zondag 22 februari 2015

Anticiperen en participeren

Sinds mijn kennismaking met antroposofie, voor iets meer daarover zie bijvoorbeeld mijn blogbericht Chemische Bruiloft (Cahier, 25 september 2012), staat mijn leven goeddeels in het teken van welbewuste anticipatie processen. Wat doe je als mens met geïntensiveerde kennis en voorkennis? En wat brengt voorkennis met zich mee? Biedt het alleen maar voordelen of kan het een mens óók of juist, wel of niet schijnbaar of tijdelijk, bevangen of zelfs terneergeslagen maken?

Ten aanzien van dit vraagstuk maak ik twee punten: ① wat een mens ermee doet of kan doen hangt enerzijds af van de aard en inhoud van de voorkennis in kwestie, en hangt ② anderzijds af van de geaardheid, gesteldheid en gezindheid van de mens zelf. Ten opzichte van iets in wetenschap handelen is en blijft daarmee een persoonlijke kwestie en kan derhalve bij verschillende mensen uiteenlopend uitpakken.

Dan is daar eigenlijk toch nog een 3e punt, het wel of niet eigen maken van kennisinhoud en een ten langen leste vergroeid raken daarmee, zodanig dat het tekenen van echte en levende wijsheid en een aangenaam en verstaanbaar persoonlijk stempel draagt. Rudolf Steiner heeft dat belangrijke aspect uitgebreid en concreet behandeld in de 8e voordracht uit GA 124, de voordracht Rhythmische Gesetzmäßigkeiten im seelisch-geistigen Bereich - Das Evangelium der Bewußtseinsseele (bladzijde 149 tot en met 166).

Zoals ik al schreef in mijn vorig blogbericht (Cahier, 8 februari 2015), is voor mij deze maand een nieuwe levensfase aangebroken en bovendien onlangs de derde maanknoop in werking getreden. Dat zet aan tot (zelf)reflectie en opent nieuwe mogelijkheden.

Over de uitwerking in mijn leven van mijn tweede maanknoop, ruim 18 jaar eerder, schreef ik dit weekend een kleine aanvulling, een update in het genoemde vorige blogbericht (blauwkleurige tekst aldaar), namelijk over snijpunten beroepskeuze en beroepsverloop en dienstbetrekkingen. Maanknopen kunnen krachtig werken, dat wordt me nu eens te meer duidelijk.

Gefocust op mijn negende levensfase en op wat me in die periode te doen staat (56 - 63 jaar), trad de afgelopen week de volgende meditatieve tekstinhoud in mijn bewustzijn. Daarmee sluit ik dit blogbericht af, inclusief een audiovisuele weergave van de tekst (tekstueel ingevuld).

Intrede geestmens (aanleg); onzichtbaar maar effectief werkzaam

Ik kijk en zie.
Ik luister en hoor.
Ik denk en neem geen buitenkant waar.
Voel mezelf en daarmee vertrouwen;
voel vertrouwen en daarmee mezelf.
Ben één en al wil en levenskracht;
wil mijn wil wetend!
Ik hoef me niet meer te bevestigen,
bevestigd te zien door mijn omgeving.

Weet me er deel van,
als autonome deelnemer,
actief en betrokken.
Samen gaan in en rond mij,
mijn zelf en mijn vertrouwen,
samengebald zelfvertrouwen;
permanente zelfversterking ...en vertrouwensbron.

Heil Saturnuskracht!

Audiovisuele weergave Intrede geestmensMuziek
1. Anticipation - Carly Simon
(vanuit het heden terug en vooruit kijken)
2. Sadness - Principles of Lust - Enigma
(what kind of things to elevate in a lifetime(?), one aspect of several moonforces active and connected with the 'Eight Sphere'; zie punt 3 bij de onderstaande literatuur suggesties)

Literatuur suggesties
 1. Bij de bovenstaande meditatieve tekst, toegesneden op mijn persoonlijke levenssituatie en biografische ontwikkeling(sweg), past in mijn ogen ten aanzien van de portee ervan (negende levensfase en saturnus en maan in- en uitwerkingen; 56 - 63 jaar), onder andere kennisname de inhoud van de boekuitgave: Macrokosmos en microkosmos (Uitgeverij Christofoor, naar het Nederlands vertaald, mei 2014;  → GA 119; voordrachtenreeks van Rudolf Steiner, Wenen, 1910).
 2. Dit inclusief een goede notie van Saturnus en Venus wisselwerkingen in een mens; de zielelagen waarin Parsifal motieven en Parsifal krachten actief en van toepassing zijn of kunnen gaan zijn. Voor meer daarover zie het derde hoofdstuk uit het boek Mensentypen van Max Stibbe: Zelfopvoeding in het licht van de graal. Voor een mogelijke Venus kwaliteit in een mensenleven, ook hierin bestaat diversiteit natuurlijk, zie bijvoorbeeld mijn gedicht Met de wenken van Venus (uit mijn tekstbundel Boven Water).
 3. Voor meer over de Achtste Sfeer, genoemd bij het tweede muziekstuk in bovenstaande alinea, zie bijvoorbeeld (in English):
  a. The Eight Sphere - Lecture 5 of 'The Occult Movement in the Nineteenth Century' Dornach, 18 oktober 1915 (bijna honderd jaar geleden, maar inhoudelijk en thematisch brandend actueel);
  b. Sympathie voor Iblis (Cahier, 10 februari 2015)
 4. Korte aanduiding van de term geestmens (Sanskriet: Atma):
  a. Geestmens - Lexicon Antroposofie
  b. Geistesmensch - AnthroWiki
  c. Atma - AnthroWiki

3 opmerkingen:

 1. De slotzin van mijn meditatieve bespiegeling 'Heil Saturnuskracht', roept wellicht nare associaties op met de uitdrukking Heil Hitler. Het mooie Nederlandse woord heil, verwant met het Duits, lijkt min of meer besmet geraakt als je het wil toepassen bij een aanroep met eerbiediging, een oproep tot eerbiedige aandacht voor iets, in dit geval voor de werkingen van saturnale krachten. Dat zij dan maar zo. Mensen mogen zich over nare associaties heenzetten. Daarin doe ik geen concessies.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ONDERWERP: CHRISTENDOM EN BOEDDHISME IN DEZE TIJD. Beste John, Je bent echt een fantastische openbare Antroposofische Bibliotheek voor mij. Dank je weer voor dit boeiende blog en je verwijzing naar de voordrachten van Steiner in zijn boek 'In Rhytmische Gesetzmaessigkeiten im seelisch-geistigen Bereich - das Evangelium der Bewusstseinsseele' met name hoofdstuk 9. In dit hoofdstuk spreekt Steiner over de verbinding tussen het Christendom en het Boeddhisme. Hoe deze twee geesteswetenschappelijke levensbeschouwingen in deze tijd samenkomen. Steiner vertelt hier dat het Boeddhisme zich steeds verder ontwikkeld heeft, dat ook Boeddha zich verder ontwikkeld heeft en vanuit geestelijke hoogte zijn voortdurende invloed op de mensheidscultuur uitoefent. Dat deze Boeddha in onze tijd waarin we leven ons maatgevende waarheden te zeggen heeft. Ik ben verbaasd over deze vooruitziende blik 'dit schouwen' van Steiner van een eeuw geleden en te ontdekken dat dit helemaal klopt. Te zien dat dit ontwikkeld Boeddhisme op dit moment in de vorm van bv. Mindfullness in universiteiten, in ziekenhuizen, in bedrijven, in scholen, in gezinnen enz. ons innerlijk betrekt met maatgevende waarheden. Ook de psychologie heeft mindfulness in verschillende visies gedefinieerd en heeft deze visies gekozen als benadering van patienten. Oude wijsheden en nieuw denken worden hier bijelkaar gebracht. Nu begrijp ik ook dat Joop van Dam, antroposofisch arts, zo positief in een filmpje sprak over Mindfulniss en Boeddhisme en dat de voorzitter van de Antroposofische Vereniging in de VS samen met de Dalai Lama lezingen en cursussen geeft aan verschillende universiteiten in de VS. Ik ben zelf op dit moment met mindfulnessoefeningen bezig. Een 'BIJZONDER TOEVAL' die mij vandaag bij deze tekst van Steiner bracht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Joke van der Wolde13 augustus 2015 om 11:22

   Toen ik las dat de voorzitter van de antroposofische vereniging in de VS samen met de Dalai Lama mindfullness trainingen aanbiedt, schrok ik. Nadat ik van de schrik bekomen was, onderzocht ik of dit ook in Nederland gebeurt. Ik ontdekte dat ook in Nederland op verschillende plaatsen in antroposofische centra mindfullness trainingen worden aangeboden. Met als subtitels: ‘mindfullness is een meditatietechniek en levensvisie die je leert bewuster in het leven ….’ en ‘u hoeft geen kennis te hebben van de antroposofie om aan deze activiteiten deel te nemen’.

   De ‘nieuwe’ meditatietechniek is mindfullness en deze wint aan populariteit. Geen Nebenübungen maar mindfullness is wat de klok slaat!

   Geen anthroposofische meditatiescholing, geen vraag om je zo objectief mogelijk ten opzicht van je eigen denken op te stellen. Het denken wordt in mindfullness trainingen losgelaten! Hier wordt wel concentratie geoefend, maar die richt zich op de ademhaling – dus op de waarneming met de zintuigen. De concentratie brengt geen lichaamsvrij bewegen. Vanuit anthroposofisch gezichtspunt is hier sprake van twee afdwalingen, te weten: de structuur (het denken) wordt losgelaten en dientengevolge kan de structuur niet meegenomen naar de geestelijke wereld. Stelt u dit zich voor! ……

   Rudolf Steiner heeft ons meditaties aangereikt om het denkvermogen krachtiger te maken – het revolutionaire van de anthroposofie is nu juist dat het denkvermogen in de meditatie behouden wordt. Denkend kom je in het denken, dat los van het lichaam komt. Dat oefenen is niet eenvoudig, maar dat moet onze inspanning zijn. Wanneer je dat oefent, leer je objectief tegenover je eigen denkactiviteit te staan. Dat is anthroposofie!

   Lees Rudolf Steiner, De filosofie van de Vrijheid, hoofdstuk 3, blz. 48: “dat het ‘ik’ zelf is dat midden in het denken staat en daar zijn eigen activiteit observeert”.
   Lees ook: ‘Waarom zou ik mediteren’ ‘ Meditatie’ van Mieke Mosmuller.
   Werken, studeren en oefenen, onder leiding van Mieke Mosmuller, heeft mij geholpen de anthroposofie als een levende werkelijkheid te beleven. De anthroposofie mag niet ingeruild worden voor de meditatietechniek van mindfullness.

   “De aarde heeft anthroposofie nodig! Wie dat inziet is anthroposoof.” Rudolf Steiner, Esoterisch Christendom, blz. 57.

   Joke van der Wolde

   Verwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate