduin,Koos Bakker ,Frank Gerritsen en nog meerdere tijdgenoten stonden aan het begin van de ontwikkelingen in de BD landbouw.We hebben veel dingen voorbij zien komen en meegemaakt,het was een grote leerschool.Tot vorig jaar hebben we in Bergen NH,een natuurvoedingswinkel gehad " De Garve" nu bezinnen wij ons op de rest van ons vruchtbare te begane leven.

  Hartelijke groet,
  Leonie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja de immer nijverige Kees Kromme timmert aardig aan de weg met dit interessante blad, Apokalypse nu. Dus jullie deden de De Garve vorig jaar van de hand? Kan me goed voorstellen dat je veel hebt meegemaakt samen met je man bij de bedrijfsvoering en in- en verkoop. Al die mensen en ontwikkelingen ook.

   Een goede volgende fase toegewenst Leonie. Hoe dan ook, ondernemen zit als het ware in jullie bloed natuurlijk.

   Verwijderen
  2. John voor de duidelijkheid, Apokalypse Nu! Is een blad uitgegeven door Fredie de Mooij en de verwijzing naar Gerritsen heeft dan ook daarmee te maken. Ondergetekende is slechts een der auteurs van het blad met nu een eigen website waar de eigen artikelen op staan. natuurlijk maak ik wel reclame voor Apokalyps Nu! En hoop op een vermeerdering van abonnementen.

   Verwijderen
  3. Zeer duidelijk Kees en het nader bekend maken van het blad doe je met verve.

   Verwijderen
  4. (:-) overigens zie ik bij de statistiekn dat allerlei lui in het buitenland ook voor pageviews zorgen, terwijl ze geen woord nederlands kennen, zal in een zoekmachine een bepaald woord wel opgedoken zijn dat gelijkenis heeft met hun eigen taal,anders kan ik het niet verklaren dat de verenigdearabische emiraten daarbij horen
   Komt bij jou ook wel voor waarschijnlijk?

   Verwijderen
  5. Ja Kees dat denk ik ook, dat er dan gelijksoortige trefwoorden in het spel zijn. Maar op een gegeven moment ga je toch wel een patroon zien: echte lezers of zelfs volgers uit (uiteraard) Nederland, Belgíë, Duitsland, Amerika, Engeland enzovoort Verder moet je er ook rekening mee houden dat Nederlandstaligen behoort verspreid zijn over de gehele wereld, niet massaal, maar toch.

   Revolver Maps is misschien ook wat voor je. Voorheen maakte ik tevens gebruik van sitemeter. Was er wel tevreden over. Biedt nuttige informatie over sitebezoek. Maar dat draaide op een gegeven moment op Cahier in de spreekwoordelijke soep. Dus liet ik dat een tijdlang achterwege. Probeer het nu, naar aanleiding van je vraag en opmerking, weer een keer uit. Zie icoon rechts onderaan Cahier.

   Verwijderen
  6. Dag John W.,
   Hartelijk dank voor het kompliment!
   Vraag: Heb jij toevallig nog zgn. 'werkvertalingen' op de plank liggen, behalve "De posit. en negat. mens")?
   Hartelijke groet,
   Bart Muijres,
   UITGEVERIJ PENTAGON.

   Verwijderen
 4. Dag Bart Muijres,
  Dat compliment verdien je ook! Excuses voor het verlate antwoord. Maar je vraag zette me aan het denken. Vormde voor mij namelijk een soort van gewetensvraag en heeft me tot een besluit aangezet. Nee, ik heb momenteel niets anders liggen. Maar dat had wel het geval geweest als ik in 2011 , alweer twee jaar terug, door was gegaan met vertalen van voordrachten uit GA 124 – Exkurse in das Gebiet des Markus-Evangeliums door Steiner ook wel aangeduid als het evangelie van de bewustzijnsziel. Verschillende belangrijke aspecten van de bewustzijnsziel worden in die voordrachtenreeks dan ook aan duidelijk aan de orde gesteld vanuit het perspectief van een inwijdingswetenschap, antroposofie hier in die zin benoemd en gedacht.
  Met de blogberichten Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel (Cahier, 11-4-2011) en Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel (Cahier, 18-4-2011) had ik een begin gemaakt met een werkvertaling van de eerste voordracht uit GA 214. Over een voornemen daartoe schreef ik reeds in dit blogbericht: Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls (Cahier, 20-11-2010). Door omstandigheden moest ik het in 2011 al snel afbreken, maar die omstandigheden hebben zich intussen gewijzigd en de aspiratie en wil is gebleven.
  De gehele cyclus is jaren geleden door me bestudeerd. De afgelopen weken nam ik de achtste voordracht uit GA 124 weer ter hand omwille van een presentatie die ik aanstaande maandagavond verzorg voor AViN Rotterdam. Voor iets meer over die presentatie zie het blogbericht: Rotjeknor – We doen het zelf wel (Cahier, 10-5-2013). Die achtste voordracht handelt over (1) kennis- en rijpingsprocessen verbonden aan en verankerd met ritmische wetmatigheden en (2) ontwikkeling en vorming van kennis, vaardigheden en ervaringen tot culminatie komend in de bewustzijnsziel en het geestzelf, waarmee het ook ook in samenhang staat met elementen van vorming van een heilige geest. Verontreiniging, reiniging en heiliging (voltooien).
  In de maand juni zal ik een begin maken met een werkvertaling van die achtste voordracht op Cahier en op een nieuw weblog speciaal gewijd aan Uitweidingen over het Marcus-evangelie en de bewustzijnsziel. Na voltooiing van die achtste voordacht, zal ik dan aldus verder gaan met vertalen van de eerste voordracht enzovoort. Over voortgang ervan zal ik je op de hoogte houden.

  Met hartelijke groet,
  John Wervenbos

  BeantwoordenVerwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate