dinsdag 1 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus

Judith von Halle
Twee opmerkelijke dames. De ene, Von Halle, omstreden, tracht meer toegang te vinden tot Dornach en de ander, Althaus, in de contramine, gooit de deur in het slot en vertrekt, zegt haar lidmaatschap op(?), maar niet met stille trom. Wat is hier aan de hand?

Kees Kromme gaat onverdroten door met het onderzoeken van het gehalte van de activiteiten en het optreden van Judith von Halle en gebeurtenissen daaromheen. Daartoe vult hij zijn blogrubriek Judith von Halle regelmatig aan. Ook wel interessant om de reacties onder dat artikel aldaar te lezen. In een recente update biedt hij Reinout Wijbenga ruimte voor een oproep tot een bijeenkomst over dit onderwerp, deelcitaat:
Reinout Wijbenga:
‘Ik zou graag met mensen in contact komen die vanuit geesteswetenschappelijke invalshoek het fenomeen Judith von Halle nader willen duiden. Mijn idee is om bij voldoende interesse een bijeenkomst te organiseren, ergens in het midden van het land. […]’
Zoals 'velen' reeds bekend ging Von Halle 8-12-2012 in Essen in gesprek met leden van de Antroposofische Vereniging Duitsland. Daar is het nodige over geschreven en ook gepubliceerd op internet.

Inmiddels komt er ook wat meer beeldmateriaal van Judith von Halle vrij, zoals op Kees Kromme's weblog Antroposofie en apocalypse te zien valt.

Junko Althaus
In zijn blogbericht 100 jaar antroposofie wijst Kees Kromme op een recent blogartikel van Junko Althaus: Die Geburt der Anthroposophischen Gesellschaft vor 100 Jahren durch die Erkenntnis über die Wiederkunft Christi im Ätherischen (Junko Althaus, 27-12-212). Een interessant blogbericht van deze antroposofe van Japanse origine.

In de slotalinea van dat artikel geeft zij te kennen dat zij zich van de Antroposofische Vereniging (AAG) zal afscheiden. Zou me kunnen indenken dit onder andere met kwesties als Von Halle in verband zou kunnen staan. Een exemplarisch geval voor Althaus misschien. Zij meent te moeten vaststellen dat een juist en goed begrip van antroposofen van een mogelijke relatie tussen Christus en ieder mens in institutioneel verband en in geesteswetenschappelijk opzicht ernstig tanende is. Citaat uit Althaus' bovenvermeld schrijven:

Junko Althaus (27-12-2012):
"Die zentrale Bedeutung des zeitgemässen Christus-Verständnisses scheint in der Gesellschaft zurück gegangen zu sein. Die kostbare Erkenntnis um die Tatsache des ätherischen Christus, die die anthroposophische Gesellschaft auf der Erde zur Geburt verhalf, ist heute innheralb der Gesellschaft eindeutig geschwächt. Entweder wird in einem heute lebenden Menschen, an dem das Wirken des Christus persönlich gebunden gesehen wird, oder in der Person R. Steiners, der heute  nicht mehr als die ehemalige Persönlichkeit stehenblieb, sondern sich als Individuum weiter schreitet, noch immer einen absoluten Führer gesucht. Aber ein solcher Führer kann uns nicht die Aufgabe abnehmen, den Christus-Impuls in uns selber zu erwecken."
Zie voorts de volgende twee blogberichten van Althaus over verhoudingen tussen Christus en mensen, mede in relatie gedacht tot optreden, werkwijze en opvattingen van Judit von Halle: (1) Wieso ich den "Verlag für Anthroposophie" übergriffig finde (Junko Althaus, 17-12-2010) en (2) Eine Rezension zum neuen Buch von Judith von Halle "Die Christus-Begegnung der Gegenwart und der Geist des Goetheanum" (Junko Althaus, 6-12-2010). Daarin kraakt Althaus kritische noten over Von Halle en daaraan verbonden initiatieven.

Hoe ik zelf over Von Halle denk, sceptisch en afwijzend, valt na te lezen in een drieluik met een slotwoord; telt vier blogberichten welke terug kunnen worden gevonden via de rubriek Veelgelezen blogberichten op Cahier, rechterkolom.


Muziek
1. Du Hast - Rammstein
2. Apocalypse - Fehlfarben

16 opmerkingen:

 1. Halo John,ten eerste een goed 2013 toegewenst! Wb de oproep,misschien was dat niet zo duidelijk,maar deze was van Reinout Wijbenga,wiens mailadres onderaan ook genoemd is.Reinout is ook degene die reageerde in Aardespiegel,waar Geuljans een vrij positief artikel over JvH publiceerde. Nu blijken veel mensen dit soort berichten te lezen vlgs de statistieken,maar meedenken over dit fenomeen blijken maar zeer weinig mensen te willen opbrengen.maar ja het gaat ook niet om quantiteit,maar om kwaliteit zullen we maar zeggen;).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Kees, jij natuurlijk ook een goed 2013 toegewenst! Dank voor je correctie. Heb het direct gecorrigeerd en in de een-na-laatste alinea van dit blogbericht twee blogberichten met standpuntbepalingen van Junko Althaus over Judith von Halle toegevoegd.

   Verwijderen
  2. Voor derden lezers, hier de commentaren van Reinout Wijbenga op het artikel van Stephan Geuljans over Judith von Halle: Commentaar 1 van Wijbenga en commentaar 2 van Wijbenga.

   Verwijderen
  3. Ja berichten en uitweidingen over Von Halle worden over het algemeen veel gelezen. Meedenken over zo'n kwestie is één ding, dat gebeurt wellicht vaker dan aangenomen. Maar vanuit die gedachten ook meespreken en meeschrijven vergt wat extra's. Precaire kwestie waaraan nogal wat mensen hun vingers niet willen branden en de kat uit de boom kijken, zo lijkt het.

   Verwijderen
 2. Rob Steinbuch gaf nog aan aan het eind van die bijeenkomst in Driebergen dd 13 okt 2012 dat hij ook graag een ronde tafel gesprek zou willen over deze thema's. Ik hoop dat hij dan ook open staat voor ideeën die ook wat kritischer op het thema ingaan dan de overwegend alleen positief en meer JvH-aanhanger achtige sfeer op die bijeenkomst. Dus ik zie zijn aanmelding op de oproep van Reinout graag tegemoet. Trouwens die van Geuljans ook. Ik ben benieuwd hoe hij de nog steeds openstaande vraag over Anna Katharina Emmerich die op aardespiegel is geplaatst zal beantwoorden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een verslag van die bijeenkomst van de hand van Rob Steinbuch staat geüpload op internet: Bericht van Constatin Baum (Facebook, 28-12-2012). Jouw nog openstaande vraag over Anna Katharina Emmerich genoteerd onder het artikel van Geuljans valt hier te lezen.

   Ja de kwestie zal dit jaar waarschijnlijk wel weer gaan opspelen.

   Verwijderen
 3. Daar hoor ik van op dat Junko Althaus de 'pijp aan Maarten' geeft. Ik lees haar blogs soms, inderdaad een zeer opmerkelijke dame. Het zou me niet verbazen als zij de wedergeboren Ita Wegman is, maar dat is maar een slag in de lucht, waarschijnlijk zit ik er helemaal naast.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een aantal lieden hield/houd Von Halle reeds voor Wegman, respectievelijk voor Edith Maryon. Dat maakt het alleen maar grotesker naar mijn idee. Zie hier (1) en hier (2).

   Het schijnt dat Althaus het aan de stok kreeg met een bestuurslid van de AAG, aldus Kees Kromme.

   Verwijderen
 4. O, dat was mij geheel ontgaan of het kan ook zijn dat ik het wel eens gelezen had, maar ook weer vergeten. Op zich is het niet grotesk om zich eens af te vragen of een bepaald persoon misschien in een vorig leven die en die zou kunnen zijn geweest. Maar het wordt wel grotesk als men het bloedserieus vertelt, alsof het absoluut zeker is. Ik denk dat 999 van de 1000 antroposofen daar helemaal niets met zekerheid over kunnen zeggen. Men moet daar een zeer hoog ontwikkelde helderziendheid voor hebben, maar goed, dat weet jij beter dan ik.
  Maar omdat Junko Althaus naar mijn mening een zeer bijzonder en begaafd persoon is, die helemaal uit Japan komt om zich hier geheel in de antroposofie te storten, dan moet het wel bijna zo zijn dat zij ook al eerder nauw verbonden was met de antroposofie, maar misschien zie ik het ook wel verkeerd, wat weet ik er ook van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ridzerd, met grotesk doel ik op incarnatielijnen die Von Halle door een aantal mensen kennelijk worden toegeschreven. Dat gaat er bij mij gezien de hele entourage al eerder de revue gepasseerd, in het bijzonder die voedingskwestie, in ieder geval niet in.

   Over Althaus kan en wil ik geen uitspraak doen. Ja inderdaad, je kunt zoiets opperen als mogelijkheid. Daar is op zich niets op tegen. Het is in ieder geval een bijzonder mens en een breed gewaardeerde blogger. Ook door mij gewaardeerd. Dank je voor je respons en aangeleverde ideeën.

   Verwijderen
 5. Nee, dat gaat er bij mij ook niet in.
  Ik ben het met je eens dat je geen uitspraken doet over Junko Althaus. Daar moeten wij antroposofen voorzichtig mee zijn, want we worden toch al vaak gezien als een stel gekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi John. Ik had ook deze foto van Judith von Halle. Maar toen werd ik door eene heer Mentzel benaderd met het verzoek om de foto te verwijderen,omdat er geen rechten voor publicatie verstrekt waren. Eerst heb ik dat niet gedaan,maar hij bleef maar aanhouden. Toen heb ik het portretrecht bestudeert. Als de foto maar onherkenbaar is mag het wel,dus maakte ik de kleuren negatief en de positie spiegelbeeld. Ben jij niet door deze heer benaderd? Want ik vermoed dat je de foto of bij mij hebt weggehaald of ook bij dhr.Menzel zoals ik. Op de website van Menzel is de foto ook weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee Kees. Ik ben niet door de heer Mentzel hierover benaderd. Goh, dat is erg zeg een kleurenfotootje van Von Halle op het web. Daar zijn 'grote' of 'verheven' belangen mee gediend... Mystificatie boven alles, lijkt het wel.

  Nou ja, ligt niet aan jou of Menzel, want die moest het geloof ik ook weghalen indertijd. Zal het van het weekend wel verwijderen. Denk overigens nog altijd hetzelfde over de Von Halle kwestie. Ook na Pinksteren 2013.

  Misschien zien we elkaar morgen even in Zeist.

  Muziek
  Spirit in the Sky - Norman Greenbaum

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou John,ik zou het gewoon laten staan die foto, zolang ze je niet benaderen zoals mij. Ik vond het trouwens via google afbeeldingen omdat ik nieuwsgieirig was waar deze vandaan kwam. Overigens toen ik niet meteen meewerkte,werd de taal wel dreigender. Alsof mij gerechtelijke stappen zouden dreigen. Dus nogmaals als niemand jou benaderd,gewoon laten staan, wellicht verspreid het zich intussen ook verder op het www en dan is er niets meer aan te doen. Waarom zou je er anders na pinksteren anders tegenover kunnen staan? Morgen ben ik niet in Zeist trouwens.

   Verwijderen
  2. Ja Kees, inderdaad. Pas als daartoe een verzoek komt zal ik tot verwijderen overgaan. Daar sta ik eigenlijk meer achter. Die verwijzing naar Pinksteren is een kwinkslag naar een blogbericht bij Michael Eggert: Pfingsten und der drohende Stellungskrieg (Egoisten, 15-5-2013). Heb mijn zegje gedaan over die Von Halle kwestie en dat blijf ik doen. Neem er oprecht geen woord van terug.

   Had wel leuk geweest om elkaar weer even te kunnen zien en spreken bij de jaarvergadering. Maar goed, we treffen elkaar nog wel eens ergens bij leven en welzijn.

   Verwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate