zaterdag 18 februari 2017

Judith von Halle

Judith von Halle
Positiebepaling. Frank en vrij. Een kort tussenbericht op Cahier, waarmee wordt ingehaakt op een deelinhoud van Michel Gastkempers blogartikel Exclusief (Antroposofie in de pers,  6 februari 2017); de kwestie Judith von Halle.

In het februari 2017 nummer van het antroposofische ledentijdschrift Motief werd een deel van een interview afgedrukt dat Gastkemper oktober 2014 Von Halle afnam. In volledige vorm valt het artikel ook voor niet-leden, dus door iedere internetsurfer, te lezen op deze webpagina: Interview door Michel Gastkemper met Judith von Halle op 19 oktober 2014 in de Stichtse Vrije School in Zeist (Motief Online). Hier de oorspronkelijke versie in het Duits.

De controverses die Von Halle aankleven zijn niet alleen (1) van medische aard, betreffen niet alleen haar lichamelijke gesteldheid, maar ook (2) een deel van haar gezichtspunten en beweringen, (3) een specifiek element van haar onderzoeksmethode(n) en (4) haar optreden en handelwijze in communicatief en moreel opzicht.

Zelf heb ik ten eerste mijn ernstige bedenkingen bij haar claim dat ze vanaf 2004 geen voeding meer tot zich zou nemen, nadat haar lichaam stigmata zou hebben ontvangen. Onverminderd gaat dat er bij mij niet in. Daarover schreef ik ruim 5 jaar geleden een vierluik. Zie het Cahier Archief onderaan dit weblog, jaar 2011.

Ook bij dit item lopen ideeën en opvattingen onder antroposofen uiteen. Zo is er bijvoorbeeld een tekst in omloop waarin Ita Wegman stelt dat een gestigmatiseerd mens onder zekere condities inderdaad zonder voeding zou kunnen leven. Als ik het goed begrijp denkt Mieke Mosmuller ook in een dergelijke richting. In één van haar boeken stelt zij namelijk dat het voor Von Halle beter zou zijn als ze toch wel voedsel tot zich zou nemen. Sergej Prokofieff hield deze zaak in het midden. Hij stelde dat het voedingspatroon van een mens een privézaak is, maar nooit proefondervindelijk zou zijn aangetoond dat een mens het langdurig zonder voeding zou kunnen stellen.

Ook bij de genoemde punten 2, 3 en 4 heb ik mijn vraagtekens en bedenkingen bij Von Halle. Een voorbeeld bij punt 4, welke ook punt 2 raakt: zekere beweringen en uitlatingen van haar over Prokofieff, ik meen gedaan in 2014 bij een lezing van haar te Zeist, niet lang na het overlijden van Prokofieff. Een suggestieve bewering van haar over, laat ik het maar zo uitdrukken, een deel van de individuele levenslijn, aardse incarnatiereeks van Prokofieff.

Von Halle
Ieder mag er het zijne over denken. Als ze binnen de Antroposofische Vereniging als bestuurslid (Vorstand) en/of de Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap als sectiehoofd een leidinggevende (initiërende) positie zou gaan innemen, zal ik daar bezwaar tegen aantekenen en als dat niet gehonoreerd zou worden desnoods zelf de Vereniging en Hogeschool verlaten. Voor mij zijn er grenzen.

Tot zo ver. Dit als intermezzo. Nu ga ik weer verder met mijn Parsifal onderzoek en overige werkzaamheden. Dat is voor mij veel belangrijker. Bij leven en welzijn volgt aanstaande maandag deel 6.


Muziek
Ivonne Elliman
I don’t Know How to Love Him

13 opmerkingen:

 1. Ik ben benieuwd wat je van het eerste deel van haar autobiografie, Zwanenvleugels, zou vinden, John.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat vind jij er zelf van Michel?

   Heb het nog niet gelezen. Gezond verstand en sensatiezucht, hoe verhoudt von Halle zich daartoe..? Mirrors and signs on a wall. Als ik bijvoorbeeld denk aan haar vertelling over 'zwart-magische spijkers' aangaande een kruisiging van Christus, aldus Prokofieff in zijn boekwerk Tijdreizen - Een tegenbeeld van antroposofisch geestesonderzoek (bladzijde 34 tot en met 38), rijzen haren mij ten berge.

   'k Werk mijn eigen schrijf en studie agenda af, m'n eigen prioriteitenlijst, terwijl een strijd om het bestaan, in mijn geval op dit moment dominant op gebied van economie, betaald werk en werkgelegenheid, veel tijd en aandacht opeist. Om het één te kunnen doen is het andere min of meer benodigd. Neem de behoeftenpyramide van Maslov, die inhoudelijk bezien op zich enigszins anders kan worden ingevuld; zeker uit personalistisch oogpunt bekeken.

   Of ik die autobiografie van haar op zeker moment ter hand zal nemen, laat staan bespreken, valt nog te bezien. Wie weet.

   Verwijderen
  2. Ik ben erin bezig, John. Maar bij het interview dat ik haar twee en een half jaar geleden kon afnemen, overigens de enige keer dat ik haar heb ontmoet, kreeg ik een veel positiever beeld dan bij wat ik over haar in de kritische pers had gelezen. Ik vroeg me af hoe die twee dingen zo ver uit elkaar kunnen liggen.

   Verwijderen
  3. Verschillende factoren zijn in het geding. Oordeel zelf. Doe ik ook, Michel. Dat wens ik iedereen toe.

   Verwijderen
  4. Ik zal eerst haar kwestieuze biografie over Rudolf Steiner lezen, Michel: Rudolf Steiner - Meester van de witte loge (uitgeverij Cichorei, 2013) en daarbij de kritiekpunten en oproep van Virginia Sease meenemen: Virginina Sease over Judith von Halle en Prokofieffs boekje 'Tijdreizen', vervolgens zal ik haar autobiografie Zwanenvleugels (uitgeverij Cichorei, 2016) doornemen. Heb het gereserveerd bij mijn plaatselijke bibliotheek, die het heeft besteld. Maar eens zien op welke termijn ze het zullen aanleveren en of ze dat werkelijk zullen doen. Voor mij heeft dit geen haast. Geen urgentie. En € 34,- besteed ik graag aan andere zaken.

   Verwijderen
  5. Heb haar boek Zwanenvleugels inmiddels in huis, Michel. Bibliotheek Rotterdam verricht goed werk. De inhoud valt me beslist niet mee. Dat zal wellicht geen verbazing wekken, maar het is wel een feit. Wat ze verhaalt over haar levenservaringen op 2 á 3-jarige leeftijd komt me zeer gezocht en onwaarschijnlijk voor. Verder ben ik nog niet gekomen. Pas later dit jaar zal ik het boek weer openslaan. En voor dat ik weer verder ga met dit boek van von Halle zal ik zeker eerst Mosmullers werk Stigmata und Geisterkenntnis - Judith von Halle versus Rudolf Steiner (Uitgeverij Occident, 2008) doornemen.

   En nogmaals, graag zeg ik het nog een keer: Mosmullers boekwerk Die Anthroposophische Bewegung verdient naar mijn idee zeker een boekbespreking in tijdschrift Motief.

   Verwijderen
  6. De manier waarop Zwanenvleugels is uitgegeven begrijp ik overigens niet helemaal. De Nederlandse rechten liggen bij uitgeverij Chicorei, maar het logo van uitgeverij Christofoor staat op het schutblad afgedrukt. Het boekwerk kwam tot stand kwam met financiële ondersteuning van het Boekenfonds Judith von Halle bij de Iona Stichting te Amsterdam, valt verder als toelichting in het boek te lezen.

   Verwijderen
  7. Goede zaak, John! Vorm je eigen oordeel en laat je niet te veel beïnvloeden door dat van anderen. Er gaan zo veel oordelen over haar rond... maar dat weet je zelf als de beste. O, dat is ook apart, van dat logo. Ik heb de Duitse uitgave, dus daar speelt dit niet. En wat Mosmuller betreft: wil jijzelf niet zo'n recensie schrijven?

   Verwijderen
 2. Een neiging om (1) zelf te oordelen of (2) mijn oordeel, een periode lang of permanent, terug te houden, zowel het één als het ander kan van toepassing zijn, hangt af van het geval en de situatie, pulseert tegenwoordig tot diep in mijn haarvaten. Dat zal alleen nog maar krachtiger worden, denk ik. In ieder geval is het inmiddels uitgegroeid tot een goede gewoonte. Nu nog zaak om (leef)situaties te creëren waarin ik mijn handen meer vrij krijg.

  Je vraag over het schrijven van een recensie van Mosmullers werk: 'k begrijp niet helemaal hoe je dit bedoelt. Mede daarom moest ik even nadenken voordat ik reageerde. Op Cahier kan natuurlijk 'altijd' een boekrecensie van mijn hand verschijnen. Maar het gaat me hier in de eerste plaats om een andere doelgroep, lezers van ledentijdschrift Motief. Daarom dacht ik aan een redactielid van dit tijdschrift of iemand van een sectie van de Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap. In het maart 2017 nummer, nummer 2010, van het verenigingsblad Motief, staat in de brievenrubriek een brief met een verzoek afgedrukt van Hannie Saleh over Judith von Halle en Mieke Mosmuller. Daaronder staat een afschrift, een antwoord van jou als redacteur (bladzijde 22). Daarin schrijf je met name dat je als redacteur in hoge mate afhankelijk bent van wat leden je als inhoud voor het blad aanbieden. Als dit ook geldt voor de boekenrubriek (boekbesprekingen of recensies) en je mij in dat kader aangeeft dat een recensie van het genoemde boek van mijn hand welkom kan zijn, is mijn antwoord: ja daar ben ik toe bereid. Dat heeft dan echter wel een aanloop. Vergt de nodige tijd. Als je de eerst genoemde variant bedoelt, is mij dat ook best. Even goede vrienden. Misschien verschijnt zulks dan ooit eens exclusief op Cahier.

  Overigens vraag ik me ten aanzien van het verzoek van mevrouw Saleh af of een interview dat zij als AViN lid Mieke Mosmuller zou afnemen afgedrukt zou kunnen worden in het verenigingsblad.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat was inderdaad mijn vraag, John: of jij zo'n bespreking voor publicatie in Motief wilt schrijven, in circa zeshonderd woorden. En wat je tweede vraag betreft, dat zou wat mij betreft kunnen, als het een goed interview is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeshonderd woorden. Goed Michel. Nog even kijken voor welk Motief nummer. Het tijdpad.

   Verwijderen
  2. Het heeft geen haast. Ik wacht wel tot het af is. Het is één bladzijde, kan dat niet de ene maand, dan de andere.

   Verwijderen
  3. Prima Michel. Doen we. In de loop van 2017 zend ik je het toe.

   Verwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate