vrijdag 1 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole

De macht van de interne markt van de Europese Unie doet zich gelden en het Verenigd Koninkrijk moet zich dit jaar hoeden voor uiteenvallen. De Engelse politieke partijen van 'conservatieven' en van 'arbeiders' maken zich op voor een herschikking van leiders en gedelegeerden. David Cameron treedt in september of oktober dit jaar af als premier van Engeland. Pas dan zal artikel 50 van de Europese Unie door het Verenigd Koninkrijk in werking worden gesteld en het officiële onderhandelen over marktaandelen en daaraan verbonden randvoorwaarden – hot issue - een aanvang kunnen nemen, is op dit moment de algemene verwachting. Of er wellicht later dit jaar voor mandateren, politiek ‘verzilveren’, van één en ander tevens nationale verkiezingen in Engeland zullen worden uitgeschreven, is nog niet duidelijk.

Brexit heeft beroering gewekt in hoofden en harten van veel Europeanen in heel Europa. Mij houdt het onderwerp van de Europese Unie reeds decennia lang intens bezig. Niet in de laatste plaats als driegeleder en als antroposoof. En net als vele andere mensen voorzag ik reeds vanaf de jaren negentig dat én constitutioneel én (inter)menselijk met hardnekkigheid en met oogkleppen op werd afgestevend op een Europese crisis, wegvallen van een status quo, en dat dan onmiskenbare dillema’s en pijnlijke maatschappelijke vraagstukken dan niet langer zouden kunnen worden genegeerd of relatief makkelijk nog zouden kunnen worden weggepoetst. Neem bijvoorbeeld een volgend door mij opgeworpen gespreksthema over dit onderwerp van 11 jaar terug op een politiek-maatschappelijk discussieforum: Het passende staatsbestel voor de Europese Unie (Weerwoord, John Wervenbos, 2 juni 2005).

Het is me duidelijk dat evenzeer onder antroposofen en ik neem aan ook onder driegeleders divers over dit onderwerp gedacht wordt. Dat zij zo. Fact of life. ‘t Ontslaat me niet van de plicht, een plichtsgevoel welke ik krachtig ervaar, om in ieder geval mijn eigen gedachten op dit punt publiekelijk naar voren te brengen. ‘Een rondje Google’, het Facebook circuit laat ik sinds enige tijd aan me voorbij gaan, dat medium is me namelijk te opdringerig, te haastig, te exclusief, en daarmee hoe vreemd en arbitrair dat misschien klinkt in zekere opzichten te ‘dorps’, leert me dat er meer antroposofen zijn die zich publiekelijk uiten over Brexit en daaraan verbonden maatschappelijke problematiek.

Jeremy Smith
Neem bijvoorbeeld de Britse antroposoof Jeremy Smith; een dag na het Britse referendum schreef hij een interessant blogartikel over Brexit:  Reflections on the British Referendum (Anthropopper, 24 juli 2016), waarop in de lezersruimte eronder vervolgens flink gereageerd werd. Zie ook een webcolumn van de Nederlandse antroposoof Loek Dullaart: Op naar een Nexit (Alertcolumn 58, 24 juni 2016) en een kort blogbericht van de Vlaamse antroposoof Lieven de Brouwere: Brexit voor dummies (Vijgen na Pasen, 1 juli 2016).

De heren denken wat ze denken ...en wat ze willen denken natuurlijk. Persoonlijk zie ik Brexit niet als een voorbode voor een teloorgang van de Europese Unie, wel als een katalysator van aanstaande ontwikkelingen op het vaste continent voor de komende 25 jaar die hun weerga niet zullen kennen. Onder een beschermende paraplu van de EU, behaaglijk genesteld in een dikke mantel van duurzaam geachte humanistische vergezichten, worden hakken stevig in het zand gezet met, hoe contrair ook, soms openlijke maar dikwijls meer verhulde nationale agenda’s en nationale belangen te over van de EU-lidstaten.

Elegant verpakt, illustreerde de huidige Franse minister van Milieu en Energie, Segolene Royal, dat deze week helder op de volgende wijze:
BBC HARDtalk, 30 juni 2016; tv-interview:

De fout die Cameron beging, zullen wij niet maken.

Desgevraagd of dit niet ondemocratisch was, antwoordde mevrouw Royal dat een vraag niet zou moeten gaan over of een land wel of niet in de EU blijft, maar over wat voor Europa je wilt, wat haar waarden zijn en wat het doet.

Zo zou je een democratisch debat kunnen hebben in een land, om uit te vinden wat burgers van Europa willen”, zei ze.

Deze soundbite, slimme frase in mijn ogen, gesproken door madame Royal, die er bij velen zal ingaan als spreekwoordelijke koek, ontlokte me vandaag de volgende dichtregels. Het mooie van poëzie als kunstvorm is dat je, soms kort en krachtig, soms breedvoeriger en met meer brokaat, met verbeeldingskracht in de huid van mensen kunt kruipen en je je tegelijk in het specifieke landschap van het raamwerk van onderwerpen en thema's kunt begeven, waarbij begrippen (gedachten) en woorden (taal) min of meer samensmelten. Magic of imagination by means of thoughtful and creative language.

Wankelmoedige idealen

Zij verkiezen mij, waarmee ik sta en zie en einder ga,
terwijl mijn (ver)gezicht welke weke botten hult(?);
welke adem mij beneemt om te doen
wat mij goeddunkt…

‘k Vrees ontwaren niet,
beloof plechtig wat ik weet,
als ware het een eed
…nog minder (waard) als een blad in de wind!

Niet naar de mond,
vuist weg spreek ik,
vrij-wil-lig breek ik,
want niets volstaat zonder mijn stem!

Update, 7 juli 2016
Een audiovisuele weergave van een nawoord en vragenbeantwoording, assertief en snedig, van Nigel Farage de afgelopen week bij het Europees Parlement:Muziek
1. Mad world - Alex Parks
2. Soundtrack Donnie Darko

Film
Girl, interrupted (1999; met Engelstalige ondertiteling)

5 opmerkingen:

 1. Ik heb er geen verstand van. Ik vind het bewonderenswaardig dat jij je zo in deze zaak verdiept, zou ik ook moeten doen, maar ik ben er te moe voor. Maar het lijkt mij eigenlijk toch geen goede zaak dat de UK uit de EU is gestapt. Het lijkt mij dat hier het kleinburgerlijk nationalisme (d.w.z. groepsegoïsme) het gewonnen heeft van de eenheid en solidariteit en broederlijkheid tussen de volkeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij oordeelt vanuit jouw voorkennis en levenservaringen Ridzerd en je verwoordt wat miljoenen andere mensen denken.

   Ik kijk anders tegen deze zaak aan. Dat is duidelijk. En niet voor niets refereer ik in mijn vorige blogbericht naar geesteswetenschappelijk literatuur met Steiner als basisbron (een voordracht uit GA 159 en een voordracht uit GA 162). In GA 159 behandelt hij de ontwikkeling en actieradius van (1) normaal en (2) abnormaal ontwikkelde engelen (angeloi), aartsengelen (archangeloi) en tijdsgeesten (archai). De werkingssfeer van categorie 2, waarbinnen hij luciferische en ahrimanische geesten van verschillend ontwikkelingsniveau onderscheidt, is zeker ook evident. Niet alleen tot uitdrukking komend in broeinesten van natiestaten, maar ook in broeihaarden van zekere supranationale lichamen, waarvan de EU er één is naar mijn idee.

   Voor een land als Engeland en voor de wereld in zijn geheel kan het naar mijn idee goed zijn om uit de EU te stappen of het er echt van komt valt nog te bezien. Er is sprake van een impasse en misschien zelfs een patstelling.

   In mijn bijgevoegde gedicht, ik weet dat het jouw kunstgenre niet is, fonkelen mefistofelische gedachten (influisteringen); het bevat meerdere lagen en de zinsneden zijn dubbelzinnig.

   Moet het hierbij laten. Moet weer naar mijn werk. Kind greetings.

   Verwijderen
 2. Samen met Francois Hollande stoomt Angela Merkel onverdroten door. Gisteren stond in Parijs toetreding van de West Balkan tot de EU op het programma. De Nederlandse pers besteedde er gisteren niet of nauwelijks aandacht aan. Wel aan het vertrek van Nigel Farage natuurlijk, he's got his live back.

  Zie: Kanzlerin will Westbalkanstaaten in EU holen - Gipfeltreffen in Paris (Die Welt, 5 juli 2016) en Merkel: Brexit ändert nichts an EU-Beitrittsperspektive für Balkanstaaten - Westbalkankonferenz in Paris (Süddeutsche Zeitung, 5 juli 2016).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Farage blijft in beeld. Deze week legde hij bij het Europese parlement een verklaring af en beantwoordde hij kritische vragen van journalisten. Dat is audiovisueel vastgelegd, zie de volgende youtube video: EU Press conference with Nigel Farage "The people voted for freedom" - Brexit (Youtube).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb het filmpje van die persconferentie van Farage inmiddels als update onderaan het blogartikel aangebracht.

   Verwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate