vrijdag 10 mei 2013

Rotjeknor – We doen het zelf wel

Druk bezig met voorbereiden van een presentatie over Lucifer en de Heilige Geest welke ik aanstaande maandagavond (13-5-2013) voor een toehoorderpubliek bij AViN Rotterdam in Huize Thomas zal houden. Onderwerp wordt dan tevens in een kringgesprek aan de orde gesteld. Later zal ik een blogbericht over dat thema schrijven op Cahier. Hugo Verbrugh bood de afgelopen twee weken (29-4 en 6-5) boeiende uiteenzettingen over het onderwerp voeding, brein en ritme. Hiertoe putte hij onder andere uit het boekwerk Voeding, brein en ritme – De wijsheid van de darm en de nieuwe voedingspraktijk welke hij samen met René de Vos schreef. Het boekwerk is een uitgave van Stichting Kairos en verscheen in 2012 op de boekenmarkt. Dit in samenwerking met Stichting Folia Orthica, waarvoor Verbrugh een adviseurrol vervult. Het was fijn om ook Jan Zee weer in de kring aan te treffen. Een aimabel mens. Kundig ook. Na afloop sprak ik hem nog even over ledenopkomst op maandagavonden en over antroposofische studiecentra.

Er is een periode geweest dat er ook in Rotterdam een Studiecentrum voor Antroposofie bestond, laagdrempelig van opzet en vrij toegankelijk voor alle burgers geïnteresseerd in spiritualiteit, maatschappijvernieuwingen, gezondheidszorg, menskunde, en nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en omwentelingen. Ook op dat vlak doet zich natuurlijk een ‘mechanisme’ van vraag en aanbod voor. Zee, die lange tijd werkzaam is geweest als antroposofisch arts in Rotterdam, vertelde me dat waarborg van continuïteit van aanbodzijde op een zeker moment een probleem was gaan vormen. Een select gezelschap van sprekers dat steeds weer nieuwe onderwerpen moest aandragen. Dat groeide op een zeker moment uit tot een onoverkomelijk probleem. Men was het idee gaan krijgen, goeddeels door alle behandelbare onderwerpen heen te zijn geraakt en wellicht bestond er indertijd ook onvoldoende gelegenheid om het bekende estafettestokje door te geven aan weer andere mensen, want tijdrovend is het natuurlijk wel: (blijven) houden en voorbereiden van lezingen.

Een vergelijking met AViN Den Haag, alwaar het antroposofisch verenigingsleven goed lijkt te floreren, en het studiecentrum aldaar landelijke faam geniet, gaat mank volgens Jan Zee. Parafrase, Jan Zee: ‘In Den Haag hebben ze landelijke aanloop. In Rotterdam is van oudsher meer de leefpraktijk Rotterdammers voor Rotterdammers van kracht’. Dat kan praktisch uitdraaien op meer zelf doen en eventueel minder consumeren. Elk nadeel heeft zo zijn voordeel, zeggen ze tegenwoordig niet alleen in Amsterdam. Overigens heb ik zelf niets tegen goed en grondig en actief ‘consumeren’, dat wil zeggen opnemen, verwerken en doorwerken van waardevolle studiekost. Ook dat heeft immers zijn goede zin. Wat mij betreft zou er dit decennium op enig moment weer een antroposofisch studiecentrum in Rotterdam actief mogen worden. Uitdrukkelijk toegankelijk voor een breed toehoorderpubliek.

Taja Gut
Terug naar Verbrugh. Samen met Jan Zee een man met een geschiedenis en een respectabele staat van dienst. De kring werd actief betrokken bij de behandeling van de genoemde onderwerpen; levendige gedachtewisselingen kwamen tot stand en diverse mensen, ik eveneens, schaften Verbrugs en De Vos’ boek aan. Interessant en leerzaam werk. Prikkelend en divers van samenstelling. Voorts wees Verbrugh op een ander boekwerk: Stichwort Gehirn (2012), een verzameling van uitspraken en schrijfteksten van Rudolf Steiner over de menselijke hersenen. Samengesteld door Taja Gut. Verbrugh brak en passant een lans voor Gut. Hij vind het not done dat Gut kennelijk bij de nek wordt aangekeken door diverse antroposofen na verschijnen van diens boekwerk Wie hast du’s met der Anthroposophie? (2010). Voor iets meer over dat boekje en de ontvangst zie bijvoorbeeld mijn oude blogbericht Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut (Cahier, 2010) en Ein Vexierspiel (Anthroblog, 6-7-2010) of Leben in Widersprüchen -  Taja Gut: Wie hast du's mit der Anthroposophie (Themen der Zeit, 2010).

Mij gaat het om de inhoud van onderwerpen en geboden voorstelling(en) van zaken. Mensen ijzig aanmonsteren, nakijken of zelfs afstoten en uitsluiten omdat ze anders denken en andere bevindingen hebben als mij vind ook ik niet nodig. Wel vind ik dat je het uiteraard ook bijvoorbeeld met Gut op onderdelen hartgrondig oneens kan en mag zijn. En dat ben ik dan ook, inhoudelijk bezien. Indertijd heb ik dat genoemde boekje aangeschaft en doorgenomen, waarbij ik moest vaststellen dat ik me met één en ander wat in dat werkje geschreven staat, niet kon, kan en zal verenigen. En als je daar niet over zwijgt, daar niet geheimzinnig over doet, betekent dat heus nog niet zoiets als: ik wil mijn broeders hoeder niet zijn met een verhoogd adrenalinepeil en verstolen moordlust. In afgezwakte vorm: het laatste woord willen krijgen, de ander buiten spel willen zetten en doodzwijgen or what so ever. Broedermoord a la Kaïn en Abel... Nee nee.

Sergej Prokofieff
Ook wees Verbrugh op een nieuwe boekuitgave van Uitgeverij Pentagon, uit de serie kleine Pentagons: Het brein – Denken en vrije wil (2013), een verzameling van vertaalde teksten van Steiner over… ja u raadt het al, het kan niet missen: het menselijk brein. Heb het deze week tezamen met nog een ander boek aangeschaft. Een wat ouder boek van Prokofieff: Die Himmelsche Sophia und das Wesen Anthroposophie (1995). Rudolf Steiner stelde dat thema indertijd zelf al aan de orde. Heb daar de afgelopen jaren goed kennis van genomen en nu ga ik na wat Sergej Prokofieff daarover schreef eind vorige eeuw. Steiner was en blijft mijn primaire literatuurbron als het om antroposofie gaat. Mijn tweede boek van Prokofieff. De eerste die ik onlangs van hem las beviel me goed. Daarover schreef ik reeds kort iets onderaan het blogbericht Weegfactorenen onderscheid (Cahier,  1-4-2013).

Belangrijk is de inhoud van beide boekwerken voor me. Het boekwerkje Het brein – Denken en vrije wil komt trouwens goed van pas voor de ledenavonden van 3 en 10 juni aanstaande welke als thema hebben: Menselijk brein - Vrije en onvrije wil. De inhoud van dit werkje volgt een tekstselectie welke Taja Gut aangeeft in zijn Stichwort Gehirn. Prima initiatief van Gut om dit belangrijke thema aldus nader onder de aandacht te brengen. Zeer goed ook dat uitgever Bart Muijres dit initiatief overgenomen heeft; een dankwoord naar vertaler Christiaan Niewold is ook op zijn plaats. Uitdrukkelijk gaat het om een selectie, een kleine greep uit een zeer breed scala aan antroposofisch materiaal dienaangaande, want Steiner heeft uiteraard nog veel meer over de menselijke hersenen, het brein, en menselijk (en kosmisch) denken geschreven en gesproken. In mijn vorige blogbericht wees ik wat dat aangaat bijvoorbeeld op een verband dat hij legde tussen herinneren van vorige aardelevens en de vorming van een nieuw orgaan, een nieuw hersendeel in de menselijke hersenen: Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug (Cahier, 1-5-2013). Interessante stof ter overweging. Zou op nog meer tekstdelen kunnen wijzen, maar daarvoor ontbreekt me nu de tijd.

Eigenlijk zou ik op 3 en 10 juni, de twee gespreksavonden bij AViN Rotterdam dat over het menselijk brein en vrije en onvrije wil zal worden gesproken, tevens gebruik willen maken van een projectiescherm en beamer om dan ter inleiding, toelichting en ter illustratie leerzame en opmerkelijke fragmenten met Nederlandse ondertiteling te kunnen tonen uit de voortreffelijke BBC documentaire Ons Brein - All in The Mind (Youtube).

Mijn gedachte bij dit alles is: actualiseer antroposofie en maak haar vruchtbaar, openlijk en frank en vrij met een open mind vanuit een diep gevoeld besef (naar een dichtregel van Goethe): (2) ‘wat vruchtbaar is, alleen is waar’.

Muziek
1. Behind Blue Eyes – The Who
2. Pappa – Stef Bos

Poëzie
1. Vermächtnis - Johann Wolfgang Goethe - Youtube (audio met afbeeldingen; 'was Fruchtbar ist, allein ist Wahr')
2. Vermächtnis - Johann Wolfgang Goethe - Tekst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate