dinsdag 5 augustus 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam

Sergej O. Prokofieff
Eerst een dienstmededeling. Daarna een korte opsomming, selectie daaruit althans, van wat er in antroposofisch opzicht op dit moment door me heen trekt. Deze maand augustus ben ik volledig in de weer ben met een verbouwing aan mijn woning. Mijn laatste blogbericht van tot dusverre (Cahier, 8-6-2014) stamt al bijna weer van twee maanden terug. Dit vanwege drukke werkzaamheden en onvoorziene omstandigheden. Helaas kom ik dus ook deze maand niet echt aan bloggen toe. Daarom dit intermezzo. Ik hoop dat ik vanaf september weer regelmatig kan gaan bloggen. Aan schrijfmateriaal ontbreekt het me in ieder geval niet. Integendeel!

Zoals bekend bezweek Sergej Prokofieff eind vorige maand aan een ernstige ziekte, waaraan hij drie jaar heeft geleden. In deze nieuwsbrief schreef ik het volgende over Prokofieff naar aanleiding van zijn overlijden:

“Hij was een gedegen, doortastend en vruchtbaar geesteswetenschapper. Bij veel antroposofen leeft diepe dank en erkentelijkheid voor zijn geboden onderzoeksresultaten, veelvuldige bespiegelingen en welgemeende en waardevolle adviezen. Zijn geest en geestesstreven wordt de komende jaren in veler harten krachtig verder gedragen.”

En daar meen ik uiteraard ieder woord van! Sinds een jaar of twee lees ik ook Prokofieffs werken en die bevallen me goed. Rudolf Steiners geesteswetenschappelijke werken bieden me reeds 33 jaar waardevolle studiestof en dat zal zo blijven tot en met mijn laatste ademtocht. Onlangs schafte ik Prokofieff’s boekwerk Het mysterie van de opstanding in het licht van de antroposofie (2008) aan, naar het Nederlands vertaald door Ton Jansen  en uitgegeven door uitgeverij Perun Boeken (2014). Dit omdat ik me goed wil voorbereiden op een lezing die Ton Jansen 13 oktober 2014 te Rotterdam zal houden over Judith von Halle (Wikipedia), haar optreden en geschriften, in relatie tot antroposofie. Vergelijkingsmateriaal: rubriek Judith von Halle 2013/14 op het weblog Antroposofie en Apocalypse van Kees Kromme.

In dat verband mag ook worden vermeld dat Ton Jansen tevens vertaler is van Prokofieff’s boekwerk “Tijdreizen” – Een tegenbeeld van antroposofisch geestesonderzoek (Perun Boeken, 2013); vergelijkingsmateriaal: het artikel Virginia Sease over Judith von Halle en Prokofieffs boekje ‘Tijdreizen’. Serge Prokofieff schroomde niet, en naar mijn oordeel met goede reden, om op geesteswetenschappelijke basis kritische opmerkingen te plaatsen en beschouwingen te schrijven over zekere verklaringen en stellingen van Judith von Halle. Von Halle zal dit jaar Nederland weer aandoen en op 18 en 19 oktober 2014 in de Stichtse Vrije School te Zeist enkel openbare voordrachten houden. Voor meer daarover zie deze agenda op AntroVista.

Hoofdonderwerp waarmee Prokofieff zich zeker de laatste jaren van zijn leven intensief heeft bezig gehouden, ook dit trekt mijn bijzondere aandacht, is de functionaliteit en finaliteit van de menselijke constitutie, inclusief de (ver)geestelijk(t)e delen daarvan, met betrekking tot continuïteit en discontinuïteit van menselijk ik-bewustzijn, zelfbewustzijn, en van óf stagnatie of zelfs verhindering óf groei naar spiritueel gewaarzijn en spiritueel (geestelijk) onderzoek. De huidige eeuw en het nieuwe millennium staan mede in het teken van breinwetenschap. In navolging van Rudolf Steiner heeft ook Prokofieff nadrukkelijk gewezen op de essentiële waarde van het fysieke lichaam; met name van het menselijk brein en daaraan verbonden zenuw-zintuigstelsel, voor het ik-bewustzijn, het zelfbewustzijn van mensen. Hij stelt dit expliciet aan de orde in wat je eigenlijk een drieluik over het vraagstuk van grondslagen voor menselijk zelfbewustzijn (en wereldbewustzijn) zou kunnen noemen.

Die drie geschriften in kwestie welke handelen over het bovengenoemde onderwerp vormen in feite een organische (drie)eenheid; ze zijn nog niet vertaald naar het Nederlands. In chronologische volgorde zijn dit: de brochure (in boekvorm)  (1) Was ist Anthroposophie (Verlag am Goetheanum, 2004), en de boeken (2) Anthroposophie und “Die Philosophie der Freiheit” – Anthroposophie und ihre Erkenntnismethode (Verlag am Goetheanum, 2006) en (3) Der Hüter der Schwelle und “Die Philosophie der Freiheit” – Über die Beziehung der “Philosophie der Freiheit” zu dem Fünften Evangelium (Verlag am Goetheanum, 2007).

Twee september (10e klassenuur) gaan in Rotterdam de klassenuren weer van start en vijftien september 2014 opent de Antroposofische Vereniging Rotterdam weer haar deuren voor haar leden en voor belangstellenden.

Muziek
One of Us – Joan Osborne

14 opmerkingen:

 1. Ik heb ook grote bedenkingen tegen de persoon Judith Von Halle....ze kan een splijtzwam zijn onder antroposofen die al te goed te misleiden zijn!
  Leonie Heine.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hoi Leonie. Argumenten daarvoor heb ik in een eerste artikel proberen aan te
   tonen en een tweede artikel volgt binnenkort.

   Verwijderen
  2. Je bedenkingen kan ik me, zoals je zult begrijpen, goed indenken Leonie. Dit is zeker een issue.

   Verwijderen
 2. Dan nog even dit.....in India heb je yogi's...die vele kunsten verstaan en die kunnen ook zo naar Goetheanum kunnen!

  Leonie....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi John. Op mijn blog tav JvH heb ik ook verwezen naar jouw aankondiging van de lezing in R'dam van Ton Jansen over Judith von Halle. Ik heb ook jouw adresgegevens daarbij vermeld, zodat mensen die er interesse in hebben zich bij jou kunnen melden en horen, waar en hoe laat e.d. de lezing gehouden zal gaan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Kees. Dat is prima! Dank je wel! Ton Jansen zal zijn lezing over Judith von Halle op maandagavond 13 oktober in Huize Thomas te Rotterdam geven. Inloop: 19:45, aanvang 20:15 en einde 21:45 uur. Titel van de lezing: Judith von Halle – Juiste en onjuiste wegen naar de geestelijke wereld. In een nieuwsbrief van de Antroposofische Vereniging Rotterdam die ik deze week laat uitgaan en het september/december 2014 programma van afdeling Rotterdam zal bevatten, zal ook in een korte tekst staan aangegeven waarop Ton Jansen zijn lezing zal toespitsen. Wat dat aangaat is de strekking van de titel van Tons lezing al een schot voor de boeg; titelvergelijk: Steiners bekende voordrachtenreeks Das Initiaten-Bewusstsein - Die wahren und die falschen Wege der geistigen Forschung. (GA 243; Torquay, 1924). Nederlandse vertaling van die voordrachtenreeks: Het bewustzijn van de ingewijde. Die nieuwsbrief in kwestie zal ik ook naar jou CC'en. Zal het trouwens ook op internet plaatsen.

   Verwijderen
  2. Trouwens Kees, 'k heb Helmut Kiene's boekwerkje Fantoomlichaam, stigmatisatie en geesteswetenschappelijk onderzoek - Judith von Halle en de antroposofische christologie besteld bij Bol.com. Als deze webwinkel en PostNL hun werk goed doen ontvang ik het deze week thuis. Te zijner tijd zal ik je dan berichten over Kiene's tekstpassages over dat doopeiland.

   Verwijderen
 4. Als ik het goed begrepen heb is dit het laatst uitgegeven werk van Sergej: Das Michael-Mysterium. Eine geisteswissenschaftliche Betrachtung der Michael-Meditation und ihrer Darstellung in Eurythmie (Arlesheim 2014; ISBN 9783905919363). Maar uit dit bericht: http://www.antroposofie.nl/verenigingsnieuws/overlijden-en-afscheid-van-sergej-prokofieff/ maak ik op dat er postuum nog een werk in voorbeteiding is. -Vlak voor zijn dood kon hij, ondanks zijn ernstige ziekte, een tweede deel over elk van de 19 meditatie-uren afzonderlijk voltooien, dat binnen afzienbare tijd nog zal verschijnen en voor de leden van de hogeschool voor geesteswetenschap te verkrijgen zal zijn.-

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor deze informatie Kees. Voor meer in- en outs over de werken van Prokofieff, reeds gepubliceerde en komende werken, ook verschenen en geplande vertalingen naar het Nederlands, zie deze handzame overzichtslijst opgesteld door Ronald Laschet: Boeken van Sergej O. Prokofieff - In chronologische volgorde (Duitstalige uitgave) alsmede vermelding van de Nederlandse vertalingen. Waardeer het zeer dat Ronald Laschet me dit toezond.

   Verwijderen
 5. Bedankt John, ook in je rondgestuurde nieuwsbrief weer waardevolle informatie met links.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Is er nog te zeggen of de lezing nog nieuwe gezichtspunten heeft opgeleverd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kees, ik heb besloten om niets over de lezing op internet te schrijven. Wel zal ik een keer mijn eigen gedachten en onderzoek over elementen uit Von Halle's boek Anna Katharina Emmerick - Ein Rehabiltion op Cahier plaatsen.

   Verwijderen
 7. OK John. http://antropocalypse.blogspot.nl/2013/11/judith-von-halle-behrend-2013-2014.html hier een reactie (update 20-10-2014) van iemand die de lezing onlangs van Judith in Nederland heeft bijgewoond. Daarin gaat de aanval op Prokofieff verder (ook na zijn overlijden) zoals deze al ingezet was in haar boek over Anna Katharina Emmerich.

  BeantwoordenVerwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Ge-waar-worden – 24 november 2019

Antroposofisch vertaalwerk – 17 november 2019

Stralend licht – 12 november 2019

Kort telegram – 29 oktober 2019

Ontknoping? – 19 oktober 2019

Menselijke en kunstmatige intelligentie – 6 oktober 2019

Transities - 16 september 2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate