zaterdag 22 juni 2013

Nieuwe koers

Ruim zes weken geleden dat ik een blogbericht schreef. Niet zonder reden dat die van vandaag zo lang op zich liet wachten. In beslag genomen door allerlei zaken. Stormachtige tijd voor me. Periode van beslissingen nemen en nieuwe wendingen. Deels zelfgecreëerde wendingen. Hoe ik zal anticiperen op nieuwe situaties die weer zullen volgen valt nog te bezien. In ieder geval zal ik die met meer innerlijke rust tegemoet gaan treden. Een belangrijke basisvoorwaarde voor het uitzetten en aanhouden van een meer eigen koers.

Afgelopen dinsdag bezoek aan mijn huisarts afgelegd. Ga niet zo snel naar een dokter, maar soms is het toch echt wel verstandig om dat wel te doen. Was aanhoudend verkouden geraakt met verstopte luchtwegen en dus verstoorde ademhaling welke me ’s nachts van de broodnodige slaap afhield. Dokter Thomas Garber, mijn antroposofisch arts in Alexanderpolder te Rotterdam, aardige man, verbonden aan Therapeuticum Helianth, schreef me een kuur voor: een week lang prednison slikken en Weleda neusspray innemen en de komende week terugkomen voor controle. Het zou kunnen dat ik astma heb, gaf hij me te verstaan. Vrijgekomen, doorgebroken? Van latent naar meer permanent? Een lichte vorm dan neem ik aan. Wil ik aannemen. Daar word mijn lichaam volgende week op onderzocht. De kuur sloeg aanvankelijk aan. Kon de eerste dagen weer normaal slapen ’s nachts. Maar helaas keert de benauwdheid gaandeweg weer terug. 'k zal weer meer gaan fietsen, wandelen en sporten en zeker ook een gezonder voedingspatroon gaan aanhouden.

Het was een wat sobere AViN jaarvergadering 18 mei jongstleden. Voor mij althans. Lag aan mijn stemming. Inhoudelijk bezien was de samenkomst en de behandeling van onderwerpen interessant en de moeite van het bijwonen en aanhoren zeker waard. Ik was naar binnen gekeerd en meer op mezelf gericht als anders als gevolg van een pittige vergadering van een dag eerder, 17 mei, een vergadering bij een belangenorganisatie waarvoor ik lange tijd actief ben geweest en nog maar korte tijd actief voor zal zijn. Dat trilde nog bij me na. Ik trok die avond een streep door mijn vertrek daar aan te kondigen. In een daaropvolgende vergadering, 18-6-2013, van deze maatschappelijke organisatie, welke als zodanig niets met antroposofie te maken heeft, wel met werken aan maatschappelijke problemen en sociale hervormingen, ook heel belangrijk natuurlijk, heb ik vervolgens aangegeven dat het vanaf september 2013 helemaal afgelopen is. Na me pakweg zeven jaar voor deze organisatie te hebben ingezet, is het wel welletjes geweest. Het voelt goed aan. Juist besluit. Maar bijdragen aan een echte sociale(re) agenda, bezien en opgezet vanuit algemeen-menselijk perspectief, blijf ik natuurlijk zeer belangrijk vinden! Ook in dat opzicht is mijn leven nog niet ten einde. Bij leven en welzijn althans.

Ton Jansen
Sprak Michel Gastkemper even bij de AViN jaarvergadering. Vond het ook leuk die dag om Ton Jansen, vertaler-uitgever van uitgeverij Perun Boeken, in een gesprekskring over verenigingsavonden aan te treffen. Hij is actief in de weer voor een verenigingskring behorend bij Bergen op Zoom en vertelde daar iets over. Als ik me beter had gevoeld, meer op mijn gemak en meer mezelf was geweest, had ik op hem afgestapt en onder andere Prokofieffs boek over in het bijzonder Von Halle aan de orde gesteld. Denk dat ik dan trouwens ook een praatje had aangeknoopt met Ron Dunselman in het voorbijgaan. Ton Jansen neemt de vertaling van Prokofieffs koene en zeer lezenswaardige Zeitreisen – ein Gegenbild Anthroposofischer Geistesforschung- Eine Darstellung für Mitglieder der Anthroposophischen Gesellschaft (2013) op zich als ik het goed begrepen heb. Ik mail hem binnenkort nog wel. Dan zal ik naar hem mijn dank uitspreken voor de vertaling van het Prokoffiefs prachtige boekwerkje De inwijdingsweg van Rudolf Steiner en het geheim van het ik (2013).

Met genoegen en uiterst veel belangstelling lees ik momenteel ook het boek De Antroposofische Vereniging en haar huidige spirituele beproeving, geschreven door Peter Selg en Sergej Prokofieff (2013). Is goed vertaald door Hylcke Brandts Buys. Zij is Prokofieffs inspanningen en kwaliteiten oprecht en terecht toegedaan. Prokofieffs bijzonder waardevolle werk Die Himmlische Sophia und das Wesen Anthroposophie (1995) bestudeer ik momenteel eveneens. Zie de afbeelding rechts bovenaan van dit blogbericht, vanmiddag in gemeentebibliotheek geschoten. Ik lijk geen ‘lachebek’, maar dat kan reuze meevallen hoor.

Later in 2013 schrijf ik nog wel over Judith von Halle, mogelijk in en passante vorm. Heb  nog wel een paar extra punten naar voren te brengen wat dat aangaat. Lees momenteel haar Anna Katharina Emmerick – Ein Rehabilitation (2013). Sta nog altijd achter mijn eerdere blogberichten uit 2011 over Von Halle hier op Cahier. Overigens beveel ik in dit verband Kees Krommes update van 18-06-2013a aan, geplaatst in zijn interessante Blogrubriek Judith von Halle-Behrend 2013, daarbij wijs ik ook op zijn literatuurverwijzing naar het lezenswaardige artikel Chinese Whispers van Richard Ramsbotham (Der Europäer, februari 2011), alsook maak ik attent op mijn korte reactie op de desbetreffende update van Kees Kromme in de reactieruimte onder zijn Von Halle blogrubriek, onder andere over Richard Ramsbotham (reactieruimte Antroposofie en apocalypse, 23-6-2013).


In de kring van AViN Rotterdam werd verleden week maandag aandacht besteed aan dichtwerken. Was fijn om met elkaar te delen en de gedichten met elkaar te bespreken. Zelf droeg ik iets op uit eigen werk. Een ouder gedicht over een vriend van me die op een zeker moment uit het leven stapte. Een ander gedicht van me van pakweg twintig jaar terug valt te beluisteren via de bovenstaande video-opname, titel: Met de wenken van Venus. Je kunt duidelijk zien dat ik nog niet in orde ben, nog kortademig en met nasaal klankgeluid; niet met de krachtiger ogen die ik normaal heb. In het dagelijks leven overigens blauw/groen en niet donkerbruin en flets en waterig zoals op de videobeelden toeschijnt. Een volgende keer mijn gezicht maar niet meer zo van onderen opnemen. Maar goed, it’s no Britain’s Got Talent, just a poem from some guy in Holland (010).

28 juni komt de voorbereidingsgroep van AViN Rotterdam bijeen om herfst en winterprogramma 2013/14 een flinke push te geven. Jaarthema 2013/14: “Ik kent zichzelf” - Perspectieven van de grondsteenlegging, spreekt me zeker aan. Zal ik nog een keer aandacht aan besteden op dit weblog. Maar de komende tijd volgen eerst een aantal andere zaken en onderwerpen die ik eerder had aangekondigd hier op Cahier. Voor een informatief overzicht van jaarthema's 2013/14, 2012/12 en 2011/12, zie deze webpagina van de mooie website Morag van Chantal Karsten. Zij is contactpersoon van AVIN regio Maastricht en omstreken. Maakt trouwens ook mooie bijenwasschilderijen. Men is goed bezig daar in Limburg!

Muziek
1. Venus – Shocking Blue
2. Never Marry A Railroad Man - Shocking Blue
3. Mighty Joe – Shocking Blue

11 opmerkingen:

 1. Ha John,
  Goed om weer eens een bericht van je te lezen. Je bent flink in de weer geweest zo te zien. Beslissingen, nieuwe koersen, tobben met je gezondheid. En een leuke nieuwe actie met het gedicht via video.
  Ik wens je veel beterschap toe, hopelijk gaat het snel weer de goede kant op, en veel succes met je nieuwe koers.
  Heb een goede zondag, het ziet er een beetje troosteloos uit met al die regen.
  Met een hartelijke groet,
  Mirthe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Mirthe,
   Dank je voor de goede wensen! Ook als het gaat om mijn gezondheid. Het is/was wat tobben ja. Maar wel doorzetten natuurlijk. Vrij ondernemerschap staat bovenaan mijn lijst in mijn vijftiger jaren, ben nu 54. Dan moet je inderdaad soms knopen doorhakken en koersen verleggen. Ik reis zo direct toch nog even af naar Arboretum Trompenburg. Af en toe verschijnt toch een sprankje zon en ik wil hoe dan ook het natuurschoon weer even doorstruinen. Er staat wel een stevige wind voor op de fiets, maar dat mag niet deren. Moet opschieten, want op zondagen sluit het er op 16:00 uur. Ja zo'n video-montage is op zich wel leuk om eens uit te proberen. Valt wel wat aan te verbeteren qua enscenering en presentatie enzovoort, maar goed dat is altijd natuurlijk. Alle begin, et cetera.
   Met hartelijke groet,
   John

   Verwijderen
  2. Was even fijn in het arboretum. Alles staat er goed bij. Zonovergoten en volsappig door de neerslag van de afgelopen dagen. Ben echt blij met zo'n prachtig stukje natuur in deze havenstad. Groeit voor mij uit tot een soort van ankergrond.

   Verwijderen
 2. Mooi John, dat je in deze tijd waar Prokofieff zwaar onder vuur ligt, de aandacht vestigt op uitgeverij Perun die een aantal van Prokofieffs boeken heeft vertaald. Vooral de aankondiging dat het boek tijdreizen vertaald gaat worden is goed nieuws. In dat boek staan nogal wat zaken die licht werpen op merkwaardige uitlatingen van Judith von Halle die ook terug te vinden zijn in boeken van haar die onlangs In Nederland verschenen zijn of op stapel staan om vertaald te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat Prokofieff er vandaag de dag bij een aantal antroposofen 'uit ligt' laat ik geheel voor hun rekening Kees. Ga ik zeker niet in mee. Dit jaar ben ik één en ander van Prokofieff gaan lezen. De genoemde werken in mijn blogberichten, en dat bevalt me zeer wel. Steiner blijft voor mij uiteraard de primaire bron. Prokofieff ervaar ik als een gedegen geesteswetenschapper. Een deel van de inhoud van Prokofieffs waardevolle boekwerk Die Himmlische Sophia und das Wesen Anthroposophie (1995/98), de eerste paragraaf daaruit: Das Studium der geisteswissenschaft als Begegnung met dem lebendigen Wesen Anthroposophia, is vertaald door Ton Jansen. Hij vertaalde ook Prokofieffs schrijven Das Jahrhunderte und die Aufgaben der Anthroposophischen Gesellschaft (1999). Beide vertalingen zijn opgenomen in het boekwerk De Antroposofische Vereniging en het wezen Antroposofia (Perun Boeken, 2000). Schafte dit kleine werkje afgelopen vrijdag aan bij boekhandel Polare (Rotterdam). Ja ik hoop dat die vertaling van Prokofieffs boekwerk Tijdreizen er daadwerkelijk van komt.

   Verwijderen
 3. Hallo John, ik las dit nieuwe blogbericht van je nu pas, ik had geen email ontvangen. Maar wat ik zeggen wou: je longklachten, die je hier beschrijft, lijken veel op wat ik ook gehad heb. In 2007 kreeg ik last van hoesten en benauwdheid. Daar heb ik toen 2 soorten antibiotica voor gehad, die niet hielpen, daarna Prednison, dat wel hielp, maar zodra ik stopte kwamen de klachten terug. Uiteindelijk heb ik een inhalator (pufje) gekregen, wat goed hielp. Dat heb ik vrij lang, misschien wel meer dan een jaar gebruikt. Uiteindelijk ben ik gestopt en de klachten zijn tot nu toe niet teruggekomen. Wat het precies geweest is, is niet geheel duidelijk geworden. De longarts sprak ook van astma, maar als het dat zou zijn, dan zou ik waarschijnlijk niet hersteld zijn, want astma is een chronische ziekte. Misschien is het ook wel een longontsteking geweest. In ieder geval: ik ben blij dat ik er vanaf ben, want ik had het 'nachts vaak behoorlijk benauwd en dat is heel beangstigend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Ridzerd, ik heb die e-mail alert een keer vervangen. Dus als je je rechts onderaan nog een keer inschrijft/aanmeldt werkt het in het vervolg misschien weer wel. Dank je voor het delen van je medische ervaringen. Dat is voor mij zeker leerzaam. De kneep zit hem vooral in die nachtelijke ervaringen zoals jij die beschrijft en het chronische slaaptekort dat je daardoor kunt oplopen. Allergie voor bepaalde stoffen, voeding niet uitgesloten, kan daarbij een serieuze rol spelen. Ik eet en drink nu anders en ga weer meer fietsen en wandelen. Ik hoop er dit jaar van af te komen. Wijzer en wel.

   Verwijderen
  2. Heel goed trouwens dat je er van genezen bent, respectievelijk je lichaam zoveel veerkracht toont, Ridzerd. Fijn om te vernemen. Wens je natuurlijk alle goede gezondheid toe.

   Verwijderen
 4. Hoi John,

  Ik kwam een keer kijken, omdat je op Michel Gastkempers weblog Antroposofie in de pers aangaf hier wat te gaan plaatsen m.b.t. een citaat van Steiner waar we het momenteel bij Michel over hedden. Ik zie dat je er nog niet aan toe bent gekomen. Ik hoor het wel wanneer je ermee klaar bent.

  Van het gedicht dat je in bovenstaand filmpje voordraagt, heb ik als poëzieliefhebber enorm genoten. Mooi vertolkt ook.

  Groet,
  Ramon

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het moet natuurlijk '...over hebben' zijn hierboven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben net weer thuis Ramon. Een broer van me anderhalf jaar niet gezien. Elkaar bijgepraat op een plaatselijke terras. Zo dadelijk begin ik met het blogbericht. Het staat overigens al in de steigers. Fijn om te vernemen dat je van het gedicht genoten hebt. Dank voor het compliment.

   Verwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate