vrijdag 12 september 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding

Kort bericht over voorbereidingen voor het maken en onderhouden van een Goethe Citatensite in blogvorm. Kwam vandaag tot de aangename ontdekking dat in het Goethe jaar van 1999 het tot dan niet meer leverbare Sprüche in Prosa van Johann Wolfgang von Goethe weer uitgegeven werd door (uitgeverij) Verlag Freies Geistesleben en wel geordend en uitvoerig becommentarieerd door Rudolf Steiner! Zie (1) Sprüche in Prosa von Johann Wolfgang von Goethe in der Anordnung und ausführlichen Kommentierung Rudolf Steiners (1999) en (2) Sprüche in Prosa - Johann Wolfgang von Goethe en Rudolf Steiner. Heb het inmiddels besteld bij Boekwinkeltjes.nl.

Naast een vertaling naar het Nederlands van een korte tekst van Johann Wolfgang von Goethe kan ik daarbij dan telkens eveneens vertaald commentaar daarop van Steiner plaatsen. Dit vergezeld met ook nog wat andere snufjes/features.

Hieronder de boekbeschrijving van Verlag Freies Geistesleben van die bijzondere uitgave:
Beschreibung
'Zum Goethe-Jahr 1999 erscheint diese lange vergriffene Ausgabe der Sprüche in Prosa wieder. Goethes Aphorismen in der Anordnung und ausführlichen Kommentierung Rudolf Steiners sind damit als Einzelausgabe wieder zugänglich. Goethes Sprüche in Prosa – die heute meist unter dem Titel Maximen und Reflexionen bekannt sind – gehören unbestritten zu den bedeutendsten Aphorismensammlungen der Weltliteratur. Sie stellen die Summe von Goethes Erfahrungen, Erlebnissen, Einsichten dar – eine konzentrierte Fassung seiner Gedanken in einzelnen Sentenzen, Gleichnissen, Sprichworten und Kernsätzen. In ihnen spiegelt sich Goethes intensive Beschäftigung mit Fragen der Natur, der Kunst, der Wissenschaften, der Ethik und Literatur und den Bedingungen menschlichen Erkennens wider. Im Zuge seiner Herausgabe von Goethes naturwissenschaftlichen Schriften hat Rudolf Steiner diese Sprüche, die zum Teil noch ungeordnet waren, konsequent nach Sachgebieten geordnet und ausführlich kommentiert. Leitend war dabei das Bemühen, durch den Zusammenhang der Sprüche zugleich Goethes Weltanschauung deutlich werden zu lassen, seiner Anschauungs- und Empfindungsweise Rechnung zu tragen.'
Te zijner tijd, even mijn budget in de gaten houden, zal ik ook bestellen Sprüche in Prosa uitgegeven door Insel Verlag (2005). Dit ter wille van een actueel literatuuroverzicht en beschikbaarheid van bibliografisch vergelijkingsmateriaal. Zodra het eerste citaat geplaatst is op dat nieuwe (extra) weblog, deze of volgende maand is mijn verwachting en planning, zal ik er hier op Cahier op attenderen.

Muziek
Die Kunst des Zitats - Fehlfarben

21 opmerkingen:

 1. Goed idee John! Ik ga het zeker volgen en zie er naar uit.
  Groet en succes!
  Jan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi Jan! Dank je voor de goede wens en zoals ik hierboven al schreef zal ik met name Steiners bemoeienis met Goethes Sprüchen in Prosa meenemen bij dit project. Niet verwonderlijk dat hierover pennenvruchten van Steiner in omloop zijn, want per slot van rekening was hij van 1890 tot 1897 medewerker van het Goethe-Archief in Weimar.
   Groet,
   John

   Verwijderen
 2. Een mooi initiatief, John. Hoewel Goethe de laatste, pakweg 20 jaar meer belangstelling kreeg, o.a. door Boudewijn Büch, verdient hij zeker een nog veel grotere bekendheid.
  Ik wens je toe dat jij hem die geven kan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe het graag Pieter. Meer bekendheid verdienen zeker ook de Goetheaanse denk- en verbeeldingskwaliteiten zoals die het het bijzonder door Steiner, diep geïnspireerd door Goethe, in een speciale kunststroom en wetenschapsopvatting en wetenschapsmethode onder de aandacht is gebracht: het goetheanisme. Dit zette Steiner welbewust voort in de antroposofie. Ik vraag me af wat het precies het commentaar van Steiner is in het door mij bestelde boek Sprüche in Prosa - Johann Wolfgang von Goethe en Rudolf Steiner. Op dit moment neem ik (opnieuw) Steiners paragraaf Goethes Weltanschauung in seinen 'Sprüche in Prosa' (1897), hoofdstuk 18, afsluitende hoofdstuk, uit zijn geschrift Einleitungen zu Goethes Naturwissenschaftlichen Schriften - Zugleich eine Grundlegung der Geisteswissenschaft (Anthroposophie) (GA 1; 1884 tot en met 1897).

   Dank voor het delen van je vriendelijke instemming en voor je goede wens.

   Verwijderen
  2. Het zou me niet verbazen als in het door mij bestelde boek het genoemde 18e hoofdstuk uit GA 1 is opgenomen en de stellingen en spreuken van Goethe door Steiner niet allemaal afzonderlijk becommentarieerd zijn. Ik zal het gaan zien de komende week. Ook ben ik benieuwd welke tekstdelen geschreven door Goethe voor Steiner, mogelijk nader gemotiveerd, onder de noemer Spüche in Prosa zijn gevallen.

   Verwijderen
  3. En wat Boudewijn Buch over Goethe betreft:

   Vierdelige tv-serie (1997) en een veertiendelige serie (1999) over Goethe - Youtube

   De Goethe-industrie - Boudewijn Buch (2002)

   Heb die TV series van Buch over Goethe nooit echt bekeken. Zal dat de komende tijd wel gaan doen.

   Verwijderen
  4. Met dit Goethe-Citaten plan kun je de winter en navolgende seizoenen wel doorkomen John.
   De 1048 Goethe-citaten in 'Sprüche in Proza', uitgave 1976 Freies Geistesleben, heeft Rudolf Steiner verluchtigd met 1041 duidingen!
   Actueel is Johan Wolfgang nog altijd, kijk maar eens naar de reeks aan de Koran ontleende 'stellingen en spreuken’.
   Bijvoorbeeld deze,1010; "Setzen wir uns an die Stelle anderer Personen, so würden Eifersucht und Hass wegfallen, die wir so oft gegen sie empfinden: und setzen wir andere an unsere Stelle, so würde Stolz und Einbildung gar sehr abnehmen."

   Mocht je er in stranden, wat ik niet hoop, dan staat er een 'van Basten-tje' paraat;
   "Ik ga er van uit, dat ik met een stapje terug meer van waarde kan zijn."

   Verwijderen
  5. Dank je voor deze informatie Matthijs en memoreren van het bijzondere 1010 Goethe-citaat. Zeker nog altijd actueel. Juist nu. Denk dat het boek morgen of anders overmorgen bezorgd wordt. 1048 citaten en 1041 duidingen... dat is inderdaad niet mis! Kennelijk ook netjes genummerd. Keurig!

   Ja een opmerkelijk stap van Van Basten. Ik zal mijn best doen. Ik weet niet of de 1999 editie, want die heb ik besteld, qua inhoud en omvang gelijk is aan de uitgave van 1976. Dat zal spoedig blijken.

   Verwijderen
 3. Hallo John,

  Geduld is niet mijn grootste kwaliteit en daarom even de vraag hoe het ermee staat?

  Groet!
  Jan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Jan,

   Ik heb de aanvangsdatum van het 'Spüche in Prosa blog' op zaterdag 1 november 2014 gesteld. Dit overeenkomstig een regeladvertentie die ik in het november 2014 nummer van tijdschrift Motief laat opnemen. Verschijningsdatum van dat blad 1 november 2014. De advertentie, ondergebracht in de rubriek Klein Motief, luidt:

   Elke dag een citaat uit Sprüche in Prosa van Goethe met commentaar van Steiner. Met gelegenheid tot commentaar en gedachtewisseling. Weblog www.echt-internetadres.blogspot.nl van John Wervenbos. 010-4233415

   In die advertentie wordt natuurlijk het echte internetadres vermeld, welke ik 1-11-2014 of een dag eerder ook naar Ridzerd zal sturen ter aankondiging, wellicht meld ik het die dag ook als evenement op Facebook. Ondertussen geef ik me dus even tijd en ruimte om ongestoord en gestaag aan de vormgeving van het blog en zijn content/inhoud te werken.

   Verwijderen
  2. Dat is heel mooi John….ik verheug mij erop. Als ik een bijdrage kan leveren aan het aan te schaffen boek hoor ik dat graag.
   Hartelijke groet!
   Jan.

   Verwijderen
  3. Fijn om te vernemen. Dank voor het aanbod Jan, maar ik heb het boek inmiddels al
   Hartelijke groet,
   John

   Verwijderen
  4. Hallo Ridzerd Waarom verandert De grote Rudolf……..steeds weer in Aquarius
   ondanks dat ik het steeds weer aanpas op mijn blog?
   Aquarius .
   John weet jij hoe dat komt. Het icoontje ervoor is een Aquarius teken blijkbaar. Bij jou staat het wel goed?
   Heb je goede raad?
   Hartelijke groet!

   Verwijderen
  5. Dag Jan, in mijn blogroll verschijnt een nieuw blogbericht van Ridzerd's citatensite altijd met een aquarius icoontje en dat vind ik prima zo.

   Verwijderen
  6. Dat is op zich natuurlijk geen probleem, maar de naam verandert ook steeds in Aquarius. Ik geloof dat ik het nu wel opgelost heb, even afwachten nog tot morgen.

   Verwijderen
  7. Oh juist. Wel Jan je kunt in je blogroll de naam van het weblog van Ridzerd zelf aangeven, zelf kiezen. Dit doe je door het volgende:

   1. Je zorgt dat je ingelogd staat op je weblog
   2. Je gaat op de startpagina naar je rechterkolom, rubriek 'Aanverwante blogs'.
   3. Je scrolt naar de onderkant van je rubriek 'Aanverwante blogs'.
   4. Daar zie je rechtsonder een icoontje met een schroevendraaier en steeksleutel en daar klik je op.
   5. Er verschijnt een pop-up scherm 'De lijst met blogs configureren'.
   6. Daarin ga je naar het scrollscherm en ga je naar Aquarius,
   7. Rechts daarvan zie je de snelkoppeling 'Naam wijzigen'. Die klik je aan.
   8. Er verschijnt weer een pop-up scherm. Daarin vul je de naam naar je keuze, bijvoorbeeld: Rudolf Steiner Citatensite
   9. Je klikt op 'Opslaan'.
   10. Belangrijk, niet vergeten: je klikt weer op 'Opslaan' maar nu van het eerste pop-up scherm wat was verschenen.
   11. Op je scherm verschijnt dan weer je startpagina. Als je nu naar je rubriek 'Aanverwante blogs' kijkt, zul je zien dat de naam van jouw keuze bij Ridzerds weblog staat vermeld. En dat blijft dan zo.

   Verwijderen
  8. Dank voor al je moeite, John. Ik heb al mijn instellingen nagegaan bij WordPress, maar ik kan nergens die naam Aquarius terugvinden. Ik had wel een icoontje van Aquarius, dat heb ik nu veranderd in een fotootje van Steiner.
   Er staat me wel iets van bij dat ik vroeger een weblog had met de naam Aquarius, maar dat was meen ik bij de Volkskrant.
   Jan Verduin mailde mij vanmorgen dat het bij hem nog steeds niet goed is. Ik zal hem ook mailen, maar ik weet ook niet wat ik er aan doen kan.

   Verwijderen
  9. Ridzerd, de bovenstaande instructie is voor Jan Verduin bedoeld, die net als mij gebruik maakt van Google Blogger (blogspot). Als hij die stappen goed opvolgt kan hij de naam Aquarius veranderen in een willekeurig andere (naar zijn keuze), bijvoorbeeld 'De Grote Rudulf Steiner Citatensite'. Het zou kunnen dat hij stap 10 nalaat. In dat geval blijft de oude aanduiding gewoon staan, in zijn geval in de blogroll op de startpagina van zijn weblog het 'vermadelijke' Aquarius.

   De instellingen bij WordPress zijn inderdaad natuurlijk heel anders. Voor mij is het geen probleem dat dat icoontje een Aquarius persoon uitbeeld, en die zie ik voorlopig ook nog altijd prijken bij de vermelding van jouw weblog in mijn blogroll.Natuurlijk zou jouw fotootje wel leuk zijn, maar op een icoontje in een blogroll (rechterkolom) pakt dat wel heel klein uit.

   Verwijderen
  10. Ja, Jan Verduin mailde aanvankelijk mij over dit probleempje, naar aanleiding van jouw uitleg wat het weer verholpen, maar nu vanmorgen mailde hij mij dat er nu toch weer Aquarius stond. Omdat ik ook niet wist wat er loos was, heb ik bij mij dat icoontje maar veranderd (een kat in het nauw doet rare sprongen). Ik hoop dat hij nu je tweede uitleg leest en dan die stap 10 nog eens probeert.

   Verwijderen
 4. Troostend woord van Goethe.

  Wir blicken so gern in die Zukunft, weil wir das Ungefähre,
  was sie in ihr hin und her bewegt, durch stille Wünsche so
  gern zu unsern Gunsten heranleiten möchten.

  Aus Ottiliens Tagebuche in Wahlverwandtschaften.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is een mooie Matthijs. Dank je wel.

   Aftrap 1 november aanstaande. Neem even wat meer tijd voor experimenten, format en literatuuronderzoek.

   Verwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate