vrijdag 4 september 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond)

Wat is literatuur en hoe verhoudt zij zich tot wetenschap en inwijdingswetenschap? Die vraag rumoert in toenemende mate in mijn schrijversziel. En dan is er ook nog dat wat je toegankelijke en ontoegankelijke literatuur kunt noemen. Toegankelijk of ontoegankelijk voor wie, waardoor, waartoe en hoe? Verlangen mensen uiteindelijk niet naar verstaanbaarheid, communie, niet alleen in brede maar zeker ook in een ware zin van het woord?

Vaak kom ik niet toe aan schrijven of verbaal verwoorden, terwijl dat wel mijn diepere natuur is. Van kinds af aan leef ik in taal en talen. Dat werd niet onderkend en gestimuleerd, maar ongemerkt brak ‘t toch door, onophoudelijk op weg naar lucht en licht als een klein onogenlijk klimplantje schurend langs ruwe ribben van stoere (mede)klinkers, zijspleten van stenen stadswegen, soms vertrapt of gekortwiekt op schijnbaar platgetreden banen; te Rotterdam, stad van steen en havens.

Banen… Ook dat woord bevat meer dan één betekenis, diepere dimensies. Dit jaar stelde ik me versterkt en geïmpulseerd ten doel om mijn streven naar economische zelfstandigheid en culturele vrijheid dichterbij te brengen, stap voor stap concreter te maken. Zo ging ik begin 2015 aan de slag als schoonmaker in de ochtenduren en eind juli 2015 stapte ik over naar een ander bedrijf om werkzaam te zijn als bewaker en facilitair medewerker voor een museum en een hotel, wat twee tot drie midweekse nachtdiensten en overdag werkdagen op zaterdag en zondag met zich meebrengt; gemiddeld een 32-urige werkweek (plus werken op feestdagen).

Daarbij blijft het schrijvershart onverminderd kloppen, blijft het bloed toch stromen naar waar het schijnbaar niet kan of niet mag gaan, pak ik de pen weer op en beleef ik daarmee, dat klinkt wellicht dramatisch maar toch is het zo, mijn ziel weer, en ben ik wederom verbonden met mijn eigenlijke habitat. Dit jaar ga ik korte verhalen (proza) schrijven, fictie, en me ook weer op productie van gedichten toeleggen. Zal tevens kijken of het hervatten van gestage publicatie van vertaalde Goethe spreuken, maar dan met een periodiek van éénmaal per week, zie mijn weblog Sprüche in Prosa, onder de gegeven nieuwe omstandigheden mogelijk haalbaar is. Heb deze zomer een lieve en bijzondere vrouw leren kennen, die voor mij voorop staat en voor de rest van mijn leven voorop zal blijven staan. Verder zal ik dit jaar over bepaalde onderwerpen enige essay-achtige blogartikelen op Cahier plaatsen, is mijn voornemen. Dit alles zal ik combineren met nader contact dat over bepaalde zaken door mij zal worden gelegd met de sectie Cultuurwetenschap en letteren van de Vrije Hogeschool voor geesteswetenschap.

Wat kan inspireren en tegelijk dikwijls niet te stelpen ontsteltenis toch stelpen in deze moderne tijd? Dat ligt persoonlijk nietwaar? Wat voor de één belangrijk is kan voor de ander onbelangrijk of zelfs onwenselijk toeschijnen en andersom; dit verlangen en dit gegeven is voor mensen onderling wel dan niet verstaanbaar, begrijpelijk, acceptabel en/of hanteerbaar.

Een klein voorbeeld. Muziek is een kunstvorm die heel veel mensen aanspreekt en de variëteit aan muziek is, zeker tegenwoordig, zeer groot. Voor een klein aantal mensen betekent muziek niet veel of helemaal niets, dat menen ze althans. Ik behoor niet tot die categorie. ‘k Besef terdege dat muziek bijzonder veel voor mij betekent. Dit jaar ben ik onder andere sterk bezig met Wagners opera De Vliegende Hollander. Dit niet in de laatste plaats omdat de daarin vervatte thema's me inhoudelijk zo bijzonder aanspreken, om er een paar te noemen: gemeenschapsleven, met name het sociale en antisociale fenomeen van plotseling verdwijnen en weer opduiken, en verschijnselen als vervloeking en verdoemenis en daaraan gerelateerde leniging, bevrijding en verlossing, betrekkingen tussen het zichtbare en onzichtbare, en natuurlijk de heilzame werking van een belangrijke deugd als menselijke trouw. Wat zouden mens en wereld zijn zonder trouw (tot in de dood)?


Er bestaan onmiskenbare raakvlakken tussen deze sage en het Parsifal en Faust epos. Het Parsifal thema omtrent een ontwikkeling van een toestand van reine dwaasheid, onnozelheid, wezenloosheid naar (existentiële) twijfel en van twijfel naar saelde, onwrikbare levenszekerheid en levensvervulling, is voor veel mensen zeer herkenbaar. De levensloop van diverse mensen spreekt wat dit aangaat duidelijk boekdelen. Overigens wordt in het Woordenboek der Nederlandsche taal aangegeven dat er verband zou bestaan tussen de woordbetekenis van het woord saelde en het woord faustitudo. Zie de webpagina WNT - Saelde.

Frau Saelde im Glücksrad
Bij het schrijven van poëzie ben ik het afgelopen jaar gaan bemerken dat de volgorde van strofen van sommige gedichten, ik denk lang niet altijd, soms heel goed omkeerbaar is. Dat maakte ik deze week weer mee bij het schrijven of misschien moet ik zeggen bij het stamelen van enige poëtische regels over de saelde. In mijn optiek staat saelde als ziele- en geestestoestand in een actieve en levendige relatie tot een hogere zielewerking, dat wil zeggen een in- en uitwerking van een genius op een zelfbewuste, zelfbewust wordende ziel; een ziel die moeizaam werkt aan zelfkennis en die parallel daaraan met waarheidszin en met ethische motieven gaandeweg evenzeer het wereldbestaan begint te doorgronden. Vergelijkingsmateriaal: Rudolf Steiner's Visit to the Eleventh Class, het eerste hoofdstuk uit het boek The Ninth Century and the Holy Grail (1928) van Walter Johannes Stein (1891 - 1957).

Zo ontstaat uit mijn gedicht Saelde (1), wat eigenlijk slechts een begin van een gedicht vormt, na omkering van de volgorde van de strofen het dichtvers Drempel (2). Aldus:


1. Saelde

Wezen (genius, daimon):

Wil je mij schrijven?
Hoef dan mijn hoeven!
Zie dan mijn blik,
dat waarin…  ik …niet verstik!

Dat wat mij loont,
braaf schijnt, geweten schraagt,
kan ik gezeggen,
doch nimmer weerleggen.

Wend je tot mij,
je bent dan vrij,
mensenwezen;
levende bron.

Zelf (wezenloos en verteerd door twijfel):

Kan ik kiezen waar te zijn(?),
ook waar ik niet sta?
Is alles eender,
ook waar ik niet weet?

Kan ik kalm mijn stem hervatten,
herstemmen op golf-slag-gedachten,
die mij stil verwacht(t)en;
ingewijd…


2. Drempel

Zelf (wezenloos en verteerd door twijfel):

Kan ik kalm mijn stem hervatten,
herstemmen op golf-slag-gedachten,
die mij stil verwacht(t)en;
ingewijd…

Kan ik kiezen waar te zijn(?),
ook waar ik niet sta?
Is alles eender,
ook waar ik niet weet?

Wezen (genius, daimon):

Wend je tot mij,
je bent dan vrij,
mensenwezen;
levende bron.

Dat wat mij loont,
braaf schijnt, geweten schraagt,
kan ik gezeggen,
doch nimmer weerleggen.

Wil je mij schrijven?
Hoef dan mijn hoeven!
Zie dan mijn blik,
dat waarin…  ik …niet verstik!


Muziek
Der fliegende Holländer - Richard Wagner

9 opmerkingen:

 1. Knap dat je nu nachtdiensten werkt in een hotel en een museum, John Kun je wel tegen die onregelmatigheid? Ik zou denk ik zelf helemaal van slag raken als ik 's nachts zou moeten werken en overdag slapen. Als het elke dag hetzelfde zou zijn, zou het misschien wel gaan, maar als je dan op andere dagen weer overdag moet werken, dat lijkt me heel moeilijk. Maar misschien ligt het wel aan mij. Ik heb een zus, die verpleegster is. Zij moet ook vaak 's nachts werken, maar heeft daar geen moeite mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het museum draai ik dagdiensten (soms ook avonddiensten) en in het hotel nachtdiensten, Ridzerd. De overgang van dag naar nacht is inderdaad lastig voor het bioritme. Dankzij mijn energie kan ik de onregelmatigheid wel aan, maar echt op mijn lijf geschreven is het niet. Overdag slapen vind ik niet altijd makkelijk met al die daggeluiden, maar ja je leert er wel een weg in te vinden.

   Verwijderen
  2. Ok, John. Je verdient groot respect voor dat je dit doet, want echt piepjong ben je ook niet meer (56 als ik mij niet vergis).

   Verwijderen
  3. Dank je wel Ridzerd. Dat zijn aardige woorden waaruit oprechte waardering spreekt. Nee ik ben zeker niet meer de allerjongste. Inderdaad toch alweer 56, hoewel ik me vaak nog een als een 'jonge hond' voel. Er zit toch ook wel veel reistijd aan dat werk vast; drie uur in totaal elke dag (heen plus terug; twee keer anderhalf uur). Maar ja, ik ben economisch zelfstandig nu. Nu de culturele vrijheid nog. Verder aan de slag daarmee.

   Verwijderen
 2. De slotzin van de alinea in het blogbericht welke handelt over De Vliegende Hollander heb ik gepreciseerd en aangevuld, zodat die beter spreekt, het slotdeel van die alinea luidt nu als volgt:

  "Dit jaar ben ik onder andere sterk bezig met Wagners opera De Vliegende Hollander. Dit niet in de laatste plaats omdat de daarin vervatte thema's me inhoudelijk zo bijzonder aanspreken, om er een paar te noemen: gemeenschapsleven, met name het sociale en antisociale fenomeen van plotseling verdwijnen en weer opduiken, en verschijnselen als vervloeking en verdoemenis en daaraan gerelateerde leniging, bevrijding en verlossing, betrekkingen tussen het zichtbare en onzichtbare, en natuurlijk de heilzame werking van een belangrijke deugd als menselijke trouw. Wat zouden mens en wereld zijn zonder trouw (tot in de dood)?"

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goedendag John.
  Alive en Kicking.
  Grt Jen Dieng

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goedemiddag Jen,
   Ja Alive and Kicking ben ik zeker en jij hebt ook je schwung ongetwijfeld. Leuk dat je even reageert!
   Greetings,
   John

   Verwijderen
 4. John, hier Hedvig, ik wil je laten weten dat ik een groot en diep respect voor je hebt.
  Fijn dat je een lieve vrouw hebt ontmoet. Ik wens jullie dan ook bijzonder veel goed toe.
  Hedvig/Suzanne (Klaproosje is niet meer, ik ben van Facebook afgegooid en waarom...???)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor deze waarderende woorden en lieve en hele hartelijk woorden, Suzanne. Doet me echt goed.

   Vreemd dat je van Facebook bent afgegooid en ik kan me dan goed voorstellen dat je nu misschien wel bedenkt om daar wellicht voor een tweede maal met een nieuwe account weer aan deel te nemen.

   Verwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate