vrijdag 10 augustus 2018

Dixit

In dit blog iets over het punt van politieke en economische haalbaarheid van brexit. Van wat voor soort brexit zal sprake zijn als die doorgaat? Die van Theresa May: een nog verder te ontkleden White Papers Chequers of een harde brexit onder het motto van beter geen deal dan een slechte deal? Voor zo’n dilemma geplaatst zou mijn voorkeur en die van miljoenen Britten uiteindelijk toch naar het laatste uitgaan: no deal and a real exit. Maar... is dat wel  reëel, haalbaar, wenselijk en verstandig?

De rampscenario’s die daarbij langskomen ontgaan me natuurlijk niet. Ze vliegen je om de oren. En het is me duidelijk dat je die zeker niet allemaal simpelweg kunt afdoen als scaremongering. Toch dringt zich een vergelijking op: de keuze van het Verenigd Koninkrijk indertijd, de jaren '90, om niet deel te nemen aan het EMU project, aan de invoering van de euro als nieuwe munteenheid. Ook daarover waren de Britten verdeeld. Een flink deel achtte het toen niet verstandig om niet mee te doen met de nieuwe muntunie. Hun economische prognoses bij een vasthouden aan het Britse pond stirling waren somber. Geschiedenis leerde echter dat die negatieve verwachting meer op emoties, mogelijk ook op persoonlijke deelbelangen, dan op ware realiteitszin was gebaseerd.

Therese Raphael
Is nu misschien het omgekeerde het geval? Wordt nu iets gewild dat getemperd of zelfs in zijn geheel afgeraden en afgewezen dient te worden? Bezondigen hard brexiteers zich met hun motto: no deal is better then a bad deal aan wishful thinking? Is hun aanname dat zij in korte of relatief korte tijd een onafhankelijke(r) politiek-economische koers kunnen varen met handelsakkoorden gebaseerd op Wereldhandelsorganisatie overeenkomsten een illusie? Dat beargumenteert bijvoorbeeld Therese Raphael in haar nieuwsartikel ‘Computer Says No’ to Jacob Rees-Mogg on ‘no pain’ Brexit - Falling back on World Trade Organisation rules would not be a panacea for Britain (The Irish Times, 10 augustus 2018).

Mijn idee: terugvallen op WTO regels is inderdaad geen panacee, geen wondermiddel dat een pijnloze transitie garandeert. Als men echt uit de EU wil stappen en een goede deal met de EU daarbij niet mogelijk blijkt, zijn zekere pijnlijke offers evenwel onvermijdelijk. Een min of meer pijnlijke route vormt echter niet per definitie een onbegaanbare en utopische weg.

Sophie in ‘t Veld, D66 EU politica, vice-voorzitter van de Europese liberale fractie in het Europees Parlement (ALDE), daarmee de plaatsvervanger van fractieleider Guy Verhofstadt, gaf deze week een opmerkelijk TV interview bij Hard Talk. Het geeft denk ik goed weer hoe menig Europarlementariër en EU bestuurder van progressieve snit grosso modo over brexit, de EU en haar lidstaten, globalisering en natiestaten denkt. Uit dat oogpunt is het onderstaande interview het bekijken en beluisteren zeker waard. 't Veld spreekt wat dat aangaat in dat vraaggesprek (figuurlijk gesproken) geen woord Spaans.


 Hard Talk
Sophie in 't Veld
Augustus 2018


Donderdag 23 mei 2019 zal in Nederland de Europese Parlementsverkiezing voor de zittingsperiode 2019 - 2024 worden gehouden. Mijn stem zal dan zeker niet naar D66’ers Felix Klos of Sophie in ‘t Veld gaan. Of ik dan überhaupt zal stemmen, weet ik nog niet. Weer blanco misschien. Loop in ieder geval niet warm voor verkiezingen van dat orgaan. ‘t Wedervaren van de Britten ligt me na aan het hart.


Music
Suzanne Vega
Predictions
 

Lyric
Predictions

Let's tell the future
Let's see how it's been done.
By numbers. By mirrors. By water.
By dots made at random on paper.

By salt. By dice.
By meal. By mice.
By dough of cakes.
By sacrificial fire.

By fountains. By fishes.
Writing in ashes.
Birds. Herbs.
Smoke from the altar.

A suspended ring or the mode of laughing
Pebbles drawn from a heap
One of these things
Will tell you something.

Let's tell the future
Let's see how it's been done.
By dreams. By the features. By letters.
By dropping hot was into water.

By nails reflecting the rays of the sun.
By waling in a circle.
By red hot iron.
By passages in books.
A balanced hatchet.

A suspended ring or the mode of laughing
Pebbles drawn from a heap
One of these things
Will tell you something.

Let's tell the future
Let's see how it's been done.
How it's been done.

16 opmerkingen:

 1. Literatuur


  Ik zou het zomernummer 2018 nummer van het tijdschrift New View wel willen lezen. In het bijzonder het daarin opgenomen artikel Losing Yourself to Find Yourself: 1968 and 2018 van Terry Boardman.


  Onderwijl bestudeer lees ik onder andere (1) Winston Churchill – Vader van Europa (Uitgeverij Overamstel Uitgevers bv, 2016), (2) De churchill factor: hoe één man geschiedenis schreef (Uitgeverij Spectrum 2015) en (3) Europese Unie (Amsterdam University Press, 2014). Interessant vergelijkingsmateriaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het komt me voor dat de Deen Søren Voltmar het artikel van Boardman op zijn eigen webblog heeft geplaatst, maar dan zonder bronvermelding: Losing Yourself to Find Yourself: 1968 and 2018 (Stella Polaris, 2 juli 2018).

   Verwijderen
  2. Ben er inmiddels zeker van dat het desbetreffende stuk op het weblog van Voltmar inderdaad van Boardman is.

   Verwijderen
 2. Het is nogal een lange tekst, John, die van Boardman. Kun jij hem kort samenvatten? Misschien dat ik dan beter begrijp wat hij ermee wil zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is goed, Michel. Zal ik doen in blogvorm.

   Het zal alleen even op zich laten wachten omdat met ingang van vandaag twee weken lang, 24 uur per dag, luidruchtige werkzaamheden zullen worden verricht op het metrospoor waarvan ik maar een paar meter vandaan woon (nieuwe rails gelegd). Zal mijn reserves in deze periode moeten aanspreken om met de komende slaaptekorten toch mijn betaalde werk goed te kunnen doen.

   Daarom deze twee weken geen schrijfactiviteiten, moet mijn krachten concentreren. Daarna pak ik de draad weer op. Alleen vandaag zal ik wat dat betreft nog wat doen: (1) in de reactieruimte onder het blog Pensées zaken toelichten (Cahier, 11 augustus 2018) en (2) een blog schrijven voor de rubriek Weekjournaal van de website van mijn schrijfbureau.

   Verwijderen
  2. Prima, John. Sterkte in deze benarde situatie.

   Verwijderen
  3. Dank je, Michel. Het komt zeker goed. Over twee weken heb ik weer meer armslag.

   Verwijderen
  4. Hier trouwens een TV kijktip, Michel. Interessant, prikkelend en relevant: De Boeddhistische Blik: Van Dis en de Dalai Lama (NPO Start, 15 augustus 2015).

   Verwijderen
  5. Oh juist, het is een drieluik, drie weken achter elkaar uitgezonden: 15, 22 en 29 augustus. Er volgen dus nog twee afleveringen. Van Dis' (her)ontmoeting met Dalai Lama volgt dus een andere keer, bij deel 2 of 3. Zie: Adriaan van Dis en de Dalai Lama ontmoeten elkaar weer na 30 jaar! (KRO/NCRV).

   Verwijderen
  6. De afgelopen week viel de geluidsoverlast mee. Dat stelde me in staat om deze week toch een blog te plaatsen.

   Verwijderen
  7. Ik heb Van Dis inmiddels bekeken. Hij is zo leuk als altijd. En dat boeddhistische reveil is interessant.

   Verwijderen
  8. Ja het is een mooie serie (drieluik) en de ironie van Van Dis is oprecht. Deel 2 was eveneens interessant en deel 3, welke deze week volgt, heeft mijn bijzondere belangstelling.

   Verwijderen
 3. Essential diversity in anthroposophical circles on these issues for example you can see with a recent lecture gaven by Terry Boardman at the Rudolf Steiner House in London: The European Problem – the EU – and the European Solution – Social Threefolding (2 juni 2018).

  Quote:
  “Brexit is not just a political or economic issue, but also a spiritual and cultural one, relating to the deepest tasks of our epoch, which are individual autonomy and community building. By making the right choices, and by avoiding the Scylla and Charybdis of ‘socialism’ and ‘neoliberalism’, people in Britain can help their fellow Europeans to recognise the retrogressive historical step that the EU represents and enable Britain to stand for something worthy in the world.”

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. By the way, aan het slot van zijn gelijknamige lezing die hij voor het Glastonbury Symposium in juli 2017 hield (zie de informatiekolom ter rechterzijde van dit weblog), stelt hij dat Steiner in 1922 verklaard zou hebben dat uitzicht op realisatie van sociale driegeleding (voorlopig) verdwenen zou zijn, maar honderd jaar later weer aan de orde zou komen en opnieuw perspectief zou (kunnen) bieden. Hierbij vraag ik me af op welke uitspraak van Steiner geuit in 1922 Boardman zich dan beroept. Om welke wel of niet opgetekende voordracht gaat het dan, of welke anekdote of gespreksnotitie? Ik denk dat ik Boardman e-mail en hem die vraag zal voorleggen.

   Verwijderen
  2. Dank je voor de leestip. Michel. Ben er mee aan de slag. Berichtgeving en commentaar volgt later.

   Verwijderen

Overzicht van alle blogberichten op Cahier - Nieuwer bericht boven en ouder bericht onder

2019

Ge-waar-worden – 24 november 2019

Antroposofisch vertaalwerk – 17 november 2019

Stralend licht – 12 november 2019

Kort telegram – 29 oktober 2019

Ontknoping? – 19 oktober 2019

Menselijke en kunstmatige intelligentie – 6 oktober 2019

Transities - 16 september 2019

Perseus en Medusa – 13 juli 2019

Open letter to Jules Evans – 30 juni 2019

Realy Only Fantasy? – 21 juni 2019

Tech & Spirit – 2 juni 2019

Over liefde en vrijheid – 24 mei 2019

Origin and purpose of Evil & Function of Self-Love – 13 mei 2019

Agens, 10 mei 2019

Diary: Evil, Knowledge and Courage – 3 mei 2019

Folk – 19 april 2019

Gemeenschap – 8 april 2019

Closure – 1 april 2019

Distantie en existentie met monoloog en dialoog – 29 maart 2019

Beweging – 22 februari 2019

Geplande publicatie bij Schrijfbureau Bewustzijnsziel – 15 februari 2019

Gratis Google voorzieningen op de tocht – 1 februari 2019

Eerbiedigende aandachtigheid – 31 januari 2019

Verborgen werkwoord: ontkenteren - 21 januari 2019

Philosophy, Spiritual Activity and Christianity – 14 januari 2019

Lemniscaat – 11 januari 2019

Modern Soul and Struggling Psyche (Mind) – 1 januari 2019

2018

My initiation and moral development – 14 december 2018

Music and ethics – 7 december 2018

Energy – 23 november 2018

Geestelijk ontwaken – 9 november 2018

Freedom and Spiritual Activity – 29 oktober 2018

Intuitions – 24 oktober 2018

Settle – 24 september 2018

De agenda die niet geschreven werd – 21 september 2018

Ecstatic or grounded – 10 september 2018

Ragnarok – 27 augustus 2018

Nietzsche’s Philosophers of Perhaps – 19 augustus 2018

Pensées – 11 augustus 2018

Dixit – 10 augustus 2018

Bestemmen – 6 augustus 2018

Antroposofen en politiek – 16 juli 2018

Cup of Tea – 2 juli 2018

Fresh – 22 juni 2018

Mind You – 13 juni 2018

The Opposite of Brexit? – 21 mei 2018

Consciousness Soul – 7 mei 2018

Small experience – 30 april 2018

Still – 16 april 2018

Een paasgedachte - (Parsifal - Deel 9) – 2 april 2018

Beware – 26 maart 2018

Vrijheid en deugd – 12 maart 2018

Forces & Creatures – 31 januari 2018

2017

Self-respect and development – 19 december 2017

Grace – 6 december 2017

Virtues – 4 december 2017

Oh Well – 23 november 2017

Kennistheorie – 10 november 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 5 – 13 oktober 2017

Europe & Memoranda – 10 oktober 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie – Deel 4 - 29 september 2017

Ready to go again! – 28 september 2017

Keep up the pace – 11 september 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 3 – 31 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 2 – 28 augustus 2017

Dienstmededeling over deel 2 van meerluik – 21 augustus 2017

Filosofie, wetenschap en antroposofie - Deel 1 - 14 augustus 2017

Kelk – 7 augustus 2017

Wishes and embodiments – 3 augustus 2017

Foreshadowing – 31 juli 2017

Schimmenrijk – 24 juli 2017

Faust & Helena – 17 juli 2017

My Way – 10 juli 2017

Independent – 3 juli 2017

Wetenschap en ontwikkelingswegen – 27 juni 2017

Perceptie en oude windselen – 26 juni 2017

Memories – Friendship – 19 juni 2017

Volle teugen – 12 juni 2017

Society: human predestination or self-determination – 5 juni 2017

Innerlijke vrijheid – 29 mei 2017

Purify and Enlighten Someone – 22 mei 2017

Nature and nurture from a inner perspective – 15 mei 2017

Brief Message – 13 mei 2017

Opklaring - 11 mei 2017

Inside, outside, upside down – 8 mei 2017

Zien – 6 mei 2017

On-of-a-kind (Parsifal – Deel 8) – 1 mei 2017

Perceptie – 27 april 2017

Instignatie en initiatie – 24 april 2017

Zelfbestemming – 21 april 2017

Genuine – 17 april 2017

Inleiding intermezzo aforismen, gedachten en epigrammen – 13 april 2017

Friend – 24 maart - 2017

Time-out – 6 maart 2017

Human Behavior – 3 maart 2017

Parsifal – Deel 7 – 27 februari 2017

Parsifal – Deel 6 – 20 februari 2017

Judith von Halle – 18 februari 2017

Aforisme en perikel – Lichtflits en experiment – 13 februari 2017

Living – Foolish or not – 6 februari 2017

Parsifal – Deel 5 – 30 januari 2017

Parsifal – Deel 4 – 20 januari 2017

Parsifal – Deel 3 – 6 januari 2017

Feestdagen en Nieuwjaar – 2 januari 2017

2016

Parsifal – Deel 2 – 30 december 2016

Parsifal - Deel 1 – 23 december 2016

Tell me – 16 december 2016

Twee zielen (en niet één gedachte) – 12 december 2016

To become – 5 december 2016

Digitale geletterdheid – 28 november 2016

Onbehagen – 21 november 2016

Weekly basis – 14 november 2016

Braintwisters and inner demons – 23 september 2016

Polsslagen der tijd – 19 september 2016

Funderen – 15 september 2016

Misunderstanding – 8 september 2016

Shine – 4 september 2016

Delicaat – 29 augustus 2016

Literatuurbeschouwing – Deel 1: Literatuur als kunstuiting – 26 augustus 2016

Versnellen – 9 augustus 2016

Autonomie – 8 augustus 2016

Fighting spirit - 29 juli 2016

Wijziging vorm en inhoud van weblog Cahier – 24 juli 2016

Mara’s influence on literature writers – 22 juli 2016

Schone wereld en schone schijn, 16 juli 2016

Verbeelden – 14 juli 2016

Macht van markten en staatscontrole - 1 juli 2016

Brexit – Synopsis – 27 juni 2016

Female – 13 mei 2016

Progress – 5 mei 2016

On the March –Dienstmededeling – 25 april 2016

Over napijn, genezing en nadere toekomst – 17 april 2016

Pijn of geen pijn: een queeste en vraagstuk – 15 april 2016

2015

Dagelijks leven met in- en toewijding - 17 december 2015

Respect – 12 november 2015

Vitaliseren én wijzer worden – 9 november 2015

True nature – 5 november 2015

Simple & Not fade away – 29 oktober 2015

Literaire wegen (bezien tegen een Rotterdamse achtergrond) – 4 september 2015

Anticiperen en participeren – 22 februari 2015

Mijn schrijfwerk en wedervaren; derde maanknoop en negende levensfase – 8 februari 2015

2014

Productieve kracht laten gelden – 20 december 2014

Open wond – 1 december 2014

Over spreuken 2, 3 en 4 op weblog Sprüche in Prosa – 9 november 2014

Uit de nacht – 31 oktober 2014

Sturm und Drang en jaren die tellen – 15 oktober 2014

Citeren uit 'Sprüche in Prosa' in voorbereiding – 12 september 2014

Short one - Home Sweet Home - Rhine Harbour – 1 september 2014

Sergej O. Prokofieff en het thema van vergeestelijking van het fysieke lichaam – 5 augustus 2014

Karma van de Antroposofische Vereniging in Nederland herkennen en erkennen – Jaar 2014 – 8 juni 2014

Gezamenlijke verantwoordelijkheid – 11 mei 2014

Kunst, religie en wetenschap & mythen en mysteriescholen – 29 april 2014

Light capture – 19 april 2014

Preoccupaties – 7 april 2014

Ondernemen – Bezield en sociaal – 25 maart 2014

Schoonmaakwoede – 22 maart 2014

Politieke (geheim)taal: centraal gestelde decentralisaties rijkelijk uitgedragen – 16 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (3) – Afbaken – 8 maart 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (2) – Eigen koers – 14 februari 2014

Antroposofie en wetenschapsfilosofie (1) – Voorspel - 12 februari 2014

2013

Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief – 20 juli 2013

Nieuwe koers – 22 juni 2013

Rotjeknor - We doen het zelf wel - 10 mei 2013

Nieuw orgaan - Karma en reïncarnatie - Honderd jaar terug – 1 mei 2013

Weegfactoren en onderscheid - 1 april 2013

Sociale driegeleding door de bank genomen - 26 maart 2013

Over helderziendheid en voortschrijdend inzicht - 9 maart 2013

Sympathie voor Iblis - 13 februari 2013

Money voor nothing... or love don't search itself? - 8 februari 2013

Stokken stopt - 27 januari 2013

Imagine: spielerisch to be honest - 16 januari 2013

Verbijstering, bewilderment (perplexity) en Verwirrung is kwestie van beschaving - 6 januari 2013

Dubbelblind slim - Open je ogen - 3 januari 2013

Judith von Halle en Junko Althaus - 1 januari 2013

2012

Wagners worstelingen anno 2012/13; Wagner uit Goethes Faust - 15 december 2012

'Heilig' mantra: groei, groei en nog eens groei! - 11 december 2012

With double in mirrors - 25 november 2012

Sneltreinvaart - 19 oktober 2012

Voorsorteren op digitale snelweg - 14 oktober 2012

De bijen en het Woord - 8 oktober 2012

Manifestaties van het licht - 30 september 2012

Chemische Bruiloft - 25 september 2012

Danige deining - 21 september 2012

Zinnen verzet, orde op zaken gesteld, en weer back to business as (un)usual - 24 augustus 2012

Beramen en benevelen - 22 juli 2012

Facing Mirrors and Signs on the Wall with feet on Earth - 21 juli 2012

Bloggen en bloggers online and offline - 20 juli 2012

Stilaan stilstaan - 17 juli 2012

Plaatselijke sufferdje - 2 juli 2012

Terry Boardman on Actualities - 28 juni 2012

Economieën op drift en vaart of stagnatie der volkeren - 17 juni 2012

Wisseling van de wacht - 10 juni 2012

Bredere economische horizon - 8 juni 2012

De eigenlijke Europese munt: eureka’s - 3 juni 2012

Dienstmededeling: internetadres Cahier gewijzigd - 3 juni 2012

Life with music - 3 juni 2012

Weer aan de bak - 2 juni 2012

2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - 2e tekstdeel - 18 april 2011

Uitweidingen over het Marcus-evangelie - Eerste tekstdeel - 11 april 2011

'Vereeuwigen' van teksten en plaatjes – Hardlopers en doodlopers - 4 april 2011

Culturele verscheidenheid en tijdsopgaven – Karma en reïncarnatie in de praktijk - 2 april 2011

Oponthoud - Reactie volgt nog - May the Force be with You! - 28 maart 2011

Blad voor de mond nemen of absolute waarheid verkondigen - 25 maart 2011

Japanese houding en inborst bij breuklijnen en waterscheidingen - 23 maart 2011

Living on the edge – Japan - 21 maart 2011

Preludes en dissonanten - Recapitulatie en overzicht - 19 maart 2011

Psychologie en genetica van (vleesgeworden) arrogantie - 13 maart 2011

Moderne literatuurkritiek – Waar gaat het over? - 12 maart 2011

The aftermath – Slotwoord bij drieluik over Judith von Halle - 11 maart 2011

Vermeende inwijding - Judith von Halle - 6 maart 2011

Saturday - 4 maart 2011

Hey Jude – Make it better - 3 maart 2011

Sign of times – Judith von Halle for instance - 2 maart 2011

Wie is wie met wie? – Willen echten echt opstaan! - 1 maart 2011

Leidraden, labyrinten, uitwegen en valkuilen - februari 2011

M. Vasalis en Naema Tahir - Niet kijken op een dag - 27 februari 2011

Waar staat Europa bij stil? - 12 februari 2011

Omgekeerde cultus (Michaël) en Faust - 7 februari 2011

Energiek vooruit - 29 januari 2011

Pauselijk bannen - Pro-actief 'herderschap' - 17 januari 2011

Start van het nieuwe jaar: 2011 - 11 januari 2011

Anders gepland - Datum verzet - 9 januari 2011

2010

Geesteswetenschap – Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? - 25 december 2010

Introductie van de bewustzijnsziel - Geschiedkundige impuls - 20 november 2010

Rol van Pentagon bij oorlog en vrede - Kennisworstelingen - 13 november 2010

Vergewissen van wiskunde - 27 oktober 2010

Vooral geen water geven en zeker geen koffie morsen - 24 oktober 2010

Proactieve interactie - Michel Gastkemper over Antroposofie Monitor - 14 oktober 2010

Voor- en achterland - Volkerenkunde - 14 oktober 2010

Open internetgemeenschap - 9 oktober 2010

Symbiosen en gedeelde belangen - 3 oktober 2010

Draken van onderwerpen - Wie stelt wie met wat aan de kaak? - 30 september 2010

Feit en fictie & Begrip en inzicht - Koers Antroposofische Vereniging - 29 september 2010

Hoofdkwartier antroposofische vereniging - 27 september 2010

Digitale bibliotheek - Zeno.org - 26 september 2010

Voetbal en vechtsporten zijn niet uit den boze - 25 september 2010

Full moon almost - Spiritual shopping or tell what you can sell - 27 september 2010

Hedendaagse maieutiek - 20 september 2010

Not asleep yet - 18 september 2010

Nederlandse vertaling Steiners voordrachtencyclus over Filosofie van Thomas van Aquino - 16 september 2010

Gemoederen in en rond de Antroposofische Vereniging - Taja Gut - 16 september 2010

Hemelvaartsdag 2010 - 13 mei 2010

Stralende lentedag - 6 mei 2010

Start - 28 april 2010

Vertalen - Translate