zondag 30 september 2012

Manifestaties van het licht

Michaël - Lianne d'Herbois
Ben niet zo’n zomermens. Gedij beter in herfst en winter. Bijna Scandinavisch van zin wordt de zon mij al te licht tot een koperen ploert. Ik overdrijf een beetje, maar het is wel waar: hete, zinderende zomers liggen mij niet. Mij zul je niet aan een strand vrijwillig gestoofd zien worden, hooguit neem ik daar een verkoelende duik in zilte zee. Natuurlijk houd ik wel van licht en warmte, maar het moet me niet verblinden en ‘verschroeien’. Als kind verbrandde mijn huid heel snel. Na een strandbezoek mocht ik ’s avond, ter afkoeling, als een kreeft gekleurd, vanwege pijn ook bijna echt zijwaarts lopend, in nat gemaakte lakens ter bed gaan. Dat waren nog eens tijden! (En dan te bedenken dat kreeften, mensen kunnen zo aardig zijn, alvorens ze verorberd worden, levend worden gekookt.)

Een goede TL-balk boven een leestafel doet wonderen, maar natuurlijk licht, zonlicht, kan ik op zich zeker ook wel waarderen. Doet me terugdenken aan een kort gedicht dat ik in 1986 schreef:

Delta

De dag gevuld met licht,
licht licht, lentelicht;
beschijnt bast en aarde,
groen en blauw,
nevel en zacht ochtenddauw
en brengt dan zicht
in zicht.

Goedemorgen,
stenen horizon,
vertakte waterweg,
Rotterdam

Kees Veenman
Brengt me bij Kees Veenman, coördinator van de kerngroep van de sectie natuurwetenschap van de Antroposofische Vereniging in Nederland (AViN). Persoon die ik hoog heb zitten. Tien november aanstaande houdt hij een lezing in het Expo & Congrescentrum van de Erasmus Universiteit aan de burgemeester Oudlaan 50 te Rotterdam. Titel van de lezing: ‘Lichtyoga’. Is één van de drie lezingen die gehouden zullen worden op het symposium Manifestaties van het Licht. Kees Veenman zal er spreken namens AViN. Inleidende woorden bij zijn aangekondigde lezing luiden:


Lichtyoga, lezing van Kees Veenman, 10-11-2012

'In oeroude tijden was de lucht nog van ziel vervuld. Door regulering van de ademhaling en door eindeloos herhaalde meditatie van mantra’s zochten de monniken zich te verenigen met het geestelijke. Maar de lucht is ontzield en de moderne mens moet zich een nieuwe weg tot het geestelijke zoeken. Door Christus is het licht bezield geraakt. Daardoor is er een nieuwe vorm van Yoga mogelijk, de Licht-yoga. Vanuit een ademend bewegen tussen waarnemen en denken, innerlijk en uiterlijk licht, wordt een meditatieve weg begaanbaar tot het geestelijke dat in elk natuurverschijnsel leeft.'

De twee andere sprekers zullen zijn 10 november zijn: Willem van der Vliet namens de Soefi Beweging Nederland, titel lezing: ‘Geleid door het innerlijk licht’ en Peter Huijs, auteur, uitgever, namens het Lectorium Rosicrucianum, de Internationale School van het Gouden Rozenkruis, titel van zijn lezing: ‘De werkelijkheid van het Licht’.

Het is mij denk ik duidelijk waarop Kees Veenman de inhoud van zijn lezing zal baseren, naar ik aanneem als uitgangspunt zal nemen: de zesde voordracht van Rudolf Steiner uit de voordrachtencyclus Die Sendung Michaels (GA 194; bladzijde 102 tot en met 119). Een prachtige en belangrijke voordracht van Steiner, waarvan ik een oudere Nederlandse vertaling op mijn Website Cahier heb geplaatst: De ‘oude’ yoga-cultuur en de ‘nieuwe’ yoga-cultuur (zesde voordracht, Dornach 30 november 1919). Let op: bij de inhoudsopgave van het Duitse origineel, GA 194, is natuurlijk redactioneel, staat vermeld: 'Die alte Jogakultur (Luftseelenprozeß) und der neue Jogawille (Licht-seelenprozeß)'. Ook zo aangehouden bij de Engelstalige editie, zie Rudolf Steiner Archive - GA 194.

In een leesgroepje van AViN Rotterdam zijn we al een tijdje bezig met het bestuderen van de cyclus Die Sendung Michaels. Over drie weken, 22-10-2012, hervatten we dat. Zie Programma tot de Kerst 2012 - AViN Rotterdam. We pakken het op vanaf de zevende voordracht, daar waren we aanbeland begin dit jaar. Voor meer hierover zie oudere berichten op Cahier: Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust (Cahier, 7-2-2011) en Energiek vooruit (Cahier, 29-1-2011) De reeds genoemde zesde voordracht, waarmee Kees Veenman publiekelijk op een uitstekende manier in de weer zal gaan, daar ga ik helemaal van uit, hebben wij in de eerst helft van dit jaar behandeld. Het symposium in november zal ik zeker bezoeken. Kaart al besteld en ontvangen. En we ploegen voort. Jawel.Muziek
1. Kashmir – Led Zeppelin (met zangtekst)
2. Voor de Michaëlssymfonie van Marc van Delft zie Michel Gastkempers blogartikel Cadeau (Antroposofie in de pers, 29-9-2012)

15 opmerkingen:

 1. Interessante voordracht over de oude- en nieuwe yogacultuur en de verbinding met het licht. Iets wat mij ook bezighoudt in verband met het omgaan met het Woord in de spraakvorming en het ademen van licht in plaats van lucht. Een geheimzinnig proces, wat veel oefening en innerlijke inzet vraagt. In ieder geval goed om mee bezig te zijn. Het symposium 'Manifestaties van het licht' lijkt me boeiend met de verschillende sprekers.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook interessant wat jij in dit kader naar voren brengt met het omgaan met het Woord in de spraakvorming en het ademen van licht in plaats van lucht, Mirthe! Ja dan sluit dit goed aan natuurlijk. Gisterenavond vond er tussen Kees Veenman en mij een korte e-mailwisseling plaats. Het doet hem goed te horen dat we ook in Rotterdam met dit thema bezig zijn. Hij wees me er op dat Steiner het ook over lichtyoga heeft in de achtste voordracht van de cyclus Voorbij de grenzen van de natuurwetenschap (GA 322). Duitser editie: Grenzen der Naturerkenntnis. Passages direct met betrekking tot yoga vernieuwing (lichtyoga), in de Nederlandse edititie: bladzijde 128 tot en met 132 en in de Duitse editie: 121 tot en met 125. Maar uiteraard is het veel beter om die voordrachten in zijn geheel te lezen voor de broodnodige samenhang (en verdieping).

   In een voordracht die Steiner in op 1 november 1922 in Rotterdam gehouden heeft, opgenomen in de voordrachtencyclus Erziehung zum Leben – Selbsterziehung und pädagogische Praxis (GA 297a), een voordracht getiteld Das übersinnliche in Mensch und Welt (bladzijde 113 tot en met 138 van GA 297a), gaat Steiner indirect op deze materie in en hanteert hij tevens ook weer de term Exakt Clairvoyance. Moeite van het bekijken en lezen waard. Zeker in dit kader. Heb zowel de Duitse GA 297a in de boekenkast staan, als ook een vertaling van 'Das übersinnliche in Mensch und Welt', in het verleden vertaald door een werkgroep in Rotterdam. Kan ik binnenkort ook wel op Website Cahier plaatsen.

   Slotwoord over de achtste voordracht 'Voorbij de grenzen van de natuurwetenschap'. Indertijd doorgenomen. Nu ik de Nederlandse versie weer opensla thuis, zie ik de volgende notitie in potlood over de achtste voordracht door mij genoteerd staan. (Jaren geleden opgetekend.)

   ‘Op bladzijde 117, 8e voordracht, tweede alinea van die bladzijde, wordt een begin gemaakt van een beschrijving/duiding van een specifieke scholingsweg (tot helderziendheid); (1) een wetenschapsfilosofische, voor wetenschappelijk geschoolden, naast (2) een voor iedereen bestemde, waarvoor Steiner speciaal het boek ‘Hoe verkrijg ik bewustzijn op hogere gebieden’ schreef.’

   Daar was ik dus nogal door getroffen. Dick van Romunde gaat in een nawoord van deze Nederlandse editie nader op die twee scholingswegen in, met name aangaande een mogelijke verweving van die twee oefenwegen (bladzijde 158 tot en met 161). Voor een inhoudsopgave en het nawoord van Dick van Romunde zie: Redactioneel voorwoord – Inhoudsopgave – Nawoord van Dick van Romunde.

   Verwijderen
  2. Let op: snelkoppeling naar Voorbij de grenzen van de wetenschap in bovenstaande reactie van me werkt niet, deze wel als het goed is:

   Voorbij de grenzen van de wetenschap (Google Books)

   Verwijderen
  3. Correctie titel bovenstaande reactie: 'natuurwetenschap' en niet 'wetenschap'.
   Titel derhalve: Voorbij de grenzen van de natuurwetenschap (GA 322; Google Books)

   Verwijderen
 2. Dank je wel voor de aanvullingen John! Ik zou nog veel meer willen lezen dan ik nu doe door beperkte tijd en energie. Het werk en andere bezigheden slokken veel tijd en energie op. Gelukkig kan ik hier bij jou wat samengeraapte stukken meelezen en daar genoeg van meekrijgen. 'Voorbij de grenzen van de wetenschap' van Google Books gaat niet verder dan hoofdstuk 6, dus hoofdstuk 8 is daarin niet te lezen en ook niet het nawoord van Dick van Romunde. (Nu heb ik op die laatste link nog niet geklikt, dus misschien werkt die wel...) Dan moet ik eerst deze reactie versturen, anders is hij weg. Dat overkwam me net, moest ik alles weer opnieuw typen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ik had niet nagelopen of alle alle voordrachten in de Google Books versie op internet zijn opgenomen. Dacht dat in het algemeen gesproken meestal enkele pagina's her der daar verspreid ontbreken, maar niet hele hoofdstukken of voordrachten. Maar dat is kennelijk, in ieder geval ook hier, soms wel het geval. Kan die achtste voordracht komend weekend wel even scannen, tot worddocument verwerken en toemailen als je hem op enig moment graag zou lezen. Geen probleem. Selectie en tempo van lezen bepaal jij uiteraard zelf Mirthe.

   Verwijderen
  2. Dat vind ik een mooi aanbod John! Als het niet teveel moeite voor je is, anders laat je het gewoon hoor. Voel je er vrij in. Dan snor ik het wel een keertje ergens anders op. Je moet ook een beetje kunnen genieten van je weekend. Kijk maar wat mogelijk is. Mijn emailadres vind je onder mijn profiel. Bij voorbaat dank!

   Verwijderen
  3. Heb het vandaag vervaardigd en naar je e-mailadres verstuurd Mirthe. Graag gedaan. Zinvolle handeling.

   Verwijderen
  4. Ik heb het goed ontvangen John. Hartelijk dank!

   Verwijderen
 3. Onder de laatste link is inderdaad het nawoord te lezen. Dat is wel erg lang, het valt me op dat tegenwoordig de nawoorden ook hele boekwerken zijn. Dat red ik nu even niet, bewaar het voor een andere keer.
  Fijne avond nog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad. Hoewel bij geschiften en voordrachten van Steiner dit ook wel welkom kan zijn; schetsen van historische achtergronden, aanbrengen van context en actualiseren. Wel graag in een juiste mate; niet het spreekwoordelijke 'te' natuurlijk.

   Verwijderen
  2. En wat gisterenavond betreft: ja was een geslaagde (verenigings)avond bij AViN Rotterdam. De lezing De bijen en Het Woord door Jos Schuylenburg, imker in Zweden, en germanist Frits Burger, was interessant en leerzaam. Zal er met een kort blogbericht binnenkort op Cahier iets over schrijven. Midweeks weet ik nog niet vanwege werkzaamheden momenteel.

   Verwijderen
  3. Dat leek mij ook een bijzonder mooi onderwerp. Ik heb er zelfs nog aan gedacht om te gaan, maar dat is niet gelukt. Fijn als je er iets over kan meedelen.

   Verwijderen
  4. Ja het is inderdaad een mooi onderwerp Mirthe. Heb vandaag een begin gemaakt met het blogbericht over de duo lezing. Morgen maak ik het af en plaats ik het op Cahier. Vervolgens zal ik me verder gaan voorbereiden op het geven van een korte inleiding ten behoeve van een kringgesprek over het internationale jaarthema (2012/13): De identiteit van de Antroposofische Vereniging, te houden aanstaande maandagavond bij AViN Rotterdam. Meer over dat jaarthema plaatste ik op Cahier in Wisseling van de wacht (Cahier, 10-6-2012). Verwees daarbij (ondermeer) ook naar het korte geschrift Over de identiteit van de Antroposofische Vereniging van Paul Mackay. Eerste deel van maandagavond aanstaande zal gewijd zijn aan een nagesprek over de lezing De bijen en het Woord (8-10-2012).

   De week daarop, 15-10-2012, zal Tom Peetoom voor een toehoorderpubliek bij AViN Rotterdam in Huize Thomas te Rotterdam een lezing houden, getiteld: De werkzaamheid van de Grondsteen-impuls. Wat impliciet dus ook in het kader staat van de identiteit van de vereniging anno 2012/13 (jaarthema). Over Tom Peetoom schreef ik onlangs iets meer in Danige Deining (Cahier, 21-9-2012)

   Verwijderen
 4. In dit verband, manifestaties van het licht, wijs ik ook nog op het volgende. Het artikel van Fred Tak is zeker de moeite waard om in zijn geheel door te nemen, inclusief de verwijzingen daarin. Ook zijn commentaar op reacties in de reactieruimte onder het artikel zijn zinvol. Zie: De kleurenleer van Goethe (Weblog van Fred Tak, 20-10-2012).

  BeantwoordenVerwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate