donderdag 29 oktober 2015

Simple & Not fade away

Phototheme: my early days
Journal. A day in a life. Maandag, 26 oktober 2015. Voor de tijd van het jaar prachtig weer. Gisteren ook al. Was een lange zondag voor me. Stond 's ochtends vroeg 5:00 uur op, bereidde me voor en ging vervolgens naar mijn werk. Pas pakweg 20:10 uur ’s avond stapte ik mijn woning weer binnen.

Straks nachtdienst, drie nachtdiensten deze week: maandag-, dinsdag en woensdagnacht en dan het weekend weer werken, zaterdag en zondag overdag dan welteverstaan. Vast patroon. Het trekt een wissel. Een eenvoudige Rotterdammer forenst een tijd van zijn leven tussen Rotterdam en Leiden met een gemiddelde reistijd van tweeënhalve uur per dag.

Drie broers: Rob, Martin en John Wervenbos
Schijnbaar simpel. Vroeger was ik echt eenvoudig, zelfbesloten, en ‘k verlang nu, eerlijk gezegd, terug naar die eenvoud... Ik wil tussen regels door laten klinken wat eigenlijk spreken wil als ander einder tegenover 't welbekende station dat bestemming heet. Zo zal ik aan gedoodverfde focus op (eind)bestemming vitale oorspronkelijkheid paren and when not... fade away like rolling stones.

Hierbij neem ik een paar dichtregels in gedachten die ik vroeger schreef; uit mijn tekstbundel Boven water:

Eigen stappen
Van ineengestrengeld,
verward,
tot lengte,
en zo
begin en einde,
klopt hart tot hart;
spint rode draad.

John en Rob Wervenbos; my older brother
‘k Geniet nu vanuit mijn woonkamer van het uitzicht over de Rijnhaven, zonovergoten; in de verte zie ik er een zwaan in zwemmen, links daarvan op het water heeft zich er een zwerm meeuwen neergevleid; op kalme golven dobberen ze nu als een school waterwezens. Er scheren er ook met zekere stuurmanskunst als onvervalste vogels langs mijn raam. Bijzondere beesten, brutaal en levenskrachtig. Met die majestueuze zwaan op de achtergrond, op ’t rustige wateroppervlak, misstaat dat zeker niet.

Reuze interessant behangboekje
Inmiddels is het middaguur aangebroken. Vanochtend bekeek ik via uitzendinggemist het TV gespreksprogramma Buitenhof van afgelopen zondag. Beluisterde en overdacht met belangstelling de items die daarin voorbij kwamen. Met name het optreden en de uitlatingen van Guy Verhofstadt en Paul Scheffer aldaar wekten mijn belangstelling. Verhofstadt heeft een nieuw boek over Europa en de Europese Unie geschreven: De ziekte van Europa – De herontdekking van het ideaal (De Bezige Bij, 2015) en vertelde over de inhoud van het boek aan de hand van actuele Europese problemen. Scheffer sprak aan de hand van krantenartikelen uit buitenlandse kranten over de actuele situatie in Polen.

Gisteren vonden in Polen verkiezingen plaats. Er heerst daar grote afkeer en schrik voor de vluchtelingencrisis en voor instroom van islamitische vluchtelingen. Scheffer toonde zich in het gesprek een redelijke kenner van de Poolse cultuur en ruimdenkend en nuchter in zijn commentaar. Niet hijgerig en niet veroordelend. Heb respect voor deze man.

Kleuterschool, met mijn 'geweer' waande ik me een cowboy
De vitaliteit en vasthoudendheid die Verhofstadt aan de dag legt bij ‘het Europese project’ is bewonderenswaardig, maar zijn hardnekkige geloof in een ‘vruchtbaar en krachtig Europa op federale basis’, de idee van een Europese Unie op die leest geschoeid, heeft in mijn ogen een stadium van naïviteit al geruime tijd gepasseerd; op mij komt zijn tomeloos ijveren hiervoor inmiddels voor als een ontembare doch heilloze obsessie. Toch zou ik dit boek van hem best wel willen lezen, de man representeert onmiskenbaar een krachtige politieke stroming, welke zich reeds decennia lang danig roert. Zal het op zijn minst schuin doorkijken als ik het bij boekhandel Donner (in Rotterdam) zie liggen de komende weken.

Vanochtend werd ik wakker met een innerlijk besluit, waaraan ik vanaf vandaag uitvoering zal geven. Bewust gooi ik vanaf nu het roer om bij het gebruikmaken van sociale media. Facebook berichten zal ik definitief gaan minimaliseren en dat geldt ook voor commentaar op blogsites, waaronder De Grote Rudolf Steiner Citatensite, een project van Ridzerd van Dijk, welke ik uit antroposofisch oogpunt bijzonder waardeer. Mijn tijd is tegenwoordig zeer beperkt en ik wil niet dat mijn aandacht versnipperd raakt.

Kleuterschool, gelukkig met watertafel
Wil me vanaf nu in mijn spaarzame vrije tijd, en dat jarenlang, volledig gaan toeleggen op het schrijven van (korte) verhalen en (nieuwe) gedichten, misschien gecombineerd met vertaalwerk dat er het afgelopen half jaar helaas bij inschoot. Voorts neem ik nu actief en nauwgezet de aanwijzingen ter hand die Rudolf Steiner aangeeft in zijn geschrift De weg tot inzicht in hogere werelden. Dit werk bestudeerde ik tientallen jaren geleden reeds, maar gebruik het nu als doe-boek. Dit tezamen met beoefenen en doorleven van de 19 klassenuren van de Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap, waarover ik met name in blogbericht Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen (Cahier, 29 april 2014) al eens iets schreef.
Muziek
1. Not fade away – Rolling Stones
2. A day in the life – The Beatles

4 opmerkingen:

 1. Die watertafel... Ik kan me nog wel herinneren dat ik buiten vooraan de rij stond om op tijd een vrij plekje bij die speelgelegenheid te bemachtigen. 'k Genoot echt van het stromende water en daarbij behorende voorwerpen. Van dat 'geweer' in de aanslag herinner ik me niets. De jongen die voorop het klimrek staat was één van mijn beste vriendjes. Piet(je) heette hij. Weet wel dat ik vroeger met mijn vriendjes graag cowboy en indiaantje speelde. Dat werd zeker gevoed door de televisie. Keek onder andere graag naar de TV serie Rawhide. Hier het openingsnummer van die serie: Rawhide - Youtube. Vind het nog steeds een mooi muzieknummer; rauw en toch ook gevoelig. Mijn twee broers op de foto's werken tegenwoordig in de haven en op de Maasvlakte. Hoe oud ik was bij de eerste foto weet ik niet meer zo goed. Ik denk een jaar of vijftien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk, John, al die jeugdfoto's. Ik herinner me die tv-serie Rawhide ook nog goed. Ik speel dat nummer ook wel op keyboard, maar ik kan het nog steeds niet perfect, omdat het een nummer is, dat in een hoog tempo gespeeld moet worden.

   Verwijderen
  2. Leuk dat jij die serie ook bekeek, Ridzerd. Ja het lijkt me een moeilijk nummer om na te spelen. Wel mooi dat je dat probeert! Er hoort eigenlijk ook een repeterende zweepslag bij het deuntje. Maakt het wel compleet. Die valt bijvoorbeeld bij deze versie te beluisteren: Frankie Laine - Rawhide (Original 1958 Single Version). Ik vind Frankie Laine een goede zanger. De zangtekst van het nummer spreekt me ook wel aan. Straight and right to the point. Op Youtube valt de serie na te bekijken, doet wat gedateerd aan, maar toch wel aardig: Rawhide - TV-serie

   Ja soms wat fotootjes uit de oude doos geeft wat sjeu aan het leven en biedt stof voor reflectie.

   Verwijderen
 2. Buitengewoon interessant trouwens wat Lorenzo Ravagli, een door mij gewaardeerde antroposoof, schrijft over De weg tot inzicht in hogere werelden (Hoe verkrijgt men bewustzijn tot hogere gebieden) en andere geschriften (basiswerken) van Steiner die over een geestelijke scholingsweg handelen. Zie zijn recente blogbericht Geistesforschung als Wissenschaft – I – Imaginationen und die Denkformen unseres Zeitalters (Anthroblog, 30 oktober 2015). Een inleiding tot een serie van hem over dit onderwerp.

  Denk dat ik in dat verband ook twee e-boekjes van hem ga aanschaffen: (1) Der esoterische Schulungsweg der Anthroposophie en (2) Was heißt Geisterkenntnis in der Anthroposophie?

  BeantwoordenVerwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate